home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Folyamatos fejlődés
Tóth Tibor
2018.10.08.
LXXIII. évf. 40. szám
Folyamatos fejlődés

A zentai Tiszavirág Kajakklub versenyzői évről évre felülmúlják az előző idényben elért eredményeiket.

2018-ban a tartományi bajnokságokat huszonhét, az országosat pedig tizennégy éremmel zárták, ami elégedettségre adhat okot. Emellett a nemzetközi sikerek sem maradtak el.

Az Olaszországban megrendezett U23-as és junior-Európa-bajnokságon Barta Éva utóbbi korosztályban 1000 méteren a 7. helyen ért célba, Marko Subotić pedig ugyancsak 1000 méteren a B döntőben megszerezte az 5. helyet. A szerbiai kajaknégyes, Bartával és Sziveri Ritával a hajóban, 500 méteren az elődöntőben a 6. helyen végzett. A plovdivi U23-as és junior-világbajnokságon Barta 500 méteren a 14. helyen zárt, 1000 méteren azonban megnyerte a B döntőt, és ezzel a 10. legjobb kajakozó ezen a távon.


A Tiszavirág az országos bajnokságon

A hazai versenyek közül a Vajdaság-bajnokságon nagy kajakban húsz érem a zentai termés, a minikajakosok pedig hét éremmel fejezték be a viadalt.

— Ennyi érmet még sosem nyertünk a tartományi bajnokságokon. Külön megemlíteném a minikajakosainkat, akikre nagyobb hangsúlyt helyeztünk, hiszen közülük jövőre kilencen már nagy kajakba ülnek át. Az országos bajnokságot négy éremmel zárták a fiatalok. Kiemelném a 2005/2006-ban született korosztályos fiúnégyest: Igor Subotićot, Pék Lászlót, Ladócki Ádámot és Kobrehel Tamást, akik az egész évet veretlenül versenyezték végig, és az országos bajnokságon sem találtak legyőzőre. A hajó akkor sem gyengül, amikor az ötödik embernek, Berec Balázsnak kell beugornia a négyes valamelyik tagja helyett. Remélem, hosszú távon együtt tudjuk tartani a fiúkat, és a későbbiekben is számíthatunk rájuk. A Smit Ferenc, Farkas Ármin, Ladócki Csongor, Tóth Alex összetételű, 2007/2008-ban született fiúkból álló kajaknégyes majdnem húsz négyes között a kiváló 2. helyen végzett. Érmet nyert még Gere Kata is, aki a tavalyi negyedik helye után az idén egyesben ezüstérmet szerzett — mondta Fehér Csaba, a Tiszavirág Kajakklub edzője.

A belgrádi országos bajnokságot tizennégy éremmel — hat arannyal, öt ezüsttel és három bronzzal — zárta a zentai klub. A pionírok között a Takács Anna és Gere Katalin alkotta egység 1000 méteren a második helyet szerezte meg, a serdülők mezőnyében a Nagy Mélykúti Elizabetta, Kecskés Rozi, Gere Katalin, Takács Anna alkotta négyes 1000 méteren az első, 500-on pedig a második helyen végzett. Az ifjúsági korosztályban első helyezést ért el Sziveri Rita (K-1, 1000), Barta Éva (K-1, 500), a Barta, Sziveri (K-2, 500) és a Kecskés, Barta, Sziveri, Nagy Mélykúti (K-4, 1000) összeállítású csapat. A fiúk mezőnyében a Szabó Dávid, Rózsa Márton, Opauszki Péter, Kaszás Tamás alkotta egység 1000 méteren a második helyen ért célba. A felnőtteknél második helyet szerzett Fenyvesi Abigél és Sziveri Rita (K-2, 1000), a Barta Éva, Fenyvesi Abigél, Fenyvesi Janka, Bognár Anna alkotta négyes 500-on és a Barta Éva, Fenyvesi Abigél, Sziveri Rita, Bognár Anna összetételű egység 200 méteren, bronzérmet pedig a Vartus Árpád, Kecskés Balázs, Marko Subotić, Barta Bence alkotta csapat nyert 1000 méteren, valamint a Fenyvesi Abigél, Fenyvesi Janka páros 500 méteren. A klubok összesített versenyében a Tiszavirág a 4. helyen zárt a šabaci Zorka, a palánkai Tarkett és az újvidéki Vojvodina mögött.


