home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Friss és ropogós fiatalság
Bíró Tímea
2018.06.21.
LXXIII. évf. 25. szám
Friss és ropogós fiatalság

A VIFÓ Ifjúsági Konferenciák nemcsak azért hasznosak, mert tanulhatunk és tapasztalatokat gyűjthetünk a különféle élettörténetekből, hanem azért is, mert megtapasztalhatjuk, hogy mennyire bátor és céltudatos fiatalok élnek Vajdaságban.

Június 6-án lelkes közönség töltötte meg a Kosztolányi Dezső Színház nézőterét, hiszen rengeteg fiatal döntött úgy, hogy a televíziónézés helyett meghallgatja a társai sikeres történetét. És milyen jól tették! A műsort ezúttal Rózsa Ramóna, a Vajdasági Ifjúsági Fórum egyik tagja vezette. Megnyitóbeszédében elmondta, a VIK elsődleges célja, hogy olyan vajdasági fiatalok álljanak színpadra, vagy próbálják ki magukat, akiknek van mondanivalójuk akár a pozitív, akár a negatív történeteikkel kapcsolatban. A legfontosabb, hogy az előadók felébresszék a közönségben a motivációt, és törekedjenek az önmegvalósításra, hiszen akkor a céljaikat is könnyebben érik el.


A szerző felvétele

Az est első előadója a Szabadkai Műszaki Főiskola hallgatója, Bosznai Bence volt, aki a pénzről és annak fontosságáról beszélt. Bence régóta VIFÓ-tag, és elmondta, mindig is érdekelte a tőzsde. Fontosnak tartja, hogy beszéljünk a pénzről, mivel a tanulmányaink alatt szinte sohasem esett szó róla. Interaktív előadásából olyan fontos információkat is megtudhattunk, hogy melyek a jó és a rossz hitelek, illetve hogy mennyi pénz van a bankokban.

A következő fellépő a huszonkét éves, szabadkai Szenci Attila volt, aki fiatal kora ellenére saját vállalkozást nyitott. A DotLab nevű céget vezető szoftvermérnök tabuk nélkül beszélt arról, hogyan nyitotta meg a vállalkozását, mit tudott hasznosítani az egyetemi tanulmányaiból. Mivel nincs főnökük, ezért az elején társával lezserebb tempóban dolgoztak a kelleténél, ám igyekeznek ezen változtatni. Úgy gondolom, hogy az Attilából sugárzó optimizmus és önbizalom példaértékű, minél több fiatalnak kellene meghallgatnia a történetét.

Ezután a konferencia egyetlen női előadója következett, aki nem volt más, mint Szerda Zsófia, lapunk újságírója, fotóriportere, a művelődési rovat szerkesztője. Felsorolni is nehéz, hogy mi mindennel foglalkozik a szabadidejében. Irigylésre méltó a felfogása, hiszen úgy véli, hogy az a rengeteg minden, ami őt érdekli, egy cseppet sem munka, hiszen azt csinálja, amit szeret. A leglelkesebben az utazásairól tud mesélni, így ez volt az előadása témája is. Az utazás előnyei, miért menjünk, mitől ne féljünk, hogyan és hol keressünk szállást, mire figyeljünk... Minden információt a saját izgalmas történeteivel fűszerezett.

Ábrahám Máté csellóművész a zenét is magával hozta a konferenciára, hiszen azon túl, hogy felvázolta nekünk a komoly-, a könnyűzene és a hangjegyek tulajdonságait, megszólaltatta az elektromos csellót, a szintetizátort meg a gitárt. Érezhető volt, hogy Máté kiváló előadóművész, hiszen remekül magára tudta vonzani a közönség figyelmét, emellett pedig egy kicsit jobban beleláthattunk a mai zeneoktatás hiányosságaiba.

A hangulat csak fokozódott, amikor a VIK története során először egy kisebb csapat is a színpadra állt. A VajdaságHub három tagja iróniával, gúnnyal és szatírával „támad” a Facebook közösségi portálon, méghozzá olyan területeken, mint az elvándorlás, az identitászavar vagy a gasztrokultúra. Miközben a fiúk arról beszéltek, hogyan és miért hozták létre az oldalt, a közönség kivetítve láthatta a provokatív, ám annál reálisabb képeket.

Úgy vélem, rendkívül izgalmas és hasznos volt a IV. VIFÓ Ifjúsági Konferencia. Nagyon várjuk a következőt!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..