home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Frekvenciaháború
2006.05.03.
LXI. évf. 18. szám
Frekvenciaháború

Majális (Szalai Attila karikatúrája)A KÉPERNYŐRŐL ELTŰNT A BK TÉVÉ. Szerbiában eddig boldog-boldogtalan kaphatott országos tévéfrekvenciát. Hogy ebben az általános tülekedésben és zűrzavarban végre rendet kell csinálni, azt nem kérdőjelezte meg senki. Nos, mikor ezt a Köztársasági Műsorszór...

Majális (Szalai Attila karikatúrája)

A KÉPERNYŐRŐL ELTŰNT A BK TÉVÉ. Szerbiában eddig boldog-boldogtalan kaphatott országos tévéfrekvenciát. Hogy ebben az általános tülekedésben és zűrzavarban végre rendet kell csinálni, azt nem kérdőjelezte meg senki. Nos, mikor ezt a Köztársasági Műsorszórási Ügynökség megtette, akkora elégedetlenség tört ki, hogy botrány lett a vége. Az ügynökségtől országos tévéfrekvenciát kapott a B92, az Avala, a Pink és a Fox, a Košava és a Happy tévé pedig egy hullámhosszon fog osztozkodni. Mivel az öt szabad helyre legalább egy tucat tévéállomás pályázott, benne volt a pakliban, hogy nagy lesz az elégedetlenség. Tény és való: vannak ennek a döntésnek furcsaságai, hiszen nincs a kedvezményezettek között például a Politika tv meg az Európát behálózó RTL! Viszont a Košava tv, amely csak most van alakulóban, kapott országos frekvenciát - még ha felet is! A döntés ellen leghangosabban a Karić fivérek televíziója, a BK tiltakozott. A döntés után a Karić tévében úgy festett minden híradó, hogy járókelőket szólítanak le a riporterek, betelefonálókat kapcsolnak az adásba, támogató leveleket olvasnak fel... A végkicsengés pedig: hogy BK nélkül nincs sajtószabadság, sötétség borul Szerbiára, BK nélkül nincs élet! A ház újságírói ezt ismételgették: frekvencia-odaítélés helyett itt politikai leszámolásról van szó, Bogoljub Karić ugyanis az ,,egyre népszerűbb' Szerbia Ereje Mozgalom vezére, akit a szerbiai politikai elit diszkreditálni akar minden vonalon.
A döntést hozó ügynökség kezdetben védekezni próbált: nem politikai indítékok alapján határozott így, hanem a rendezetlen tulajdonjogi-anyagi viszonyok miatt: Bogoljub állítólag rég eladta a tévét, de nem tudni, kinek, a cégnek pedig már huzamosabb ideje zárolták a folyószámláját, a BK-nak egymilliárd dináros adóssága van. Mivel az ügynökséget ért támadások nem szűntek, csak fokozódtak, a testület a példátlan médiakampány miatt egy hónapra betiltotta a BK műsorsugárzását. A döntés nyomán valóban elsötétült a képernyő. S egy kicsit a férfiak agya is. Az idei foci-vb kizárólagos közvetítési jogát ugyanis a BK kapta meg!
NEMZETI KISEBBSÉGEK NÉLKÜL. Sem a Vajdasági Műsorszórási Intézmény igazgatóbizottságába, sem az újvidéki RTV igazgatóbizottságába nem került be egyetlen olyan tag sem, akit a nemzeti kisebbségi tanácsok javasoltak. Pedig a kisebbségi tanácsok a március 17-én megtartott ülésükön az intézmény igazgatóbizottságába 4, a műsortanácsba 5 jelöltet állítottak. A történtek miatt a legerélyesebb tiltakozásának adott hangot Szerbia és Montenegró 8 kisebbségi nemzeti tanácsa (a magyar, horvát, szlovák, román, ruszin, ukrán, roma és a bosnyák). A belgrádi Médiaközpontban a múlt héten megtartott sajtótájékoztatón a kisebbségi tanácsok képviselői elmondták: elfogadhatatlan, hogy az ügynökség, a kinevezések során nem vette figyelembe a tartomány multietnikus összetételét és az ebből fakadó igényeit. Bejelentették, hogy az esetről tájékoztatják a szerbiai parlament elnökét és a szerbiai kormányfőt, amennyiben azonban nem találnak megértésre, az illetékes szervekhez, az Európai Parlamenthez és az Európa Tanácshoz fordulnak a panaszukkal.
