home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Formálódik a jövő csapata
Tóth Tibor
2013.04.24.
LXVIII. évf. 17. szám
Formálódik a jövő csapata

A horgosi Partizan Kézilabdaklub felnőttcsapata az őszi idény után mindössze három ponttal az utolsó helyet foglalta el a III. liga bácskai csoportjában. A gyenge eredmények vezetőségcserét eredményeztek.

Február eleje óta az elnöki tisztet Szőke Ernő, az elnökhelyettesit Detki Dániel tölti be, rajtuk kívül pedig Urbán Zsolt, Szalma Gyula, Szőke Orosz Zsuzsanna, Farkas Krisztián és Kis Gábor is helyet kapott a vezetőségben. Az új vezetőség a saját nevelésű, fiatal játékosokra helyezi a hangsúlyt, legfőbb törekvésük az ő beépítésük az első csapatba. Szőke Ernő hatodikos korában kezdett kézilabdázni, s három évig az iskolacsapat éljátékosa volt. Akkoriban a községben Horgoson kívül Martonoson, Oromhegyesen, Oromon és Magyarkanizsán is működtek kézilabdacsapatok az iskolákban, és egymás között őszi-tavaszi bajnokságot tartottak, valamint iskolanap alkalmából tornarendszerben mérkőztek meg egymással. Miután a kézilabdázást abbahagyta, a Horgos ifjúsági csapatában focizott, de amikor kiöregedett onnan, és az első csapatba inkább a vidéki játékosokat favorizálta az akkori vezetés, akkor úgy döntött, hogy visszatér a kézilabdához. Bekapcsolódott a második csapat munkájába, majd felkerült az első csapatba, s ott aztán több mint tíz évet játszott. Pályafutását 27 évesen fejezte be. Az első edzésen megpróbálkozott a beálló poszttal, végül azonban a balszélen és a balátlövő helyén kötött ki.

— A mi időnkben létezett egy egészen jó második csapatunk is. Később sajnos abbamaradt a gyerekekkel való foglalkozás. Kiöregedett játékosainkat vidékiekkel pótolták, a horgosi fiatalok pedig — néhány kivétellel — nem kerültek be a csapatba. Az őszi idényben a csapat vidéki játékosokkal kiegészülve is az utolsó helyen végzett, s úgy gondoltuk, hogy a tavaszi idényben inkább a mi, horgosi gyerekeinknek szavazunk bizalmat, inkább őket játszatjuk, hadd szerezzenek tapasztalatot, s akkor 3-4 év múlva ütőképes csapat válhat belőlük. Hasonló korosztályú csapatokkal mérkőzve rendkívül ügyesnek bizonyulnak, de a 28—30 évesekkel fizikailag még képtelenek felvenni a versenyt. Nagy hangsúlyt fektetünk az utánpótlás képzésére, nekik szeretnénk minél több lehetőséget teremteni. Felnőttcsapatunkban jelenleg huszonkét igazolt játékos szerepel, s a többségük mindössze 14-15 éves. A huszonéveseken kívül ők is alkalmat kapnak rá, hogy 5-10 percet játsszanak a szélsőposztokon. Némelyikük gólt is lőtt már, s nagyon lelkesek. Számukra a saját korosztályukban szeretnénk minél több mérkőzést szervezni, hiszen a felnőttcsapatok között még elég kevés sikerélmény éri őket — mondta az elnök.

A fiatalokba pedig megéri befektetni, mivel már bizonyították, hogy tehetségesek, és sok munkával kitűnő csapat válhat belőlük. A községi bajnokságot megnyerték az oromhegyesiek és a magyarkanizsaiak előtt, a községközin azonban a tiszaszentmiklósiak feletti győzelem után kikaptak a mokriniaktól, de így is a második helyet szerezték meg. A tavaszi bajnokságból lapzártánkig két forduló zajlott le: az elsőn a Szivác, a másodikon pedig a szabadkai Spartacus Vojput II. csapata bizonyult jobbnak a horgosiak körében.

