home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Földünk tisztaságáért
SZUKOLA Béla
2022.03.14.
LXXVII. évf. 10. szám
Földünk tisztaságáért

Nagy a sürgés-forgás a bácsfeketehegyi Nikola Đurković Általános Iskola tanulói körében. Február 1-jén elkezdődött a PET-palackok kupakjának gyűjtése. Ennek apropójából beszélgettünk Kanyó István iskolaigazgatóval az eseményről.

— A gyűjtési akciót egy olyan ötlettől vezérelve indítottuk el, hogy ne csupán felhívjuk a tanulóink figyelmét egy-egy iskolai előadás során a környezetünk tisztántartására, hanem valami módon szokásukká, életformájukká váljon a hulladékanyagok szemeteskosárba való elhelyezése, begyűjtése. Ezáltal környezetünket, lakóhelyünket tisztábbá, szebbé tudjuk tenni, nem szólva arról, hogy ez egészségügyi szempontból is óriási jelentőséggel bír. Ha már gyermekkorban sikerül a tanulóinkat úgy nevelni, hogy környezet- és természetvédelmi érzékeik kifinomultabbak legyenek, akkor hiszem azt, hogy a jövőben sokkal kevesebb csomagolóanyagot és egyéb szemetet kerget majd maga előtt a szél. Ebben a tanévben még egy nagy jelentőségű gyűjtési akciót indítunk, nevezetesen a hulladékpapírét. Ez jelenleg még a kidolgozás fázisában van, a diákok ugyanis nem csupán az otthon összegyűjtött papírt szedhetik össze, hanem az iskolában fellelhető papírt, illetve a már használaton kívüli egyéb nyomtatványok begyűjtését is tervezzük.

* A kupakgyűjtési akció milyen visszhangra talált, illetve milyen módon motiválják, serkentik a tanulókat?

— Tudvalévő, hogy szinte minden emberben „kódolva” van a versengési láz, és ennek tudatában versenyjelleget adtunk az eseménynek. Nem egyénileg, hanem osztály osztállyal versenyez. Amelyik a legtöbb kupakot gyűjti össze, az érdemli ki a legszorgalmasabb titulust, illetve az azzal járó jutalmat. Amikor a tanulók behozzák a — szülők, nagyszülők, rokonok segítségével — begyűjtött kupakokat, akkor az osztályfőnök vagy a megbízott tanár bejegyzi a mennyiséget, és ezután kerül a gyűjtőhelyre, mely valójában egy díszes tetővel lefedett használaton kívüli akvárium. Meglepően nagy az érdeklődés, amit mi sem bizonyít ékesebben, mint hogy már az első nyolc nap alatt három nagy zsák lett tele különböző színű és nagyságú kupakkal. Az akció április 22-éig tart, mivel akkor van a Föld napja. Valószínű, sőt biztosra veszem, hogy a jutalom is nagymértékben hozzájárul a szorgoskodásukhoz, a nyertes osztály ugyanis egynapos természetbarát kirándulásban részesül. Elképzelésünk szerint — a helyi vadászegyesület közreműködésével — a bácsfeketehegyi határt traktor vontatta pótkocsin járnánk be néhány vadász kíséretében, aki elmondaná, bemutatná a természetben élő állatokról való gondoskodást, az etetőket és az itatókat, valamint magaslesről való megfigyelésen is részt vehetnének a gyerekek. A kiserdőben, a fácántelepen pedig egy kiadós ebéd várja őket. Szóba került, hogy a Föld napja alkalmából esetleg pólókat nyomtatunk a győztes osztálynak, egyszersmind méltányos volna minden osztályt, tanulót megjutalmazni a szorgalmáért, még ha szerény keretek között is. Mindezek a lehetőségek nyitva állnak mindaddig, amíg nem tudjuk, hogy a begyűjtött mennyiségért mekkora összeget kapunk — mondta az igazgató.

A mellékelt felvételek is bizonyítják, hogy az összefogás milyen eredményes tud lenni. A település lakosainak jelentős része máris az ügy mellé állt, mely minden bizonnyal az akció végéig, vagyis a Föld napjáig még nagyobb eredményt hozhat.

Fényképezte: Szukola Béla

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..