home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Folyótisztító PET Kupa versenyek
Tóth Lívia
2022.02.15.
LXXVII. évf. 6. szám
Folyótisztító PET Kupa versenyek

A hagyományos, többnapos környezetvédelmi megmozdulásokon 2021-ben 20 tonna hulladékot gyűjtöttek össze a magyarországi PET Kupa versenyzői a Tisza-tavon, a Felső-Tiszán és a Bodrogon. Az idén immár a 10. éve lesz, hogy a jelentkezők pillepalackokból épített hajókon szállnak vízre, hogy a hulladékot felhasználva küzdjenek a szemét ellen. 2022-ben ismét három különböző helyszínen és időpontban szervezik meg a folyami versenyeket, jelentkezni február 28-áig lehet — olvashatjuk a sajtóanyagban.

A PET Kupa versenyeire való jelentkezést mobiltelefonos applikáció könnyíti. A Tiszta Tisza Applikációban (TTApp) a csapatkapitányoktól várják a nevezéseket a kiválasztott versenyre. 2022-ben a következő eseményeket hirdették meg: a III. Tisza-tavi Versenyt, melyet június 16-a és 19-e között tartanak meg, a X. Felső-tiszai PET Kupát a folyó felső szakaszán július 30-a és augusztus 7-e között, a III. Bodrogi Versenyt szeptember 7-e és 11-e között. A leghosszabb időtartamú a felső-tiszai verseny, melyet csak az igazán kitartó és elszánt PET Kalózoknak ajánlanak, és elsősorban a visszatérő csapatok érdeklődésére számítanak. A nyolc napból kettőt hajóépítésre, hatot pedig evezésre és szemétszedésre szánnak, a félidőben egy pihenőnappal. A másik kettőt kisebb létszámmal és rövidebb programmal tervezik, mivel négy-, illetve négy és fél naposak, egy nap hajóépítéssel, a többi evezéssel és szemétgyűjtéssel telik. Ezek az új jelentkezőknek nyújthatnak felejthetetlen élményt, belekóstolva a kalandos, nem kevés kihívásban bővelkedő hulladékgyűjtő megmérettetésbe. Egyelőre még nincs meg a végleges útvonal, de a távolságok a rövidebb versenyeknél átlagosan 20 és 25 km közöttiek (napi 5—8 folyamkilométer), míg a felső-tiszainál 70-80 folyamkilométer, ahol a napi teljesítendő táv 10—20 folyamkilométer.


Pillanatfelvétel a tavalyi Bodrogi PET Kupáról (Molnár Vanda felvétele)

A szervezők baráti társaságok, vállalatok, civil szervezetek és Tisza menti települések csapatainak jelentkezését várják február végéig, a beérkezett nevezéseket március 31-éig bírálják el. A versenyeken való jelenlét részvételi díjas.

A PET Kupa-megmozdulásokat az aktuális járványügyi előírásoknak megfelelően, azok maximális figyelembevételével tartják, és a versenyeket kizárólag akkor rendezik meg, ha az aktuális szabályok lehetővé teszik. Az érdeklődők minden részletet — a gyakori kérdésekre adott válaszokat, a verseny szabályzatát, a korábbi évek videóit, fotóit stb. — a www.petkupa.hu weboldalon találhatják meg.

Tavaly összesen 32 PET-hajóval több mint 120 folyamkilométert tettek meg a versenyzők, és 20 tonna hulladékot gyűjtöttek össze. A cél az idén is hasonló, de a tizedik évfordulóra az lenne a legszebb születésnapi ajándék, ha kevesebb hulladékot találnának az ártereken.

A versenyeken a PET Kupákra jellemző egyedülálló közösségi élményt és a folyók páratlan szépségű élővilágát az idén is mindenki figyelmébe ajánlják a szervezők. A vidám hangulatot évről évre izgalmas videókban örökíti meg a Természetfilm.hu Egyesület. 

A PET Kupa versenyek megvalósulását huzamosabb ideje fő támogatóként segíti az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).


