home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Fölényben a birkózók
Tóth Tibor
2024.02.15.
LXXIX. évf. 7. szám
Fölényben a birkózók

Magyarkanizsán kihirdették 2023 legsikeresebb sportolóit, edzőjét és klubjait. A községi versenyzők rangsorolását a sportszövetség igazgatóbizottsága határozta meg a klubok által benyújtott nevezések és a tavalyi évben elért eredmények alapján.

A városháza dísztermében megtartott ünnepségen elsőként Borsos Csaba, a Magyarkanizsai Községi Sportszövetség elnöke köszöntötte a jelenlévőket.

— Az elmúlt évek azt mutatják, hogy utánpótlás-nevelésben erősek vagyunk. Büszkén kijelenthetjük, hogy a különböző korosztályos kategóriákban versenyző sportolóink itthon és a világ különböző pontjain öregbítették klubjaink és a község hírnevét. Az önkormányzattal való együttműködésünk továbbra is töretlen, amellett ugyanis, hogy a sportszövetség működését teljes egészében a költségvetésből biztosítja, évről évre támogatja sportegyesületeink egész éves munkáját és programjait, legeredményesebb sportolóinkat pedig ösztöndíjjal jutalmazza. A sportinfrastruktúra fejlesztését és a meglévő objektumaink fenntartását is igyekszik finanszírozni községünk minden településén — mondta Borsos.


A legjobbak, azaz a bajnokok bajnokai a serlegekkel és az elismerésekkel

Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa község polgármestere köszöntőjében elmondta, hogy a sport és a klubok közösséget teremtenek, kihívást tartogatnak, és kitartásra ösztönzik a sportolókat.

— Akkor lennék a legboldogabb, ha sportolóink az általános iskola után is szép számban a községben maradnának, és továbbvinnék az adott sportág hagyományait. Belőlük a későbbiekben akár klubelnökök vagy edzők válhatnának, akik a községben megtalálható sportágakban tevékenykednének, a közösségen belül tanultakat pedig évtizedeken át továbbadnák a felnövő korosztályoknak — mondta köszöntőjében a polgármester.

A köszöntők után elsőként a legjobb pionírkorú versenyzők vehették át az elismeréseket. A fiúk mezőnyében zsinórban harmadik alkalommal Újhelyi Balázs, a Potisje Birkózóklub tagja kapta a rangos elismerést. Újhelyi a hazai versenyek mellett számos nemzetközi tornán vett részt Litvániában, Svédországban, Lengyelországban, Görögországban és Csehországban. Az U15-ös és az U17-es korosztályban kötött- és szabadfogású országos bajnok, Balkán-bajnoki ezüstérmes, és részt vett az U15-ös Európa-bajnokságon is. Jelölést kapott még Apró Máté (Testvériség Kajakklub), Sulyok Marcell, Fehér Benjamin, Dobó Dániel, Habi Dávid, Pernyész Bence (mindannyian Potisje Birkózóklub), Raffai Dávid, Raffai Gergő (mindketten Partizan K. O. T. Cselgáncsklub), Mészáros Noel, Püspök Ákos, Pakai Martin, Torma Ádám, Miloš Kovačević (mindannyian Shark Sportegyesület), Muhi Viktor és Krspogačin Dominik (mindketten Magyarkanizsa Úszóklub).

A lányok mezőnyében is címvédés történt, az idén is Habi Orsolya (Potisje Birkózóklub) bizonyult a legjobbnak, aki megnyerte az U15-ös és az U17-es országos bajnokságot, a fiatalabbak között kupagyőztes lett, a görögországi Balkán-bajnokságon bronzérmet nyert, egy belgrádi nemzetközi tornáról pedig ezüstéremmel térhetett haza. Rajta kívül a jelöltek listáján még Holló Lara, Gyulai Kata (mindketten Testvériség Kajakklub), Pernyész Szindirella (Potisje Birkózóklub), Mészáros Zsóka (Partizan Atlétikaklub), Szalkai Edina, Palotás Alíz (mindketten Shark Sportegyesület), Sanela Aćić és Pilisi Zsófia (mindketten Magyarkanizsa Úszóklub) neve szerepelt.

A serdülők mezőnyében az ötszörös kötött- és hatszoros szabadfogású bajnok, a Balkán-bajnokságon bronzérmes és a szerbiai kupán a felnőttek között 3. helyezést elért Lengyel Kevin (Potisje Birkózóklub) végzett az 1. helyen, míg a lányok mezőnyéből a címvédő, az U17-es korosztályban országos bajnok, a Balkán-bajnokságon és a korosztályos Európa-bajnokságon bronzérmes, az isztambuli világbajnokságon 5. helyezett Újhelyi Evelin (Potisje Birkózóklub) került ki győztesen. Elismerést még Kollár Márk (Potisje Birkózóklub) vehetett át.

