home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Forró tavasz?
2016.05.06.
LXXI. évf. 18. szám

A dolgok mostani állása szerint még mindig nincsenek végleges eredmények, a választások tisztasága pedig igencsak megkérdőjeleződött.

Pajtić a választások tisztaságáért

Bojan Pajtić, a Demokrata Párt elnöke kijelentette, az ellenzéki pártok megvédik a polgárok akaratát, és nem engedik meg, hogy a Dveri—SZDP, illetve a Szociáldemokrata Párt—Liberális Demokrata Párt—Vajdasági Szociáldemokrata Liga-féle választási koalíciók ne jussanak be a parlamentbe. „Erőteljesen szembeszegülünk a választási csalással, mely egyértelműen megtörtént, elsősorban Koszovó területén, és mindezt be is fogjuk bizonyítani” — mondta a DP elnöke, aki egyúttal párhuzamot vont az 1996/1997. évvel, amikor a polgárok az utcákon tiltakoztak a választási csalások ellen. (Beta)

Tadić szerint is választási csalás történt

Boris Tadić, a Szociáldemokrata Párt elnöke szerint a Szerb Haladó Párt a polgárok választási akaratának megváltoztatását szeretné elérni, valamint magához ragadni az ellenzéki szavazatokat. A volt köztársasági elnök úgy nyilatkozott a sajtónak, hogy az ellenzéki pártoknak súlyos észrevételeik vannak a Köztársasági Választási Bizottság munkáját illetően, annál is inkább, mert a testület 12 óra alatt össze tudta számolni a szavazatok 98 százalékát, a maradék 2 százalék összesítésére viszont napokon át képtelen volt. (Tanjug) 

Tiltakoztak a szerbiai ellenzéki pártok

A hét ellenzéki párt tagjai és szimpatizánsai a hétvégén Belgrádban, a választási bizottság épülete előtt tiltakoztak, mert szerintük csalás történt az előre hozott parlamenti választásokon. A megismételt voksolás éppen ezeknek a pártoknak a bejutásáról dönthet, de a politikusok úgy vélik, eleve szavazatlopás történt. (MTI)

A Dveri—SZDP mégis a parlamenti küszöb alatt

A Köztársasági Választási Bizottság legutóbb közzétett adatai alapján, melyek a szavazóhelyek 99,82 százalékát fedik le, a Dveri—SZDP koalíció 4,99 százalékkal a parlamenti küszöb alatt maradt. Az SZP-LDP-VSZL koalíció viszont átlépte a küszöböt, a szavazatok 5,02 százalékát szerezte meg. Az SZHP listája a voksok 48,24 százalékát, az SZSZP 10,96 százalékát, az SZRP 8,11, a DP 6,03, az Elég Volt (Dosta je bilo) mozgalom pedig szintén 6,03 százalékát tudhatja a magáénak. A kisebbségi pártok közül a VMSZ a szavazatok 1,50 százalékát gyűjtötte be, Muamer Zukorlić listája 0,86, a Szandzsáki Demokratikus Akciópárt 0,80, az Orosz Párt 0,36, a Demokrata Cselekvéspárt pedig 0,43 százalékon áll. (B92, Tanjug)

Tizenöt szavazóhelyen ismét választanak

Május 4-én tizenöt szavazóhelyen megismétlik az előre hozott köztársasági parlamenti választásokat. Karlócán, Topolyán és Užicén egy-egy szavazóhelyen, Nišben öt, Vranjében és Jagodinán pedig két-két helyszínen lesz ismét voksolás. Ezenkívül Kladovón, a belgrádi Palilulán és Újbelgrádban is megismétlik a választásokat egy-egy szavazóhelyen. Ezeken a helyeken összesen 19 631 személy szavazhat. (Tanjug)

Labus visszatérése?

Miroljub Labus, az egykori G17 Plusz prominens politikusa, egyetemi tanár a Világbank javaslatára fésüli át a Pénzügyminisztériumot. A nemzetközi szervezet Labus jelentésétől azt várja, hogy a Dušan Vujović vezette minisztérium hatékonyabban és olcsóbban tud majd működni. Miroljub Labus megerősítette a Blic napilap értesüléseit, de további információkat ezzel kapcsolatban nem kívánt megosztani. (Blic)

Változik az ingatlanadó

A közeljövőben változni fog Szerbiában az ingatlanadó. A Večernje novosti úgy értesült, hogy jövőre a cégek, vállalatok számára is megszűnik az eddigi 0,4 százalékos egységes adókulcs, s akárcsak a polgárok esetében, a következő évtől a gazdasági élet szereplői számára is a 0,4-től 2 százalékig terjedő kulcsrendszer lesz érvényben. (Večernje novosti)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..