Nagy Mélykúti Elizabetta, Kecskés Rozi, Barta Éva és Sziveri Rita aranyérmet nyert K-4 1000 méteren az ifik mezőnyében

— Rendkívül erős mezőnnyel találkoztunk, hiszen több mint 600 versenyző indult az országos bajnokságon. Sőt, a felnőtt-világbajnokságról hazatérő kajakozók is harcba szálltak, ami mindent elmond az országos bajnokság erősségéről. Például a felnőttkajaknégyeseknél tizennyolc egység indult, és a mi fiaink ebben a mezőnyben az 5. helyen végeztek. Az érmek számával elégedett vagyok. A mezőnyt látva már annak is örültünk, amikor egy-egy kevésbé éremesélyes egységünk döntőbe jutott. Az érmek mellett összelapátoltunk még tizenegy 4-5. helyet, tehát nem sokon múlott, hogy további érmeket szerezzünk. Nagy örömre ad okot, hogy nagy és minikajakban is az első ötben zártuk az évet, ami azt bizonyítja, hogy kiváló az utánpótlásunk. A tartományi bajnokságon a felnőttek csapatversenyét megnyertük, tehát nemcsak az utánpótlás szintjén, hanem felsőbb kategóriákban is az élmezőnyben helyezkedünk el. Barta Éva rendre hozta a várt eredményeket, hiszen ifjúsági kategóriában három aranyérmet akaszthattak a nyakába. Sziveri Rita hatalmas fegyvertényt hajtott végre, hiszen amellett, hogy Bartával megnyerte a párost, egyéniben 1000 méteren és négyesben is diadalmaskodott. Elmondhatjuk, hogy nálunk kajakozik a két legjobb lány az ifjúsági korosztályban. A serdülőnégyesünkben egy pionír- és egy minikajakos lány is szerepelt, és így is 1000 méteren 100 méterrel verték a mezőnyt, 500-on pedig a palánkaiak mögött a másodikak lettek. Felnőttkajaknégyes 1000 méteren egy bronzot nyertünk, de úgy, hogy az előttünk végzett egységek tele voltak válogatottakkal. A serdülők között Kaszás Tamás jelentős fejlődésen ment át. Már annak is örültünk, hogy az őrült serdülőmezőnyben döntőbe jutott, hát még annak, amikor alig lemaradva a 3. és a 4. helytől az 5.-en ért célba. Hamarosan a junior korosztályba lép, ahol továbbra is vérmes reményeket táplálhat, akár még a válogatott közelébe is kerülhet. A minikajaknégyesünket illetően a döntő nem szerepelt az elvárások között, tagjai azonban a serdülők között indulva kellemes meglepetést szereztek — idézte fel Fehér.


A Magyarkanizsán megtartott Kanyó Zoltán-emlékverseny legeredményesebb klubja a Tiszavirág volt

Az országos bajnokság előtt a kísérő motorcsónak meghibásodott, alapos fejtörést okozva a klub vezetőségének. A közösség azonban az eredményes egyesület segítségére sietett, és néhány nap alatt annyi pénzt sikerült összegyűjteni, hogy a régóta áhított motorcsónakot megvásárolhatták.

— Kisebb-nagyobb támogatóink vannak, főszponzorunk pedig Zenta Önkormányzata. A legnagyobb gondot a versenyekre való eljutás okozta, hiszen nagy a csapat, gyakran 35-40 fővel indultunk egy-egy regattára. A szülők mellettünk állnak, gondoskodnak a járműről, nekünk viszont üzemanyagot kell töltenünk bele. Kisbuszt szeretnénk vásárolni, mellyel az ilyen jellegű problémáink megoldódnának.

Egy háromhetes pihenő után a csapat szeptember végétől újra edzésbe állt. A tényleges felkészülés november elején kezdődik, amikor edzőterem, uszoda és futópálya szerepel a kínálatban, vízre csak abban az esetben mennek, ha azt az időjárás lehetővé teszi. Január-február során valószínűleg edzőtáborba vonul a csapat, hiszen az áprilisi válogatóra minél több kilométerrel a karokban kell érkezni. A tervek szerint a horvátországi Metković környékére utaznának, ahol a Neretva folyón minőségi munkát végezhetnének. A válogató előtt állóvizes edzőtábor is szerepel a programban, erre Csongrádon vagy Tiszafüreden kerülhet sor.


Fotók: Tiszavirág Kajakklub

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..