home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Fonottcsipke-készítők találkozója Palicson
Tóth Tibor
2012.10.31.
LXVII. évf. 44. szám
Fonottcsipke-készítők találkozója Palicson

A Palics Magyar Művelődési Egyesület szervezésében a hétvégén megtartották a fonottcsipke-készítők nemzetközi találkozóját Palicson.

A kiállítással és előadásokkal egybekötött kétnapos rendezvény Szeles Attilának, a Palics MME elnökének köszöntőjével vette kezdetét, majd a Városi Könyvtár palicsi fiókkönyvtárának kiállítótermében Csupa fehér címmel megnyílt Sebők Valéria népi iparművész hímzéseinek és fonott csipkéinek a kiállítása.
Megnyitóbeszédet Beszprémy Katalin, a Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhely vezetője és Beszédes Valéria néprajzkutató mondott. A helyi közösség tanácstermében több érdekes előadást hallhattak az érdeklődők: Sipos Zsivics Tünde pélmonostori néprajzkutató a Szlavóniai magyarok napjainkban címmel tartott előadást, Beszédes Valéria szabadkai néprajzkutató Penavin Olga Szlavóniát érintő munkásságát mutatta be, Nagy Vincéné, a Magyar Csipkekészítő Egyesület elnöke a népi csipkeművészet néhány vonatkozására hívta fel a figyelmet, Katona Edit, a budapesti Néprajzi Múzeum muzeológusa pedig a budapesti Néprajzi Múzeum fonottcsipke-gyűjteményét tárta a jelenlévők elé. Szombaton Sebők Valéria a fonott csipke készítésének technikáját mutatta be, majd műhelymunka keretében az érdeklődők is elsajátíthatták a fonott csipke készítésének a technikáját. A kiállítás november 6-áig tekinthető meg a palicsi könyvtárban. A találkozót a Magyar Nemzeti Tanács támogatta. 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..