home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Fotózzon a címlapra!
(Tha)
2022.04.14.
LXXVII. évf. 15. szám
Fotózzon a címlapra!

Zentán, az Alkotóházban megnyílt a Hét Nap fotókiállítása.

Mint ismeretes, lapunk fennállásának 75. évfordulója alkalmából tavaly meghirdettük a Fotózzon a címlapra! elnevezésű pályázatunkat. A felhívásra amatőr fényképészektől olyan felvételeket vártunk, amelyeket lapunk címoldalán közölhetünk.

Nagy örömünkre mintegy száz pályázó több mint ezer fotóval jelentkezett. A decemberben megtartott, díjkiosztó ünnepséggel egybekötött, szabadkai kiállításra 56 fotóstól 100-110 alkotást válogattunk, míg Zentán a legjobbak közül körülbelül 50 képet láthatnak az érdeklődők.

A jelenlévőket Hugyik Richárd, a zentai Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ igazgatója és Tóth Lívia, a Hét Nap főszerkesztője köszöntötte, majd lapunk munkatársa, Szerda Zsófi nyitotta meg a kiállítást.

— Robert Capa ezt mondta: „Egy fénykép azért lesz díjazott, mert megmozgatja a szerkesztők képzeletét, és akkor telik meg élettel, amikor a közönség elé kerül.” Ez esetben tehát a most falon szereplő fotók most, a kiállításon kelnek életre. Életre keltek egyszer már Szabadkán, a Szabadegyetem előterében, és most itt Zentán, az Alkotóházban. Most tanulnak meg kommunikálni, most mondják ki önöknek első szavaikat, csak oda kell rájuk figyelni. A fénykép egy különös dolog. Mindig jelen időben nézzük, mindent és mindenkit egyetlen pillanatban ábrázol, egy olyan pillanatban, amely elmúlt, nem jön el többet. Tehát az utókor számára készítjük el fényképeinket, és miközben kattintunk, már önmagunk jövőbeli változatára gondolunk — hallottuk Szerda Zsófitól.

Az alkalmi műsorban közreműködött Petković Jelena (fuvola) és Petković Oliver (gitár).

A tárlat május 5-éig tekinthető meg a rendezvények idején, illetve munkanapokon 9 és 18 óra között a Zentai Alkotóházban (kulcsért a városi könyvtárban kell jelentkezni).

Fényképezte: Horváth Zsolt

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..