Verseny a Felső-Tiszán

 

Jeladós palack

A Tiszai PET Kupa az ártéri hulladék összegyűjtésén, szelektálásán és feldolgozásán túl a folyami műanyagszennyezés kutatására is kiemelt figyelmet fordít. Ha ismerik a szennyezés „viselkedését”, a folyótisztító akcióknak is nagyobb esélyük van a sikerre. 2022. január 7-én a PET Kupa egyik folyómentője, az árhullám tetőzését kihasználva, két helyszínen engedett el GPS-jeladós palackokat — tudtuk meg a médiának eljuttatott közleményből. Ebben arról is beszámolnak, hogy a palack egy hét alatt 300 kilométert tett meg.

Amíg a közhiedelem szerint palackokat jelölni nem érdemes, mert azok úgyis leúsznak a tengerig, addig a PET Kupa önkéntesei az elmúlt tíz évben gyűjtött palackposták alapján tudják, hogy ez nem így van. A korábbi jelöléseknél inkább a technikai kihívásokat próbálták leküzdeni, de a fejlesztéseknek hála most már folyamatosan és megbízhatóan gyűlnek az adatok. A legutóbbi elengedés alkalmával két jeladót bocsátottak ki, az elsőt Tivadarnál (község az észak-alföldi régióban, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében) dobták az áradó Tisza fő sodorvonalába, míg a másikat Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Alsóbereckinél a Bodrogba.


A jeladós palack

A bodrogi palack nem jutott messzire, napokat töltött Sárospatak alatt, egy, a PET Kalózok által jól ismert műanyag lerakatnál. Ezután továbbúszott, majd egy másik ártéri területen akadt el. Ez fontos adat, hiszen a tavaly januári kísérlet során két másik megjelölt palack is ugyanezen a folyószakaszon rekedt meg. A Tiszta Tisza Térkép adatai megerősítik, hogy ezeken a helyeken az átlagosnál is súlyosabb az ártéri szennyeződés.
A tiszai palack ugyanebben az időszakban szédületes sebességgel haladt, egy nap alatt Tokajig jutott, két helyen hosszabban időzött (Tiszafüred fölött, majd az Abádszalóki-öböl bejáratánál), hogy aztán egy hét és körülbelül 300 kilométer megtétele után végül a Kiskörei-vízlépcsőnél torpanjon meg. Az, hogy nem jutott át rajta, igazolja, hogy a duzzasztómű valódi védvonalként óvja a folyó alsó szakaszait a szennyezéstől. Az áradások alkalmával akár 600 köbméter feletti, mintegy 6000 tonnányi hulladékot is képes feltartóztatni, melyet a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG) szakemberei, a PET Kupa önkénteseinek a bevonásával, hónapokon át tartó megfeszített munkával termelnek ki és dolgoznak fel.

Az ez idáig legtöbb adatot szolgáltató palackot, miután kiemelték a kiskörei hulladékmezőről, és elvégezték rajta a gyors állapotfelmérést meg az elemcserét, ismét útjára bocsátották a vízlépcső déli, alvízi oldalán, hogy a hulladék útjának kutatása szempontjából újabb hasznos adatokat küldhessen. 

A 2022. januári palackelengedés már a harmadik kísérlet volt, mely a folyamatos kutató-fejlesztő munka eddigi legnagyobb sikerét hozta. A kitartó fejlesztés eredményeként egy műszakilag jól működő technikai megoldás segíti a PET Kupa munkáját. Világviszonylatban is jelentős eredmény, hogy ilyen hosszú távon sikerült nyomon követni a folyón mozgó műanyagszennyezést.
A kutatáshoz a Hulladékmentes Tisza projektum támogatója, a The Coca-Cola Foundation nyújtja az anyagi hátteret, ennek köszönhetően valósult meg a jeladó palackok technikai fejlesztése, tesztelése és nyomon követése.


PET Kalózok a Tisza-tavon (Fotók: A PET Kupa felvételei)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..