home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Friss hangok a perifériáról – Trianon 100
2023.03.08.
LXXVIII. évf. 10. szám
Friss hangok a perifériáról – Trianon 100

Könyvbemutató

Időpont:     2023.03.13., 17.00 óra

Helyszín:    Népkönyvtár (Óbecse, Fő utca 11.)

A könyvet bemutatja: Guzsvány Réka, délvidéki segédreferens

A könyvbemutatón az érdeklődők megismerhetik a Rákóczi Alapítvány kiadásában megjelenő Friss hangok a perifériáról című esszékötetet.

A közölt írások egy esszépályázat eredményei, olyan fiatalok, diákok és szakemberek írásai, akik nemzeti kisebbségben élnek négy Magyarországot körülvevő országban: Erdélyben – Romániában, Felvidéken – Szlovákiában, Kárpátalján – Ukrajnában és a Vajdaságban – Szerbiában. Számos tanulmány tárgyalta már a trianoni békeszerződés következményeit és kihívásait különböző összefüggésekben. Ez a könyv azonban más: azt vizsgálja, hogy a jelenlegi fiatal generáció, melynek családja három nemzedéken keresztül kisebbségi sorban élt, hogyan látja annak a békeszerződésnek a hatását, amely ennyire hosszútávon befolyásolta életüket. Nem csupán a múlt fájdalmas örökségét boncolgatják, hanem egy bizakodó jövő felé vezető utat is javasolnak. Szavaikat meg kell hallgatni

Mit jelent neked Trianon napjainkban?” – hangzott el a kérdés a pályázati felhívásban. Erre válaszoltak a magyar kisebbségben élő fiatalok, hisz nem csak a múlt tanulmányozását jelenti a történelem, hanem azon események hatásait is a jelenre. Harmincnyolc alkotás egy kötetben, a Trianoni békeszerződés következményeiről a fiatalok szemén keresztül.

A könyvbemutató alkalmával sor kerül a 27. Diákok Határok Nélkül – Magyarságismereti Mozgótábor felhívásának ismertetésére is.

Az eseményt követően a készlet erejéig lehetőség lesz a kiadvány megvásárlására.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..