Forradalminak lenni

Forradalminak lenni

Forradalmi értékeket keresni nem könnyű manapság. Van egy értékválsággal küszködő, apokaliptikus világ, melyben a kikövezett ösvények helyett destruktív emberek által alkotott szakadékok között kell lavírozni, hogy egyetemes értékeket találhassunk. Ezek az értékek talán még megvannak, de a folyamatos szellemi rombolás mind a kisebb, mind a nagyobb civilizációkat megtépázta.

Forradalminak lenni manapság talán annyit tesz, hogy tudni kell mindennap megállni és körülnézni, valamint megmaradni annak, aminek születtünk. Egy olaszban azt szeretném látni, ami olasszá teszi, Olaszországban azokat a történelmi hagyományokat és korszakalkotó épületeket szeretném látni, amelyek klasszikus európai civilizációvá formálták ezt a csodálatos mediterrán vidéket. Ugyanez mondható el a spanyolokról, a norvégokról, a lengyelekről vagy bármely más európai polgárságról. De egy pillanatig se álljunk meg Európa határain belül!

Az arab országokban vagy a távol-keleti térség egzotikusabb világában is azokat az értékeket szeretném látni, amelyek évezredeken keresztül alakították, formálták. Ha a különféle civilizációk kizárólag valamiféle eltorzult önmegvalósításra, destruktív szemléletre és globális szellemi manipulációra épülő társadalmi képződményekként működtek volna eddig, akkor napjainkra már minden porba hullott volna.

Homokra pedig nem lehet várat építeni, illetve gyökerek nélkül semminek sem lesz termése. Lehet globális világszemléletről beszélni, csak akkor senkitől se kérjünk számon semmilyen értéket vagy elveket. Azon se csodálkozzunk, ha néhány évtized múlva Kölnben minaret lesz a dóm helyén, miközben az arab térség társadalmai is ugyanúgy elveszítik sajátos, értékes, a nyugati világ szemszögéből nézve egy kissé eltérő kultúrájukat. A Közel-Keleten ugyanis nagyon nagy szükség van valóban forradalmi, országépítő, civilizációteremtő arab kultúrára. A globalizáció követelményei helyett az ott élőknek nem menekülniük kellene, hanem fel kellene készülniük az olaj utáni korszakra. Ezt csak a perzsák tették meg és teszik évezredek óta. Ezt kellene követnie a Közel-Kelet többi országának is, és nem a gyökértelenséget választani, illetve Európa meghódítására készülni.

Szóval, ha egyszer majd oda jutunk, hogy mindent úgy nevezünk majd, ahogyan évezredek óta nevezik, és mindenki rájön arra, hogy hiába hazudja magát másnak, mint ami, illetve hiába akar megfelelni a globális olvasztótégely szemléletének, akkor újra forradalmi korszakot fogunk majd élni.


 

Kattinson az alábbi képre és tekintse meg a szerző adatlapját is!
Talpai Lóránt

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Heti Jegyzet rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Forradalminak lenni
Heti Jegyzet
Forradalminak lenni
Heti Jegyzet
  • Tomek Viktor
  • 2016.12.19.
  • LXXI. évfolyam 50. szám
Facebook

Támogatóink