home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Francia befektető Topolyán
Tóth Tibor
2007.10.31.
LXII. évf. 44. szám
Francia befektető Topolyán

A gyárcsarnokokban serény munka folyik - Szabó Attila felvételeCsütörtökön hivatalosan is megnyílt a francia Lohr kapcsolható járműveket gyártó fémipari vállalat topolyai részlege, melynek az egykori Május 1. Építőipari Vállalat gyárcsarnokai adnak otthont. A negyvenéves múltra visszatekintő...

A gyárcsarnokokban serény munka folyik - Szabó Attila felvétele

Csütörtökön hivatalosan is megnyílt a francia Lohr kapcsolható járműveket gyártó fémipari vállalat topolyai részlege, melynek az egykori Május 1. Építőipari Vállalat gyárcsarnokai adnak otthont. A negyvenéves múltra visszatekintő cégnek Topolyán kívül leányvállalatai működnek az Egyesült Államokban, Kínában, Mexikóban, Oroszországban és Törökországban is. A Lohr topolyai részlegének ünnepélyes megnyitóját a kormány és a tartomány magas rangú tisztségviselői, a cég üzleti partnerei mellett megtisztelte jelenlétével Robert Lohr, a Lohr-csoport tulajdonosa és vezérigazgatója, Jean-Pierre Balloue, a Lohr topolyai részlegének vezérigazgatója, Bojan Pajtić, a Tartományi Végrehajtó Tanács elnöke, Milan Parivodić, Vojislav Koštunica gazdasági tanácsadója, egykoron a külföldi kapcsolatokért felelős miniszter, Bábi Attila, Topolya Község elnöke, Jasna Matić külföldi gazdasági kapcsolatügyi államtitkár és Lazar Nerić, a topolyai önkormányzat gazdasági megbízottja is.
A Lohr cég már tizenöt éve jelen van az orosz piacon, a szerbiai leányvállalat létesítésének elgondolása pedig 2006 novemberében merült fel. A cég elöljárói az idén januárban Topolyára látogattak, kiválasztották a megfelelő helyet, áprilisban megvásárolták a kívánt objektumot, májusban felújították és felszerelték a gyárcsarnokokat, júniusban pedig megkezdték a termelést, aminek eredményeképpen szeptemberben elkészült az első, nyolc autó szállítására alkalmas, félpótkocsi. Pillanatnyilag a cég 150 munkást foglalkoztat, s hetente nyolc autószállító pótkocsit állít elő. A tervek szerint decemberig a foglalkoztatottak száma eléri a kétszázat, hetente pedig 24 pótkocsit állítanak majd elő. A következő évre még magasabbra tették a mércét, a cél 1000 pótkocsi előállítása a tizenkét hónap alatt. A kapcsolható járműveket az orosz piacra szállítják, ahol éves szinten 50-60 millió euró értékű áruforgalomra számítanak. Topolyán jelenleg két termelőcsarnok üzemel, a következő évben felszerelik a harmadikat s felépítik a negyediket is. 2008-ban új termék gyártását is tervezik, kisebb gépkocsik szállítására alkalmas kapcsolható eszközöket.
Robert Lohr, a Lohr-csoport tulajdonosa elmondta, hogy jól működő, példás vállalatot szeretnének létesíteni, elvárják a termékek kifogástalan minőségét és a dolgozóknak a munkához való lelkiismeretes hozzáállását. Jean-Pierre Balloue, a topolyai részleg vezérigazgatója beszámolt a vállalat eddigi történetéről, majd megköszönte a szerb állam, Topolya község és Franciaország belgrádi nagykövetségének a segítségét, hogy jelentősen hozzájárultak a részleg megnyitásához.
Bábi Attila, Topolya Község elnöke az önkormányzat nevében üdvözölte a vendégeket, s örömének adott hangot, hogy egy fémipari vállalat fektet be Topolyán, hiszen a fémiparnak a városban jelentős hagyományai vannak.
- A 90-es években megszakadt ez a hagyomány, de itt maradtak a szakképzett munkások, itt maradtak a lehetőségek, amelyek elősegíthetik a város fejlődését. A topolyai önkormányzat mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a francia cég jól érezze magát városunkban, fejlődési lehetőséget biztosítunk számára a már meglevő barna ipari övezetben és az újonnan alakult ipari zónában, a zöld övezetben is. A célunk közös: minél több új munkahelyet és szakképzett, elégedett munkásokat szeretnénk látni - mondta többek között Bábi.
Lazar Nerić kifejtette, hogy a Lohr cég az első nagyobb külföldi befektető a városban, s reményének adott hangot, hogy hamarosan még többen nyitnak leányvállalatot Topolyán, ami a város egykori gazdasági hírnevének visszaszerzéséhez is hozzájárulhat.
A munkásokhoz szólva Milan Parivodić - az ő minisztersége alatt merült fel a francia cég idejövetele - leszögezte, hogy a következő évben a topolyai gyárcsarnokokból az előzetes számítások szerint mintegy 50 millió euró értékű árut szállítanak majd ki, így a Lohrnak ez a részlege fontos kiviteli tényezővé lép elő a szerbiai gazdaságban.
- Az államnak nem szabad a gazdasági fejlődés kerékkötőjének lennie, a kormány minden tagjának azon kell fáradoznia, hogy minél több új munkahely nyíljon -jelentette ki.
Jasna Matić államtitkár reméli, hogy a gyár megnyitója egy sikeres gazdasági együttműködés kezdete Szerbia és Franciaország, illetve országunk és a francia befektetők között.
- Vajdaság Szerbia legnagyobb építőhelye - kezdte beszédét magyar nyelven Bojan Pajtić, a TVT elnöke, majd szintén magyarul folytatta: - Szerbia új alkotmánya az idén 480 kilométer útburkolat építését tette lehetővé, emellett pedig 62 helységben új vízvezeték- és szennyvízcsatorna-rendszer létesült. Topolya községben több mint 200 millió dinárt fektettünk be, fő feladatunknak új munkahelyek létesítését, a gazdaság - külön a mezőgazdaság - erősítését, valamint egy békés, európai környezet megteremtését tartjuk egy olyan Vajdaságban, ahol az emberek becsületesen dolgoznak és jól élnek. Az utóbbi egy évben a TVT programja segítségével több mint 20 000 ember jutott munkához, a Lohr-társaság szintén sok vajdaságit foglalkoztat, így természetes, hogy e kezdeményezés mellett állunk.
Robert Lohr megjegyezte, hogy hosszú távra rendezkedtek be, sokáig szeretnének Topolyán maradni. A község gazdaságának fejlődése érdekében reméljük mindennek a megvalósulását.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..