home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Forrongó erőszak
(—)
2015.05.13.
LXX. évf. 19. szám

A korrupciós botrányon és a kormányzati sikertörténeten kívül kétségtelenül az elharapódzó erőszak jellemezte a múlt hetet. Megvertek egy minisztert és egy segédet fényes nappal az utcán, Macedóniában pedig drámai a helyzet, ami kétségkívül nagy kihatással van Szerbia biztonságára is.

Kikindai betyárok

A szerbiai belügyminisztérium tagjai letartóztatták Dejan Babićot, a nagykikindai Toza Marković cserépgyár tulajdonosát. Rajta kívül a cég több volt igazgatóját is előállították. A vád szerint a magánosítás során mintegy 30 millió eurós kárt okoztak. Mindez a már jól ismert sablon alapján történt: a privatizáció után több banktól is kölcsönt vettek fel a vállalat nevében, majd az így átutalt forgóeszközöket továbbutalták más számlákra. A hiteleket sosem törlesztették, a cég pedig csődöt jelentett. A sajtó azt is tudni véli, hogy Babić mögött Miroslav Mišković oligarcha áll.   (Blic)

Nyugdíjreform várható

Az elmúlt három hónapban a nyugdíjalap költségeit kétmilliárd dinárral csökkentették, a befizetések viszont nyolc százalékkal nőttek. Legalábbis ezt állítja Aleksandar Vulin munkaügyi miniszter, aki Kragujevacon azt is bejelentette, hogy előkészületben van a nyugdíjrendszer reformja is.   (Tanjug)

Új igazgatója van az RTS-nek

Az RTS szerb állami médiavállalat élére Dragan Bujoševićet nevezték ki összesen 26 jelölt közül. Bujošević 1954-ben Belgrádban született, az Evropljanin és a Politika főszerkesztője volt, a NIN hetilapban újságíróként és főszerkesztő-helyettesként dolgozott. Munkáját eddig több rangos elismeréssel jutalmazták.   (RTS)

Eredményeket tudok felmutatni

Aleksandar Vučić miniszterelnök szerint a kormány nehéz és fájdalmas lépéseket tett meg az államháztartás konszolidációjáért, s az elért eredményekre mindannyian büszkék lehetünk. A miniszterelnök szerint az ország e téren félúton van, és fél, de legkésőbb egy év múlva mindenki érezheti majd a javulást. „Szerethetnek, gyűlölhetnek, de ezekre a számokra mindenki büszke lehet” — mondta Vučić az IMF delegációjával való találkozás után. A miniszterelnök szerint az év első négy hónapjában a deficit a GDP 2,15 százalékát tette ki. Ilyen eredménnyel mindössze négy európai ország büszkélkedhet.   (Tanjug)

Nincs semmilyen nyomásgyakorlás

Aleksandar Vučić elutasította azokat a felvetéseket, amelyek szerint kormánya nyomást gyakorol Saša Janković ombudsmanra. A miniszterelnök szerint Janković a viselkedésével többet mond magáról, mint azokról, akiket naponta illet kritikával. „Miféle nyomásgyakorlás, leváltotta őt bárki is? Senki, hallgatok” — nyilatkozta a miniszterelnök mindezzel kapcsolatban arra az újságírói kérdésre reagálva, amely az ENSZ hivatalos közleményére utalt. E dokumentum ugyanis annak a reménynek adott hangot, hogy a szerb kormány távol tartja magát a Jankovićot ért vádaktól.   (Tanjug)

Megverték őket

Ivan Tasovac kulturális, tudományügyi és információs miniszter május 2-án könnyebb sérüléseket szenvedett egy utcai verekedés során. Ennél jóval súlyosabb incidens alanya volt Milovan Šuvakov felsőoktatással megbízott segédminiszter. Srđan Verbić oktatási miniszter helyettesét két ismeretlen személy támadta meg a nyílt utcán, és vasrudakkal mért csapásokat a fejére. A súlyos sérüléseket szenvedett politikust kórházban ápolják, eszméleténél van.   (Tanjug, Beta)

Nikolić és a gárdisták Moszkvában

Tomislav Nikolić szerb köztársasági elnök személyesen is üdvözölte a Moszkvában tartózkodó szerb gárdistákat. A köztársasági elnök és az elit egység részt vett a moszkvai győzelem napi díszszemlén. Szerbia jelenlétét az eseményen több magas rangú EU-diplomata és -döntéshozó is bírálta az utóbbi időben.   (Srna, Tanjug)

Délen drámai a helyzet

Valóságos ostromállapot alakult ki a macedóniai Kumanovóban, ahol a múlt hétvégén több halálos áldozatot követelő fegyveres összecsapások voltak a városba behatoló terroristák és a macedón kormányerők között. A helyi lakosság nagy számban hagyja el otthonát, és Szerbiában keres menedéket. A macedón rendőrség visszavonult a macedón—szerb határról, melyet immár csak a szerb alakulatok ellenőriznek. Aleksandar Vučić hétfőre összehívta a Biztonsági Iroda rendkívüli ülését. A kiélezett helyzet miatt nagyszámú szerb különleges alakulatot csoportosítottak át a térségbe. Az RTS szerb állami televízió úgy tudja, hogy a csendőrség 450 tagját vezényelték a koszovói adminisztratív határvonalra. (Tanjug, Beta, Blic, RTS)    

 

 

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..