home 2024. május 06., Ivett napja
Online előfizetés
Forradalmasított zongorafutamok
Talpai Lóránt
2023.11.10.
LXXVIII. évf. 45. szám
Forradalmasított zongorafutamok

A Péterváry Ádám zongoraművész által kifejlesztett okoszongoraszék modern, formabontó funkcióival, egyúttal hagyományokat megőrző kinézetével indul hamarosan világhódító útjára. A pad még tesztelési fázisban van, a tervek szerint a következő hónapokban mutatják be a nagyközönségnek.

* Mielőtt rátérnénk a találmányára, kérem, mondjon néhány mondatot magáról! Zongoraművészként egyáltalán nem véletlen, hogy közel áll önhöz a zene világa, de úgy tűnik, hogy az innovatív műszaki megoldásoktól sem idegenkedik.

— Igen, zongoraművész vagyok, de tanítottam is, szóval nem csak a művészeti pályán mozogtam. Ettől függetlenül az én utam nem volt szokványos, mert folyamatosan tökéletesítenem kellett a saját technikámat. Soha nem nyugodtam bele, hogy egyes dolgok, illetve technikák nem működnek. Mindez egy innovatív útra vezetett engem, annál is inkább, mert mindig érdekelt, hogy a zongorázásnak hogyan működik a fiziológiai oldala. A zongorázást egyébként sokszor a sportoláshoz hasonlítom, hiszen itt is bizonyos ismétlődő mozdulatokat és mozgásokat kell végezni. Szóval egy csomó kérdés merült fel bennem, mely a klasszikus zongoratanítás folyamán nem igazán tisztázódott. Mivel fiatal korom óta a műszaki tudományok is érdekelnek, nem volt meglepő, hogy a felmerülő kérdésekre a válaszokat ezúton keresem.

* Maga a találmány, vagyis az úgynevezett okoszongoraszék teljes mértékben modernizálhatja, illetve átalakíthatja a zongorázást. Mit érdemes tudnunk erről az új eszközről? Miben áll a szerkezet technikája? Ha jól tudom, a kényelem és az egészség kombinációja volt a fókuszban a mérnöki kivitelezésnél.

— Bár én nem szeretem az okos jelzőt, mégis azért hívjuk ezt az új eszközt okoszongoraszéknek, mert bizonyos funkcióiban tud kommunikálni egy okostelefonnal. A legfontosabb funkciója pedig a magasságérték beállítása. Magasságértéknek azt nevezzük, amilyen magasságban egy zongorista ülni szokott egy széken. Ennek a mértéknek milliméterpontosnak kell lennie. A hagyományos zongoraszékekkel az a gond, hogy ez a bizonyos érték nagyon nehezen beállítható. Ha nagy nehezen be is állítjuk egy szék esetében, mindaz már egy másik zongoránál és széknél nem érvényes. Az okos zongoraszék esetében a beállítás gombnyomással, elektromos módon történik. A magasságértéket el tudjuk tárolni, és bármikor ugyanarra a szintre tudjuk beállítani. Az értékeket egyébként egy külső csipre is ki lehet írni, illetve van egy applikáció is, melynél a regisztrálás után el tudjuk menteni az adatokat. Ami miatt még forradalmi ez a szék, hogy oldalra tud csúszni az ülőlapja. Ez azért fontos, mert a zongoristák mindig középen ülnek, viszont a billentyűzet sokkal szélesebben húzódik. Emiatt egy zongorista folyamatosan jobbra-balra hajlong. Ezek a gyors és precíz mozgások viszont megviselhetik az ember egészségét, és ebben segít szintén az okoszongoraszék. Személy szerint amikor én először kipróbáltam, akkor a saját technikámon drasztikus változást éreztem. Szóval azok a darabok, amelyek eddig nehezebbek voltak, könnyebbek lettek. Hosszabb zongorázás után elkezdtem érezni, hogy nem fáj a hátam. Egyszóval sokkal könnyebben és hatékonyabban tudtam játszani. Ezért is döntöttem úgy, hogy szabadalmaztatom ezt a találmányt.

* Egy startupcéget is létrehozott, mely forgalmazza a Petervary Smart Piano Benchet. Milyen érdeklődés övezi a találmányt, valamint a nemzetközi zenevilág felfigyelt-e rá?

— Néhány hónappal ezelőtt egy zongoraművész tesztelte nálunk a széket, majd feltöltött az Instagramra egy videót róla, melyet rövid idő leforgása alatt több mint 2 millióan tekintettek meg. Ezután pedig rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk, sokan érdeklődtek afelől, hogy hol lehet kapni, és mennyibe kerül. Ekkor azonban még a szék fejlesztési fázisánál tartottunk, és fel kellett gyorsítani a tempót annak érdekében, hogy hamarosan piacra dobhassuk a terméket. Az okoszongoraszéket vélhetően a jövő év elején tudjuk majd piacra dobni. Már elő lehet rendelni, lesz egy olcsóbb szék, melyet otthoni használatra ajánlunk, és egy drágább, melyet koncertezéshez.

* Az új találmány a neves A' Design Award and Competition dizájnversenyen a Terméktervezés és technikai dizájn kategóriában nemrég díjat kapott. Szintén díjazták Londonban is. Az olaszországi elismerés különösen jól hangzik a komolyzene világát illetően.

— Igen, egyértelműen jól hangzik az olasz kitüntetés. Tudni kell, hogy a zongorázás világa egy nagyon konzervatív közeg, hiszen maga a hangszer, mondhatni, kétszáz éve nem változott. Ezáltal nekünk is úgy kellett közelítenünk ehhez, hogy a szék formája megőrizze a hagyományokat. Szóval a modern funkciókkal bíró szék a dizájn szempontjából tiszteletben tartja a hagyományokat is. Ezért is neveztük be az olaszországi és az angliai dizájnversenyre. Mindkét helyen díjat is nyertünk. Mindez azért is nagy dolog, mert ez a két földrajzi terület két külön világot alkot, mely jelentős mértékben eltér egymástól, de úgy tűnik, hogy az okoszongoraszék esetében ugyanolyan volt az ízlésük. Érdemes még azt is kiemelni, hogy mind a formavilágot, mind a technikai kivitelezést egyformán elismerték.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..