home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Folyamatosan fejlődő vállalatok
Tóth Tibor
2022.03.04.
LXXVII. évf. 9. szám
Folyamatosan fejlődő vállalatok

Czegledi Rudolf, Zenta polgármestere és Sztantity Szebasztián, Zenta Község gazdasággal megbízott tanácstagja ellátogatott az olasz Gordon-Calzedonia zentai üzemébe. A fehérneműt, harisnyát, zoknit és egyéb ruházati termékeket előállító multinacionális cégcsoport 2021 szeptemberében kezdte meg működését a község ipari zónájában. Sztantity Szebasztián elmondta, a községben több beruházás is megvalósult az elmúlt időszakban.

— A zentai gazdaság struktúrája többrétű, magában foglalja a nagyobb külföldi befektetőket és az erős zentai cégeket, melyek nagyobb cégekből nőtték ki magukat, vagy családi vállalkozásként fejlődtek arra a szintre, hogy versenyképesek legyenek akár az itthoni, akár a nemzetközi piacokon. Minden zentai cég folyamatos fejlesztéseket valósít meg, akár önerőből, akár magyarországi vagy itthoni támogatásokból. A Žitopromet tavaly felújította teljes malomgépészetét, a Senta-Prometben is volt egy húsfeldolgozási felújítás, a Silos-Tech pedig a Prosperitati Alapítvánnyal közösen új gyárcsarnokokat épít. Több kisebb vállalkozás is sikeresen pályázott a Prosperitatinál és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nél, a Royal Hotel is renoválás alatt áll a Prosperitati Alapítvány közreműködésével. A foglalkoztatott emberek száma folyamatosan növekszik az elmúlt ötéves periódust vizsgálva, úgyhogy én bizakodó perspektívát látok a zentai gazdaság vonatkozásában — hangsúlyozta Sztantity Szebasztián.

Czegledi Rudolf polgármester elmondta, a Gordon-Calzedonia példamutatóan építette fel az üzemet, hagyott időt a munkásoknak arra, hogy megtanulják a munkafolyamatokat, és állandóan fejlesztik a céget.

— Az ilyen cégek megjelenése ugyanolyan munkafeltételeket biztosít az alkalmazottaknak, mint amilyenek külföldön vannak, a cég költségei pedig alacsonyabbak, mint külföldön, így hozzájárulnak ahhoz, hogy az emberek itthon maradjanak, itthon találják meg boldogulásukat. Emellett az önkormányzat foglalkozik az iskola- és egészségfejlesztéssel, teljes kört biztosítva az itthon maradáshoz.

Sandra Pejić Sadžak, a Gordon-Calzedonia HR-koordinátora arról tájékoztatta a sajtó képviselőit, hogy a cég 2021 szeptemberében 20 betanított munkással kezdte meg működését, akik Szabadkán kapták a képzést, de amióta Zentán megnyílt az üzem, azóta a képzés az itteni üzemben folyik.

— Pillanatnyilag 110 munkásunk dolgozik Zentán, akiknek mintegy fele Zenta község területén él, a többiek a környező településekről járnak be. Számukra ingyenes buszjáratokat indítottunk. Továbbra is várjuk az érdeklődők jelentkezését, az elkövetkező időszakban 60 munkás betanítását tervezzük. Kedvező feltételeket, versenyképes jövedelmet nyújtunk — mondta Pejić Sadžak hozzátéve, hogy a cégnek Zentán kívül Szabadkán, Zomborban, Nagykikindán, Kúlán és Rumán működik üzeme, a foglalkoztatottak száma pedig több mint 4000.

Czegledi Rudolf és Sztantity Szebasztián, a VMSZ több magas rangú tisztségviselőjével kiegészülve, meglátogatta az 1994-ben alapított, 50 személyt foglalkoztató Elmetal szerszámgépgyártó céget is.

Újvári Zsombor, a VMSZ köztársasági képviselőjelöltje elégedettségét fejezte ki, hogy a Tisza mentén a szerszámgépgyártás régi hagyományokra tekinthet vissza.

— Körsétánk alkalmával megbizonyosodhattunk arról, hogy a gyáron belül nagy a rendezettség, és sok munkást alkalmaznak. Az ilyen és ehhez hasonló családi vállalkozásoknak a megmaradásunk egyik alapkövét kell képezniük. Helyzetbe kell hozni a vállalkozókat, helyzetbe kell hozni azokat az embereket, akik itthon maradtak. Szakembereket kell képeznünk. Sokszor kishitűség lelhető fel bennünk, vajdasági magyarokban, hogy mi nem vagyunk annyira szakképzettek. Ezt meg lehet cáfolni, hiszen nagyon sok ember, aki itt vagy más vállalkozásban dolgozik, nagyon jó minőségű munkát ad ki a kezéből — emelte ki Újvári Zsombor.

Lengyel Tamás, az Elmetal igazgatója elmondta, a családi vállalkozást édesapja, Lengyel Ferenc 1994-ben önálló kisipari műhelyként alapította meg a családi háznál.

— A folyamatos fejlődésnek köszönhetően 2006-ban kft.-vé szerveződtünk át. Új telephelyünkre 2014-ben költöztünk. Otthon a termeléshez kb. 400 négyzetméter terület állt rendelkezésünkre, itt viszont több mint 2000. Fém- és műanyag-megmunkálással foglalkozunk a hazai és a külföldi piacra egyaránt. Fő területünk a szerszámkészítés. Szakembereinknek és a korszerű gépeknek köszönhetően a tervezéstől a kivitelezésig a szerszámokat önállóan gyártjuk le. A megrendelések magas színvonalú teljesítéséhez gépparkunk állandó bővítésen és korszerűsítésen esik át. A Prosperitati Alapítványnak köszönhetően az elmúlt néhány évben három új gépet vásároltunk: 2016-ban félautomata szalagfűrészt, 2017-ben felújított esztergapadot, 2020-ban pedig lézerhegesztőt. 2017-ben a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. pályázatot írt ki a külhoni magyar családi vállalkozások támogatására, és ekkor sikerült egy huzalszikra-forgácsoló gépet beszereznünk. A szerb és a magyar kormány támogatásával növeltük versenyképességünket a hazai és a külföldi piacon egyaránt, valamint újabb munkahelyeket hoztunk létre — mondta Lengyel Tamás, az Elmetal igazgatója.

A szerző felvételei a gyárlátogatásokon készültek

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..