Az ifjúsági korosztályban Özvegy Dániel (Potisje Birkózóklub) és Ladányi Lídia (Testvériség Kajakklub) bizonyult a legjobbnak. Özvegy az osztrák Bundesligában csapatával ezüstérmet nyert, Ladányi pedig a szerbiai bajnokságon különböző kategóriákban és távokon két 2. és egy 3. helyet, a tartományi nyílt bajnokságon három 2. és két 3. helyet szerzett, a szerbiai kupán pedig K-1 1000 méteren az ifi lányok között bronzérmet nyert. Az Olimpiai Reménységek Szerbiai Ligájában K-1 1500 méteren minden fordulóban a dobogóra állhatott, a Poznanban rendezett Olimpiai Reménységek Versenyén pedig Jana Sarićtyal kajak kettesben 500 és 1000 méteren is 8. helyen ért célba. Elismerő oklevélben Fábián Orsolya, Teleki Dániel (mindketten Potisje Birkózóklub) és Pavle Soraić (Partizan Atlétikaklub) részesült.

A felnőttek mezőnyében Losonc Szabolcs és Nagy Fanni (mindketten Potisje Birkózóklub) vitték el a pálmát. Losonc megnyerte az országos U23-as és felnőttbajnokságot, valamint a 23 év alattiak között Magyarországon is a legjobbnak bizonyult. Az Európa-bajnokságon 5. helyezést ért el, és részt vett a felnőtt-világbajnokságon is, valamint a versenyzés mellett egy edzőtanfolyamot is elkezdett. Nagy megnyerte a szerbiai U23-as bajnokságot, és kijutott a korosztályos Eb-re, ahol a 76 kg-os mezőnyben bronzérmet szerzett. A zágrábi felnőtt-Eb-n, a korosztályos és a felnőtt-vb-n is szőnyegre lépett, egy romániai nemzetközi versenyen ezüstöt, egy svédországi tornán aranyat akasztottak a nyakába, majd megnyerte az országos felnőtt és U23-as magyar bajnoki címet is. Ebben a kategóriában Saša Pavlov (Testvériség Kajakklub), Bognár Csilla, Nikola Berić, Magyari Ákos (mindhárman Partizan Atlétikaklub), Fábián Anna, Penjov Ervin, Petrović Deján (mindannyian Potisje Birkózóklub) kapott még elismerést.

A legsikeresebb csapatnak a TSC Magyarkanizsa Női Labdarúgóklub felnőttegyüttese bizonyult. A lányok az elmúlt évben a 3. helyen fejezték be a Szuperligát, a kupában pedig az elődöntőig jutottak. Az őszi idényt a 4. helyen záró csapat decemberben több teremtornán lépett pályára: a montenegrói Pljevljában a 2., a boszniai Čitlukban a 3., a székesfehérvári tornán pedig az 1. helyet szerezte meg.

Elismerésben részesült még a Testvériség Kajakklubból tizenegy korosztályos és mini-kajakkettes, illetve négyes egység.

A legjobb edzőnek a Vajdasági Birkózóakadémián is dolgozó Újhelyi Sándort (Potisje Birkózóklub) választották, akinek kezei közül az évek alatt rengeteg kiváló birkózó került ki. Rajta kívül Apró István (Testvériség Kajakklub), Domonkos Gábor (Shark Sportegyesület) és Dragan Aćić (Kanizsa Úszóklub) kapott még oklevelet.


Az életműdíjban részesült Saghmeister Antalnak Fejsztámer Róbert polgármester adta át az elismerést

Életműdíjban Saghmeister Antal, a Kanizsa Asztaliteniszklub sportmunkása részesült, aki 1967-ben kapcsolódott be a két évvel korábban a Partizan Sport- és Szabadidőközpont keretében megalakult asztalitenisz-szakosztály munkájába, előbb játékosként, majd edzőként és szervezőtitkárként. 2017-ben — több mint ötven, asztaliteniszben eltöltött év után — vonult vissza, átadva a stafétát a fiatalabb korosztálynak.

2023 legsikeresebb sportegyesületének a Potisje Birkózóklubot választották, az év abszolút győztesének a nők mezőnyében Nagy Fanni, a férfiak között Losonc Szabolcs (mindketten Potisje Birkózóklub) bizonyult.


A legsikeresebb sportegyesületnek járó elismerést Rekeci Rudolf, a Potisje Birkózóklub elnöke vette át

Fényképezte: Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..