home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Folytatódtak Romániában a nagyszabású tüntetések
MTI
2017.02.01.
LXXII. évf. 5. szám
Folytatódtak Romániában a nagyszabású tüntetések

Folytatódtak szerdán este Románia-szerte a bukaresti kormány büntetőjogot módosító döntése elleni nagyszabású utcai tiltakozások, amelyeken egyes becslések szerint több mint százötvenezren vettek részt.

2017. II. 1. 20.40:

Bukarestben a kormány épülete előtt már szerdán reggel megjelentek tiltakozók. A délelőtti órákban mintegy 2 ezren gyűltek össze, délután egyre többen csatlakoztak. Helyi idő szerint este fél kilenckor már több tízezresre duzzadt a tömeg.

A kormánnyal szemben kritikus Digi 24 hírtelevízió és Hotnews.ro hírportál becslése szerint csak Bukarestben több mint 60 ezer ember tüntet.

Románia többi nagyvárosában is több tízezren vonultak utcára, így Temesváron és Nagyszebenben 10-10 ezren, Kolozsváron és Jászvásáron 5 ezren, Nagyváradon 4 ezren. Rendbontásról sehonnan nem érkezett hír.
A tiltakozók azt követelik, hogy a kormány vonja vissza a sürgősségi kormányrent, amellyel módosította a büntető törvénykönyvet és perrendtartást, és enyhítette a hivatali visszaélésre vonatkozó cikkelyt. A rendelet értelmében ezentúl csak a 200 ezer lejnél (14 millió forint) nagyobb kárt okozó hivatali visszaélésért indítható bűnvádi eljárás.

A büntető perrendtartás módosítása azonnal, a törvénykönyv módosítása a közzétételtől számított tíz napon belül lép hatályba. A kabinet egyelőre nem adta jelét annak, hogy meghátrálna, ezért a közösségi oldalakon mozgósított tüntetők arra készülnek, hogy a következő tíz napban minden nap utcára mennek hangot adni elégedetlenségüknek abban a reményben, hogy a kormány végül visszavonja a rent.


Nyitókép: A szociálliberális román kormány sürgősséggel elfogadott, a büntető törvénykönyvet és a perrendtartást módosító rendeletét ellenző tiltakozás az erdélyi Sepsiszentgyörgyön, a prefektusi hivatal előtt. 2017. február 1-jén. A több romániai városban tartott tüntetések résztvevői szerint a rendelet a korrupt politikusokat védi (MTI-fotó: Veres Nándor)


Frissítés — 2017. II. 1. 23.20:

Incidensek zavarták meg a bukaresti kormányellenes demonstrációt

Incidensek zavarták meg a bukaresti kormányellenes demonstrációt szerda este: a kormány épülete előtti téren összegyűlt több mint százezer tüntető közül többen helyi idő szerint tíz óra után petárdákkal dobálták meg a kormány épületét védő csendőrséget, amely könnygázt vetett be ellenük.

A Digi 24 hírtelevízió helyszínen lévő tudósítói szerint bukaresti futballcsapatok szurkolói tartózkodtak ott, ahol a dulakodás kezdődött.

Gergian Enache, a csendőrség szóvivője közleményben szólította fel a büntető törvénykönyv váratlan módosítása miatt a kormány ellen tüntetőket, hogy hagyják el a kormányszékház előtti teret, mert a csendőrség erőt fog alkalmazni támadói ellen.

Nem sokkal később valóban elkezdték távolabb szorítani az agresszív csoportot az épülettől, miközben a tér másik felén a tüntetők az „erőszak nélkül” jelmondat skandálásával próbálták helyreállítani a demonstráció addigi békés jellegét — sikertelenül. A rendbontók és a csendőrök közötti összecsapás során pedig a tömeg nagy része elmenekült a térről.

A rendbontók és csendőrök közötti összecsapás során a tömeg nagy része elmenekült a térről. Az Agerpres hírügynökség jelentése szerint az összecsapás nyomán két sérültet a Floreasca sürgősségi kórházba szállított a mentő: egyikük — egy csendőr — zúzódásokat szenvedett, amikor kővel vagy jégdarabbal megdobálták, illetve egy tüntető, akit a fején talált el egy petárda.

A Mediafax hírügynökség szerint Kolozsváron egy tüntető betörte a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) székházának falára szerelt pártjelvényt.

A feltehetően focihuligánok által kiprovokált verekedés az utóbbi két évtized legnagyobb romániai tüntetésének vetettek véget. Bukaresten kívül az ország szinte valamennyi nagyobb városában felháborodott emberek ezrei — több helyütt tízezrei — demonstráltak a büntető törvénykönyv sürgősségi kormányrendelettel történt váratlan módosítása ellen, amely korrupciós bűncselekményekkel vádolt politikusok tucatjait menti meg a büntetőjogi felelősségre vonástól.

Egyes román hírforrások szerint szerdán országszerte csaknem 300 ezer ember tüntetett Romániában a Grindeanu-kormány lemondását és a Btk-t módosító kormányrendelet visszavonását követelve.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..