home 2024. március 19., József napja
Online előfizetés
Fotós és adásrendező — egy személyben
Rencsényi Elvira
2014.02.25.
LXIX. évf. 9. szám
Fotós és adásrendező — egy személyben

Táborovity Dániel immár két éve dolgozik adásrendezőként a szabadkai székhelyű Pannon RTV-nél. Szereti ezt a munkát, mert általa megismerheti a tévézés, a műsorkészítés fortélyait, egyúttal ismert emberekkel is találkozhat. Igaz szerelme mégis a fotózás, és ennek a szenvedélyének nem tud és nem is akar búcsút inteni.

— Fényképész szakon végeztem a Politechnikai Iskolában — mondja —, és habár eredetileg nem erről a hivatásról ábrándoztam, idővel olyannyira megszerettem, hogy azóta is része a mindennapjaimnak. Nem bántam meg, hogy a fotós szakmát választottam, mert általa olyan élményekre és tapasztalatokra teszek szert, amelyeket bármikor hasznosítani tudok.

Dániel még nem nős, és egyelőre nem is tervezi, hogy életét összekösse valakivel. Fiatal és bohó, tele van életerővel és bizonyítási vággyal. Sok helyre hívják: esküvőkre, születésnapokra, egyéb rendezvényekre. Az ifjú párok szinte versengenek a „kegyeiért”.

— Nagyon sok esküvőn, lakodalmon fotóztam már. Szeretem a különös helyszíneket és a nem mindennapi beállításokat, de erről természetesen minden alkalommal kikérem a fiatal pár véleményét is. Sőt, gyakran ők mondják el a saját elképzelésüket, én pedig alkalmazkodom. Ha nincs ötletük, segítek. És valahogy mindig megtaláljuk a közös hangot a fényképeket illetően. Többen feltették már azt a kérdést, hogy engem ki fog majd fotózni az esküvőmön. Persze vannak még rajtam kívül kiváló fényképészek, akik közül tudnék kit felkérni a feladatra, magamnak lennék azonban furcsa fényképezőgép nélkül — még ha a saját esküvőmről van is szó...

A fotózásból megélni nem lehet...

Dániel mintegy nyolc éve foglalkozik fotózással. Ez a hivatás áll legközelebb a szívéhez , csakhogy — elmondása szerint — ebből nem igazán lehet megélni...

— Az élet úgy hozta, hogy szükség mutatkozott egy biztos állásra, ez az adásrendezés lett. Csak fotózásból ugyanis nem, vagy csak nagyon nehezen lehet megélni, ráadásul ez egy igen költséges hivatás. A felszerelés sok pénzbe kerül, az adásrendezői fizetésemből viszont meg tudom vásárolni a szükséges fotós kiegészítőket. Persze van olyan ember is, aki kizárólag a fényképezésből él, de én sajnos nem vagyok ennyire szerencsés. Ettől függetlenül nagyon szeretem az adásrendezői munkámat is, és a kettő szépen kiegészíti egymást.

Még hódítanak a fényképalbumok

Dániel szerint van igény a fotókra. Sok helyre hívják fényképezni, főleg családi ünnepekre, jeles eseményekre, hogy megörökítse azok pillanatait.

— Az esküvők és a családi összejövetelek időszaka főként a tavasz és a nyár, valamint a kora ősz. Ebből következik, hogy télen elég kevés felkérést kapok, így az esetleges jövedelem is meglehetősen kiszámíthatatlan. De ha az ember igazán szereti azt, amit csinál, és van egyéb jövedelemforrása, a fotózás szórakoztató és tartalmas elfoglaltság lesz számára. Noha a digitális fényképek világát éljük, azt tapasztalom, hogy az emberek többsége még mindig szívesebben veszi a kezébe a papírra előhívott fotókat, így nem elég csupán fényképezni, a képeket elő is kell hívni... Van, akinek elég a digitális formátum, van, akinek a nyomtatott kell — az én feladatom pedig nem egyéb, mint eleget tenni a kívánalmaknak. Számomra a legfontosabb, hogy az ügyfelem elégedett legyen — zárta a beszélgetést Táborovity Dániel.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..