home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Forradalmi csador
Talpai Lóránt
2016.08.15.
LXXI. évf. 32. szám
Forradalmi csador

Férfifejkendővel tüntetnek a női fejkendő viselése ellen — Terrorelhárítási központ nyílt az olimpia helyszínén — Ámokfutó késelt Londonban — Belharc a republikánusoknál

Férfifejkendővel tüntetnek a női fejkendő viselése ellen

Új divat hódít Iránban. A közel-keleti országban élő férfiak közül egyre többen töltenek fel magukról olyan fényképeket a közösségi oldalakra, amelyeken fejkendőt viselnek. A mulatságosnak tűnő kezdeményezés hátterében azonban komoly indok áll. Az iráni törvények szerint ha egy nő nem visel fejkendőt, megbüntetik. Egy iráni újságírónő, a New Yorkban élő Maszih Alinezsád szerint ez elfogadhatatlan, ő áll a kezdeményezés mögött. Alinezsád ezzel kapcsolatban elmondta: „Azt szeretném, ha egyszer az iráni férfiak is éreznék azt a megaláztatást és méltatlanságot, amelyet nők millióinak kell nap mint nap elviselniük.” Alinezsád neve egyébként nem ismeretlen Iránban, mivel már több éve küzd a nők jogaiért. 2015-ben indított egy Titkos szabadságom nevű kampányt, melyben arra kérte fel az iráni nőket, hogy titokban készítsenek olyan fényképeket, amelyeken nem viselnek hidzsábot.

Terrorelhárítási központ nyílt az olimpia helyszínén

Hivatalosan megnyitották az olimpiai játékok helyszínén, Rio de Janeiróban a terrorelhárítási központot. Az ötkarikás játékok alatt 55 ország 250 szakértője dolgozik majd, köztük az Interpol, az Ameripol és az Europol munkatársai. „A feladat az, hogy harcoljunk a bűnözés és a terrorizmus minden formája ellen” — jelentette ki Alexandre de Moraes brazil igazságügyi miniszter. Bár az iszlám radikalizmus és terrorizmus eddig elkerülte Dél-Amerikát, a riói olimpián 85 000 fős biztonsági személyzet ügyel majd a sportolókra és a nézőkre. A sportrendezvények biztonságát a brazil hatóságokon kívül tucatnyi más ország is támogatni fogja különleges egységeivel. Eduardo Paes riói polgármester viszont azt sugallta, hogy hazája egymaga is képes garantálni az olimpia biztonságát.

Ámokfutó késelt Londonban

Egy embert megölt, további ötöt pedig megsebesített a késével egy 19 éves férfi London belvárosában. A rendőrség szerint a támadónak mentális problémái lehettek, sőt, a terrortámadás lehetősége is felmerült. Az ámokfutás után a brit hatóságok egy sokkolóval terítettek le a férfit, majd letartóztatták. Mint kiderült, egy szomáliai származású norvég állampolgár késelt, a halálos áldozat pedig egy hatvanas éveiben járó nő volt, akit a helyszínen elláttak a mentősök, de nem sokkal később meghalt. Mark Rowley, a londoni rendőrség helyettes főparancsnoka a támadás után arról számolt be, hogy elővigyázatosságképpen megerősítik a középületek és a metró védelmét. A brit fővárosban egyébként eleve magas volt a terrorkészültség szintje a franciaországi és a németországi események miatt, éppen a napokban jelentették be, hogy 600 fővel növelték a London utcáin járőröző rendőrök számát.

Belharc a republikánusoknál

John McCain arizonai szenátor nemrég keményen bírálta Donald Trump republikánus elnökjelöltet. Trump a többi közt emiatt nem támogatja az újraválasztásért induló John McCaint és Paul Ryan wisconsini képviselőt. „Kedvelem Pault, de nehéz idők járnak most országunkban, és nagyon erős vezetőkre van szükségünk, nagyon-nagyon erős vezetésre” — fogalmazott Ryanről. Az arizonai szenátor, John McCain támogatásáról, illetve annak elmaradásáról Trump szintén határozott nyilatkozatot adott. Szerinte McCain szenátornak jobb munkát kellett volna végeznie a veteránok érdekében.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..