home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Folytatódik az MTTK felújítása
Kartali Róbert
2020.09.04.
LXXV. évf. 36. szám
Folytatódik az MTTK felújítása

A szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karnak otthont adó Sárgaház renoválásának újabb szakasza májusban indult el, az épület teljes külső homlokzatának felújítását és a nyílászárók cseréjét is magában foglaló, csaknem 1 millió eurós beruházást a kivitelező a tervek szerint 300 nap alatt végzi el. A munkálatokról dr. Námesztovszki Zsolt, az MTTK pénzügyi és fejlesztési dékánhelyettese nyilatkozott lapunknak.

— A tanítóképző épületének teljes tatarozása, felújítása és korszerűsítése több kivitelezési fázisban megvalósuló projektum. Magyarország Kormánya korábban 440 millió forinttal, azaz mintegy 1,4 millió euró értékben támogatta a beruházást, ekkor megtörtént az alapok és a teljes struktúra megerősítése, az amfiteátrum, a tanári szobák, a vendégszobák, a dékáni irodák, a közösségi tér és az új tantermek kialakítása — emelte ki a lapunknak Námesztovszki Zsolt. Hozzátette, hogy a mostani fázisra 300 millió forintot, tehát 952 000 euró támogatást kaptak Magyarországról, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. közvetítésével, a VMSZ hathatós támogatásával és segítségével. — A mostani fázisban két közbeszerzést írtunk ki, az egyik a teljes homlokzat felújítását és az ablakok cseréjét, a másik pedig a belső munkálatok befejezését irányozza elő. Itt már az előző fázisban megtörtént a helyiségek felújítása és kialakítása, ebben a szakaszban a befejező munkálatok kerülnek sorra. A felújítás után nagyjából megduplázódik az intézmény alapterülete. Jelentős számú tanterem, iroda, közösségi tér, amfiteátrum és vendégszoba lesz kialakítva.

* Ez a gyakorlatban milyen változást hoz az intézmény életébe? Könnyebbé válik az oktatás megszervezése, vagy esetleg bővíthetik a hallgatók számát?

— Természetesen könnyebb lesz az oktatás megszervezése, hiszen ebben a pillanatban is több mint 200 tanulónk van. Az idén egyébként két új alapszakkal bővültünk a meglevő okleveles tanító és okleveles óvodapedagógus szakok mellett, ezek az okleveles kommunikátor és a (kollégiumi) nevelő. Mindkettő hiánypótló, és jelentős érdeklődés van rá. Előtte több rövid távú, kisebb képzést indítottunk be a már hosszú ideje működő akkreditált pedagógus-továbbképzéseken túl. Ezek a pedagógiai, pszichológiai, módszertani (PPM) képzés, az informatika és számítástechnika tanítása általános iskolában modul, a szerb mint nem anyanyelv tanítása modul és a projektoktatás. Az idén megdupláztuk a beiratkozott hallgatók számát az előző évekhez képest, így az új szakok egy hosszú távú, növekvő hallgatói létszámot vetítenek elő. Emellett egy újabb alapképzés akkreditálásán dolgozunk.

* A jelenlegi járványügyi helyzet alapján hogyan tervezi az intézmény az iskolakezdést, miként lesz megszervezve az oktatás?

— A második szemeszterben mi is teljesen online módon oktattunk, ezután a nyár elején a felvételit már hagyományos módon szerveztük meg, természetesen betartva a kötelező járványügyi előírásokat. Az új tanév megkezdéséről még nem született döntés. Az én véleményem, hogy egy része biztosan online lesz megvalósítva. Jelen pillanatban is dolgozunk a digitális tananyagok készítésén, és októberben lesz az MTTK-konferenciasorozat, melyre nagy számban érkeznek a környező országokból, így itt már megszületett a döntés, hogy online módon, videókonferencia-rendszer segítségével fogjuk lebonyolítani. Ez is egy új tapasztalat és az első ilyen jellegű rendezvény lesz.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..