home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Folytatódik az MNT fejlesztő-gyógypedagógiai programja
Tóth Lívia
2017.03.31.
LXXII. évf. 13. szám
Folytatódik az MNT fejlesztő-gyógypedagógiai programja

A Magyar Nemzeti Tanács 2016-ban megkezdett programja, a fejlesztő-gyógypedagógiai tevékenyég az idén is folytatódik. Az első ciklus lezárulása után a második fázis március végén kezdődött és júniusig tart – hallottuk azon a sajtótájékoztatón, amelyet Zentán tartottak meg.

A program keretében hamarosan bemutatják az előzőleg begyűjtött statisztikai adatok elemzésének eredményét, valamint a lehetőségekhez mérten tervben van az individualizált fejlesztési tervek elkészítése.

— Az MNT oktatásfejlesztési stratégiájának egyik sarkalatos pontja a fejlesztőpedagógiai programunk. Beindításának szükségessége az előző években mutatkozott meg, ezért hiánypótlónak számít — ismertette a kezdeményezést Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke. — A program a tanulási zavarok azonosítása, illetve megelőzése terén nyújt szakmai segítséget az érintett családoknak, szülőknek és gyermekeknek egyaránt, valamint a pedagógusoknak. A tanítók visszajelzése alapján az iskolába érkező elsősöknél nagyon nagy az eltérés fizikai fejlettségben, motiváltságban és előtudásban egyaránt. Az előző évek statisztikái arról árulkodnak, hogy nagy számú gyermek indul az iskolába úgy, hogy gondjai vannak a beszédkészséggel, sokuknál tanulási zavar és idegrendszeri éretlenség is mutatkozik. Mivel ezek a problémák óvodás korban jelentkeznek, fontos, hogy a szakmai segítséget már az iskoláskor előtti intézményben megkapják.

Az MNT kulcsfontosságúnak tartja, hogy a szakemberek időben felfedezzék ezeket a gyermekeket, mert a magyar nyelvű fejlesztőpedagógiai hálózat egyénileg segítheti őket a felzárkóztatásban. A program két részből áll, a fejlesztő, gyógypedagógiai tevékenységből, és a rehabilitációs módszerek alkalmazásából — mondta Jerasz Anikó.

Perpauer Attila, az MNT oktatási bizottságának elnöke arról számolt be, hogy szülői jóváhagyással Vajdaság 16 településén 284 gyermek vett részt a felmérésben.

— Megállapítottuk, hogy a vizsgált gyermekek egyharmadánál különböző tanulási veszélyeztetettség áll fenn, amelyek lehetnek a beszéd, a mozgás vagy a vizuális képességek zavarai. Áprilistól szülői értekezleteket tartunk, amelyeken tájékoztatjuk az érintetteket a szűrés eredményéről. Nem egyszeri segítségről, hanem folyamatról van szó, hiszen mindenkinek egyéni fejlesztési terveket tudunk készíteni, amelyeknek a megvalósulását is követni szeretnénk.

Madarász Judit fejlesztő szakember a terepi munkáról elmondta, a szülők rendkívül pozitívan fogadták a kezdeményezést. A felmérést az óvodákban végezték, vagyis a gyermeket nem mozdították ki a megszokott környezetéből. A játékos teszt húsz percet vesz igénybe, közben a kicsinyek rajzolnak, mozognak, ugrálnak, vagyis oldott, felszabadult hangulatban zajlik.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..