home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Forró nyár
(—)
2015.07.06.
LXX. évf. 26. szám
Forró nyár

A dolgok mostani állása szerint nem lesz nyári uborkaszezon a szerb közéletben, politikában és gazdaságban. Naponta érkeznek a hírek a szerb gazdaság súlyos helyzetéről, az újabbnál újabb árdrágításról. Az ország külpolitikai helyzete sem nevezhető kedvezőnek, s egyre több jel utal arra is, hogy decemberben előre hozott választások lesznek.

Milliárdokat utalnak haza

A külföldön dolgozó szerbiai származásúak tavaly 3,66 milliárd dollárt utaltak haza. Ebből 2,82 milliárd európai országokból érkezett. Ez az összeg a szerb GDP 10 százalékát teszi ki. A legnagyobb pénzek egyébként Ausztriából, Hollandiából és Németországból érkeztek.     (Beta)

Félmilliónál is többen

Szerbiában jelenleg 650 000 munkavállaló késve kapja meg a fizetését. Mintegy 50 000-re tehető azoknak a száma, akik évek óta várnak a havi járandóságukra. Mindössze 17 000 olyan magánvállalat van az országban, amely rendszeresen utalja át a dolgozóknak a havi jövedelmet. A számlák azonban minden hónapban idejében megérkeznek, ezek törlesztése viszont csaknem 700 000 embernek okoz súlyos gondot. Nagyon sokan adósságspirálba is kerültek, s egyre kevesebben tudják használni a számlák törlesztésére az úgynevezett megengedett mínuszt. Az országban a hitelek visszafizetésével is gondok vannak, minden tizennegyedik polgár egyáltalán nem tud eleget tenni kötelezettségének     (Večernje novosti)

Drágulnak az üdítők, emelkedik az áram ára is

Az IMF-fel megkötött szerződés első revíziója során a szerb kormány arra vállalt kötelezettséget, hogy növeli az üdítőitalok utáni adót, valamint hogy az elkövetkező két évben tovább fogja drágítani az áram árát. Ezzel kapcsolatban egyébként a napokban a szerb parlament 4,5 százalékos drágítást szavazott meg, illetve egy 12 százalékos illetéket is.     (Blic) 

Nem értik

A szerb kormány a múlt héten az ENSZ Tanácsának tagjaihoz intézett levelében kifejtette Belgrád álláspontját a készülő Srebrenica-határozattal kapcsolatban. A rezolúciót brit javaslatra terjesztik elő. Belgrád szerint a dokumentum a régió destabilizálódását fogja eredményezni, illetve a szerbiai politikai folyamatokra nézve is negatív hatással lesz. Éppen ezért „Szerbia nem is érti a határozat célját” — olvasható a megküldött levélben.     (Tanjug)

Orić esete nagy tapasztalat Szerbiának

Naser Orićot, a srebrenicai bosnyák alakulatok egykori parancsnokát a svájci hatóságok Bosznia-Hercegovinának adták ki a múlt héten. Szerbia 2014-ben háborús bűnök elkövetésével vádolta meg, és nemzetközi körözést adott ki ellene. A svájci döntés után Aleksandar Vučić rendkívüli sajtótájékoztatót tartott. A miniszterelnök meglehetősen indulatosan tette fel a kérdést a nemzetközi közösségnek, hogy mégis ki fogja visszaadni az életét annak a több tízezer meggyilkolt szerbnek, akit Orić erői mészároltak le. Vučić azt is kijelentette, személy szerint nagyon büszke rá, hogy „mi üldözzük azokat a szerbeket, akik más nemzetiségűeket gyilkoltak meg, és nem szégyelljük ezt ki is mondani”.     (B92)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..