home 2024. május 07., Gizella napja
Online előfizetés
Folyamatosan újul az iskola
Talpai Lóránt
2023.11.17.
LXXVIII. évf. 46. szám
Folyamatosan újul az iskola

Iskolanapot ünnepeltek a pacséri Moša Pijade Általános Iskolában, számos vendég jelenlétében és alkalmi műsorral színesítve a rendezvényt.

Az ünnepségen jelen volt Szakállas Zsolt, a Tartományi Kormány alelnöke, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi — Nemzeti Közösségi Titkárság titkára, Vicsek Annamária, a Szerb Köztársaság Oktatási, Tudományügyi és Technológiai Fejlesztési Minisztériuma államtitkára, Juhász Bálint, a VMSZ Intézőbizottságának elnöke és a Prosperitati Alapítvány ügyvezető igazgatója, Kormányos László, a Tartományi Sport- és Ifjúsági Titkárság segédtitkára, Nagy Ottó, a Vajdasági Nagyberuházási Alap igazgatóságának igazgatóhelyettese, Halasi Ágnes tanügyi tanácsos az oktatási minisztériumból, Jadranka Kojić tanügyi tanácsos az oktatásügyi minisztériumból, a nemzeti tanácsok képviselői, Szatmári Adrián, Topolya község elnöke, Szabolcski Szabolcs, Pacsér Helyi Közössége Tanácsának elnöke.

Az egybegyűlteket Méhészkei Kiss Gizella, az intézmény igazgatónője köszöntötte. Elmondta, hogy 2023 folyamán 18 millió dinárt fordítottak fejlesztésre, köszönhetően a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi — Nemzeti Közösségi Titkárságnak, a Tartományi Sport- és Ifjúsági Titkárságnak, a Magyar Nemzeti Tanácsnak, Topolya Községnek és Pacsér Helyi Közösségének. Mindenkinek megköszönve a támogatást és a hozzájárulást, felidézte Pásztor István szavait, melyek az iskola fennállásának 50. évfordulója alkalmával hangzottak el: „Az a film, amely az iskolának az elmúlt 50 évéről szól, pontosan azt bizonyítja, hogy tudnak egymás mellett élni különböző felekezethez tartozók. Úgy tudnak egymás mellett élni, egymással együtt élni különböző nemzetiségűek, hogy mindannyian megőrizzük a saját identitásunkat, hogy a különbség erősíti egyik a másikát, és hogy kibontakoztatja ennek az egész térségnek, a térség lakóinak a teljes tehetségét.

Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a pacséri általános iskolában a közelmúltban 18 millió dinár értékű befektetés valósítottak meg, melynek köszönhetően megújult a gázfűtés, környezetbarát lett a fűtési rendszer, megújult a kosárlabdapálya, energiatakarékos lett a világítás, és a tornaterem új felszerelést kapott. Mindez tartományi eszközökből a VMSZ elmúlt mandátumában történt, melynek folyamán Vajdaság-szerte mintegy 60 iskolát fejlesztettek, ahol magyar nyelven is folyik a tanítás.

Szakállas Zsolt tartományi oktatási titkár elmondása szerint további pályázatok kiírása van készülőben, az elkövetkező év folyamán várhatóan havi szintű pótköltségvetés is lesz, és növekedni fognak ezek az összegek, az általános és a középiskolák fejlesztésére 120 millió dinár áll rendelkezésre. Emellett meghirdetik majd azokat a pályázatokat is, amelyek különféle programok és projektumok támogatására irányulnak.

Fényképezte: Talpai Lóránt

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..