home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
„Fontos vagy nekem!”
PALKOVICS Mária
2015.05.25.
LXX. évf. 20. szám
„Fontos vagy nekem!”

Nezsény immár ötödik alkalommal adott otthont a Háló-találkozónak. A rendezvényre mintegy hetven ember gyűlt össze Délvidék több helységéből, valamint Budapestről is érkeztek vendégek. Schön György, a Háló egyik vezetője köszöntötte a jelenlévőket, bemutatta a Hálót, majd elmondta, mennyire fontos, hogy erőt adjanak a szórványban élőknek, és biztassák őket a szülőföldön maradásra.

A részvevők délelőtt traktorral mentek ki a Temes partjára. A délutáni előadást ft. Gyuris László nagybecskereki plébános tartotta, aki — tekintettel arra, hogy a szeretet éve van — a Fontos vagy nekem! mottóra építette mondandóját. Ezt a témát járták körül az emberek a kiscsoportos beszélgetéseken is. A nap szentmisével ért véget, ft. Vreckó Ferenc celebrálta a jelen lévő atyákkal.

Ezenkívül egy másik, szintén Nezsényben folyó rendezvény is említést érdemel. Mivel május az édesanyák ünnepe, a nagyanyák, édesanyák hagyatékából való örökséget mutatták be. A faluban felkutatták az ő használati tárgyaikat, konyhai eszközeiket, ruházatukat és kézimunkáikat, és az anyanyelvápolásra járó gyermekek alkotásaival egyetemben kiállították őket. A 172 tárgyat és 30 fényképet bemutató tárlaton a múlt és a jövő adott találkát egymásnak. Mivel a falubeliek régi könyveket is hoztak magukkal, előkerült egy alkalmi köszöntőket tartalmazó kiadvány is, mely a jó házasság titkait osztja meg:
„Mitől függ a jó házasság? Csak két dologtól: A férj tudjon beszélni a kellő pillanatban, az asszony tudjon hallgatni a kellő pillanatban, mert a legtöbb baj, civódás abból származik, ha a férj elmulasztotta az okos szót, mikor ideje lett volna. Az asszony pedig szaporította az oktalan beszédet, mikor hallgatni okosabb lett volna. Ha ezt a két dolgot megtanuljátok és soha el nem tévesztitek, sose féljetek, sose aggódjatok házasságtok sorsán!”

A kiállításra sokan voltak kíváncsiak, a helyieken kívül Bókáról és Szécsányból is érkeztek érdeklődők, valamint a helyi általános iskola diákjait is elhozták a pedagógusok. 

A rendezvényt a nagybecskereki Família Nagycsaládos Egyesület és a helyi Gyöngyvirág kézimunkacsoport tagjai szervezték. A Famíliát januárban jegyeztették be, mert a kezdeményezők szükségét látták annak, hogy a bánáti családosokat közös programokra, rendezvényekre ösztönözzék. Fontosnak tartják, hogy a múltban megkapaszkodva, szemünk előtt tartva a jövőt, ezen a tájon a jelenben is tovább éljenek a magyar családi hagyományok, és mások is megismerhessék ezeket az értékeket.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..