home 2024. szeptember 20., Friderika napja
Online előfizetés
Formálódik a magyar alkotmány új szövege
2006.03.07.
LXI. évf. 10. szám

Hangsúlyos védelem a határon túli magyarok számáraA jelek szerint közeleg a megegyezés a magyar kormány és a határon túli magyar szervezetek között a magyar alkotmány módosításával kapcsolatban. Mint ismeretes, mintegy másfél éve állt fel az a szakértői testület, amelynek az a feladata, hogy a magya...

Hangsúlyos védelem a határon túli magyarok számára
A jelek szerint közeleg a megegyezés a magyar kormány és a határon túli magyar szervezetek között a magyar alkotmány módosításával kapcsolatban. Mint ismeretes, mintegy másfél éve állt fel az a szakértői testület, amelynek az a feladata, hogy a magyar alkotmánynak a határon túli magyarokkal foglalkozó részét kiegészítse, illetve kibővítse.
A múlt szerdai találkozón az MKP, a KMKSZ, illetve a szlovéniai magyarság képviselőit leszámítva, jelen voltak a Máért tagjai, s egyetértettek abban, hogy a kormánynak az RMDSZ és a VMSZ szakértőivel közösen kidolgozott kompromisszumos megoldása elfogadható. Ágoston András, a VMDP elnöke pedig jó kiindulási alapnak tartja a mostani szövegkörnyezetet.
Az eddigi változtatásokhoz képest a mostani szövegtervezet lényegi különbsége a praeambulumban van, melynek utolsó kitétele szerint a ,,Magyar Köztársaság határain belül és kívül élő magyarok közös nyelvi, kulturális és történelmi hagyományaikra tekintettel egységes nemzeti közösséget alkotnak”.
A szövegtervezetbe bekerült a VMSZ azon kérésére, miszerint a Magyar Köztársaság többek között elősegíti a határon túli magyarokat érő jogsérelmek orvoslását, határain belül jogokat, azon kívül kedvezményeket és támogatásokat biztosít. Ugyancsak a VMSZ kérésének eleget téve a normaszöveg értelmében Magyarország elősegíti a határon túli magyar közösségek egymással és Magyarországgal történő kapcsolattartását. Bár a választási kampány miatt a kérdésben már nem hívnak össze rendkívüli parlamenti ülést, remélhetőleg már a nyári ciklusban megvitatja az új összetételű országgyűlés az alkotmánymódosítás szövegét.
-x-
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..