home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Fordulatos, izgalmas, meglepő — ez volt a 92. Oscar-gála
Brasnyó Zoltán
2020.02.12.
LXXV. évf. 7. szám
Fordulatos, izgalmas, meglepő — ez volt a 92. Oscar-gála

Történelmet írt az Élősködők!

Történelmet írt az Élősködők: amellett, hogy a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscart is bezsebelte — ami a legkevésbé sem volt meglepő —, a legjobb rendezésért és a legjobb eredeti forgatókönyvért is aranyszobrot kapott. Az viszont már igazi üdvrivalgást eredményezett, amikor bejelentették, hogy az Oscar-gálák történetében először, az első nem angol nyelvű filmként a legjobb filmek versenyében is diadalmaskodott. Bong Dzsun Ho erősen társadalomkritikus szatírája ezzel a négy Oscarral együtt összesen már 127 díjnál tart világszerte, a fesztiválszezonnak pedig még nincs is vége.


Szalai Attila karikatúrája

A dél-koreai film kapcsán több aggály is megfogalmazódott a filmesztéták és a kritikusok részéről: többen is meggyőződésüknek adtak hangot, hogy az amerikaiak egyszerűen képtelenek feliratos filmeket nézni, mely feltevésre ezúttal négy Oscarral kontrázott rá az amerikai filmakadémia. Az Élősködők a kapitalizmust, a hatalmas társadalmi különbségeket dolgozza fel, az újkori osztályharcot, illetve a kilátástalanságot a szegények között. Bőven tartalmaz nem várt fordulatokat és bizarr élethelyzeteket is, melyek az előítéletek ellenére a tengerentúli közönséggel is rezonáltak. Az Élősködők díjainak köszönhetően pedig nemcsak a rendező, Bong Dzsun Ho kap óriási rivaldafényt a jövőben, de a dél-koreai popkultúra is, mely egyre jobban szeretne betörni a világ mainstreamvonalába.

 

 

A 92. Oscar-gálát Chris Rock és Steve Martin nyitotta meg, műsorvezetője azonban az idén sem volt az estélynek. Fellépett Eminem is, a Lose Yourself című dalát adta elő. Az est egyik legnagyobb vesztese, Martin Scorsese nem is tudta elrejteni azt a savanyú arckifejezést, amely a rapper produkciója láttán ült ki az arcára. Ha pedig már Scorsese: a három és fél óra hosszú Az ír számos kategóriában indult jelöltként, de végül egyetlen szobrot sem kapott meg.

A legjobb mellékszereplő a férfiaknál Brad Pitt lett, Quentin Tarantino Volt egyszer egy… Hollywood című filmjében nyújtott alakításáért, a hölgyek mezőnyében pedig Laura Dern kapta meg ugyanazt az elismerést a Házassági történetben alakított szenvedélyes játékáért. A legjobb egész estés animációs film a Toy Story 4., a legjobb rövid rajzfilm pedig a Hair Love lett. A dokumentumfilmek sorában a Netflix Az amerikai gyáregység című mozija kapta meg az elismerést. A legjobb adaptált forgatókönyv díját Taika Waititi kapta a Jojo Nyusziért, mely egy vígjáték, Hitlerrel a főszerepben — mind a szakma, mind a nézők zabálták Waititi szatíráját.

Az est három óriási ászának tartott film viszont jóval szerényebben muzsikált az idei díjkiosztón. Tarantino Volt egyszer egy… Hollywoodja két szobrot kapott összesen, Brad Pitt Oscarja mellett a legjobb díszletekért is díjat vehettek át az alkotók. A Joker Joaquin Phoenixnek köszönhetően természetesen örök kultfilm marad, melyért a színész meg is kapta a legjobb főszereplőnek járó Oscart. Teljesítménye emberfeletti volt, köszönőbeszédében pedig arról értekezett, hogy túlságosan egoisták vagyunk, és következmények nélkül zsákmányoljuk ki a Föld tartalékait. Todd Phillips filmje viszont talán többet érdemelt volna. Phoenixen kívül a zeneszerző, Hildur Guðnadóttir eredeti filmzenéje lett a Joker második — és egyúttal utolsó — elismerése.

 

 

Az 1917 című háborús dráma a legjobb operatőri munkáért, a legjobb hangkeverésért, valamint a legjobb vizuális effektusokért kapott három Oscar-díjat. A hölgyek mezőnyében az idén Renée Zellweger diadalmaskodott, a Judy címszerepéért. Judy Garland megformálásáért ő is megérdemelten vehette át a hőn áhított aranyszobrocskát. A legjobb betétdal a Rocketman című filmből az (I’m Gonna) Love Me Again lett. Az Elton Johnról készült életrajzi film hatalmas közönségsiker volt tavaly.

A gálán elegáns gesztust tett a filmakadémia, hiszen az in memoriam vetítések során megemlékeztek a Mindenki című magyar rövidfilm produceréről, Udvardy Annáról is, aki producerként három éve vette át a díjat Los Angelesben.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..