— Február elején kezdtük a felkészülést a helyi általános iskola tornatermében. A terem 24 x 12 méteres, a kézilabdapályának viszont 40 x 20 méteresnek kell lennie. A teremben nem tudtunk se támadást, se védekezést gyakorolni. Első bajnoki meccsünkre úgy utaztunk el, hogy előtte egyetlen kinti edzést sem tartottunk. Óriási szükségünk lenne egy 300-350 férőhelyes fedett kézilabdapályára, amely a sporton kívül egyéb rendezvényeknek is otthont adhatna. Ebben az esetben rossz időjárási körülmények között is tarthatnánk edzéseket. Nagyon sokat köszönhetünk a horgosi Október 10. Általános Iskolának, hiszen a tornatermet és az udvarban lévő pályát is térítésmentesen használhatjuk. Magyarkanizsán van ugyan sportcsarnok, de a bérleti díjat nem tudjuk fizetni, örülünk, ha a bajnokság végéig fedezni tudjuk a kiadásainkat. Támogatást egyedül a községtől kaptunk, a vállalatok nagy részét magánosították, így nem nagyon számíthatunk a segítségükre. Annyi pénzünk van, amennyi a nevezésre, utazásra, játékvezetőkre elég. Nemrég új mezeket vásároltunk, de több kellene, a kicsiknek pedig nagy szükségük volna még több nullás labdára — sorolja az elnök.

Korábban a horgosi kézilabdaklubnak női csapata is volt, három éve azonban megszűnt. Jelenleg egy  női csapat felállításán is nagy erőkkel dolgoznak a vezetők. Edzésre harminc felsős tanuló jár, velük Császár Tünde, Varnyú Melinda és Csábi Szvoboda Ella foglalkozik. A lányok a községi bajnokságon kialakult körbeverés után a második helyet szerezték meg, de rosszabb gólarányuk miatt nem kvalifikálták magukat a községközi versenyre. Mindazonáltal ez az eredmény is azt mutatja, hogy a horgosi lányok jó úton járnak, s a tervek szerint 2-3 éven belül őket is elindítják majd a megfelelő bajnokságban. Addig azonban barátságos mérkőzéseket szerveznek majd nekik, nyáron pedig a kastély melletti homokon megismerkedhetnek a strandkézilabdával is.

A felnőtt-férficsapat játékos-edzője Urbán Zsolt, aki a februári elnökválasztás után vette át az első csapat irányítását. Ötödikes kora óta kézilabdázik, előtte labdarúgással foglalkozott. Tizennyolc éves kora óta aktív tagja a kézilabdaklubnak: de nemcsak vezetőedzője és játékosa a klubnak, hanem a vezetőség munkájában is részt vesz.

— Az a célunk, hogy horgosi fiatalokból alakítsunk ki csapatot. A tavaszi első két fordulóban vereséget szenvedtünk, ennek ellenére is elégedett vagyok a játékosaimmal. Fiataljaink két hete játszották le első tétmérkőzésüket, még meg kell szokniuk a bajnoki mérkőzések légkörét, hangulatát, s mindent, ami egy-egy bajnoki meccsel jár. A teremben főleg az erőnlétre és a labdakezelésre helyeztük a hangsúlyt, kint viszont már a különböző támadási és védekezési kombinációkat is gyakoroljuk. Az utolsó helyről el szeretnénk mozdulni, én már az utolsó előttivel is elégedett lennék. Az itthoni meccseket jó lenne megnyerni, és ha mindig a legerősebb összeállításban játszhatnánk, akkor lenne is rá esélyünk. Vidéken is megpróbálunk pontot, esetleg pontokat szerezni, de legtöbbször jobbára tartalékos játékosokkal utazunk, hiszen családi és munkahelyi kötelezettségek miatt nem tud mindig mindenki rendelkezésre állni — mondta Urbán Zsolt.

A Partizan Kézilabdaklubot 1956. május 15-én alapították, így minden évben az ehhez a dátumhoz legközelebb eső hétvégén tartják meg a Szalma András Kézilabda Emléktornát. Az idén a gyerekek számára négy csapat részvételével szeretnénk tornát rendezni, valamint a veteránok számára is tartanának egy találkozót. Elképzelhető, hogy a torna augusztus végére tolódik, akkor azonban kitűnő erőfelmérő lesz majd a bajnokságra való felkészülésben. Emellett a fiatalok számára már a tavaszi iskolaszünet alatt is barátságos mérkőzéseket szerveznének, hiszen belőlük kerülnek ki a későbbi felnőttcsapat oszlopos tagjai, azaz a jövő csapata. A Partizan felnőttcsapata a hétvégén hazai pályán, a horgosi általános iskola udvarában a Csonoplya 1947 gárdáját fogadja. A bajnokság végéig még az Őrszállás, a gádori Graničar és a Kerény csapata látogat Horgosra, a sorsolás pedig Szentivánra (Prigrevica), Bezdánba és Szetfülöpre (Bački Gračac) szólítja a Partizan csapatát.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..