,,A Magyar Nemzeti Tanács tájékoztatási bizottsága több mint egy hónappal ezelőtt megtette javaslatát. Mindkét illetékes testületbe állítottunk jelölteket. Ezzel kapcsolatban egyeztettünk a többi nemzeti kisebbség nemzeti tanácsának képviselőivel. A megállapodás értelmében ők támogatták a mi jelöltjeinket, és ugyanígy volt fordítva is. Arra számítottunk, hogy ily módon mindkét testületben lesz kisebbségi képviselő. Ezt, hogy mindkét testület kisebbségi képviselő nélkül fog működni, rossz előjelnek tartjuk, mert ismét az történt, hogy létfontosságú kérdésben megkerülték a kisebbségek legitim képviseletét ellátó nemzeti tanácsokat' - nyilatkozta napilapunknak Pásztor Bálint, az MNT intézőbizottságának elnöke.
MARAD A 35 EURÓ. A múlt csütörtökön az EU-tagországok bel- és igazságügy-miniszterei jóváhagyták a vízumdíj emelését 35-ről 60 euróra. Az ülésen több kivételt tettek, így a Magyarországgal szomszédos államokkal is. Ez annyit jelent, hogy nekünk, Szerbia és Montenegró állampolgárainak 60 euró helyett továbbra is 35 eurót kell fizetnünk a schengeni vízumért, ha az Európai Unió valamelyik tagországába szeretnénk utazni. A magyar vízum eddig is ingyenes volt s az elkövetkezőkben is az marad.
ROPPANT ÉRDEKES! Itt nálunk, Vajdaságban már-már ,,megszokott' hírnek számít, hogy a települések bejáratánál a helységnévtáblákon lefestik, átfirkálják a magyar feliratokat. Ezek az ,,ismeretlen elkövetők' általában nemcsak lefestenek, hanem üzeneteket is hagynak. Olyanokat, hogy ,,Halál a magyarokra!' Az is már-már ,,megszokott' fejleménye a dolgoknak, hogy a rendőrség kiszáll a helyszínre, ám az elkövetők örökre ,,ismeretlenek' maradnak. Ilyen megvilágításban roppant érdekes a verbászi eset. Április 24-én 11 óra előtt telefonon arról értesítették a verbászi rendőrség ügyeletes szolgálatát, hogy a községháza közvetlen közelében, a Nikola Pašić téren levő hirdetőtáblát - az óriásplakáton a Szerb Radikális Párt vezére látható a felirattal: ,,Šešelj, a szerb hős!' - fiatalok egy csoportja piros festékkel töltött tojásokkal dobálta meg. A rendőrség kiszállt, a fiatalokat megtalálta egy közeli kertvendéglőben, s másnap mindnyájukat informatív beszélgetésre hívta a verbászi rendőrségre! A csoport vezetője, Marija P. ott kijelentette: polgári felháborodása késztette a hirdetőtábla megdobálására, szerinte ugyanis a plakát üzenete irritálja Verbász lakóit. Azt is elmondta: mielőtt a táblához ment volna, akciójáról értesítette a sajtó képviselőit, nem akart ,,ismeretlen elkövető' gyanánt cselekedni. Nos, a fiatalasszony ellen a közrend elleni vétség címen feljelentést tesz a rendőrség! Pedig csak egy politikai plakátot dobált meg piros festékkel (a reklámpannón holnap akár mosóport, akár intimbetétet is hirdethet az, aki megfizeti), nem pedig egy hivatalos helységnévtáblát. A rendőrség azonban ,,hősiesen' teszi a dolgát.
MLADIĆOT NEM FOGTÁK MEG. Lejárt az utolsó határidő is, április 30-a, amit Olli Rehn, az Európai Unió bővítési biztosa adott Szerbiának, hogy letartóztassa a háborús bűnökkel vádolt Ratko Mladićot, különben a stabilizációs és társulási tárgyalások május 11-ére tervezett fordulójára nem kerül sor.
Nem történt meglepetés: április 30-a elmúlt, s a többszörös népirtással vádolt szerb ,,hős' még mindig szabad, mint a madár. Ennek következményeit hamarosan a saját bőrünkön fogjuk érezni. Tavasz van, és mi még mindig Szerbiában élünk. (o. i.)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..