home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Folytatódik az ellenzéki tüntetés Belgrádban
2023.12.27.
LXXVIII. évf. 52. szám
Folytatódik az ellenzéki tüntetés Belgrádban

Kilencedik alkalommal tüntettek az ellenzékiek Belgrádban, a Köztársasági Választási Bizottság épülete előtt. A demonstráció résztvevői továbbra is a december 17-ei választásokon általuk tapasztalt szabálytalanságok miatt gyűltek össze, és a választási eredmények megsemmisítését követelik.

Emellett annak a harmincnál is több személynek a szabadon bocsájtását akarják elérni, akiket december 24-én este vettek őrizetbe a rendőrök, miután a békés tüntetés erőszakos rendbontásba csapott át. Azokról a személyekről van szó, akik erőszakkal próbáltak behatolni a városi képviselő-testület épületébe. A rendőrség könnygázt is bevetett. Az épület bejáratán jelentős kár keletkezett, a tüntetés során rendőrök is megsérültek. 

Aleksandar Vučić államfő felelősségre vonását is követelik, mert meggyőződésük, hogy az ő utasítására szítottak összetűzést bűnöző elemek a rendőrök és a békés tüntetők között.

Marinika Tepić, a Szerbia az erőszak ellen koalíció vezetője nem vesz részt a tüntetésen, miután nyolcadik napja éhségsztrájkot tart. A választások megismétlését követelő tömeg nagy részét egyetemisták alkotják.

Aleksandar Vučić a Nemzetbiztonsági Tanács rendkívüli ülése után kiemelte: több mint 35 személyt őrizetbe vettek. Az elnöki palotából közvetített üzenetében mindenkit nyugalomra intett, és kijelentette: „semmilyen forradalom nem zajlik”. Kiemelte, a tiltakozók nincsenek feljogosítva a rombolásra.

Szerbia biztonsági helyzete stabil – reagált a tüntetésekre Ivica Dačić, a Biztonsági Szolgálatokat Koordináló Testület elnöke.

A szerb parlament választási kampányt felügyelő bizottsága szavazattöbbséggel elutasította Slobodan Prvanović ellenzéki képviselő javaslatát, hogy szabálytalanságok miatt érvénytelenítsék a december 17-én tartott előrehozott parlamenti, tartományi, illetve egyes településeken és városokban tartott helyhatósági választásokat.

Forrás: Szerbiai RTV, Nova.rs, Pannon RTV

Fotó: Tanjug, FoNet

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..