Földrengések hete

Földrengések hete

Földrengéssorozat világszerte — Magyarországon csökkentenék, Franciaországban bővítenék — 800 millió éhező — a családi gazdaságok lehetnek a megoldás

Földrengéssorozat világszerte

A hétvégén Romániában, Japánban és Kínában is megmozdult a föld. A legerősebb, a Richter-skála szerinti 6,8-as erősségű rengés Japán középső részén pusztított. Az ismert síparadicsomban, Hakubában hét épület omlott össze, 39 ember pedig megsérült. A második legerősebb rengés Kínában volt. A Kínai Földrengéshálózat Központ szerint a 6,3-as erősségű rengésben legalább négyen meghaltak, több mint ötvenen megsérültek, és nagyjából 25 000 ház megrongálódott. Végül pedig Románia délkeleti részét rázta meg egy, a Richter-skála szerinti 5,6-os erősségű földrengés, mely Bukarestben is érezhető volt. Romániában legutóbb 2013. október 6-án volt hasonló nagyságrendű, 5,5-ös földrengés. Ilyen szempontból egyébként Bukarest az egyik legveszélyeztetettebb európai főváros.

Magyarországon csökkentenék, Franciaországban bővítenék

A magyar parlament gazdasági bizottsága az üzletek vasárnapi nyitva tartását korlátozó törvényjavaslatról döntött. Pontosabban arról, hogy a javaslatot az Országgyűlés vegye tárgysorozatba. A tervezet értelmében csak a családi vállalkozásokban működtetett, 400 négyzetméternél kisebb alapterületű, és a tulajdonos mint eladó által nyitva tartott kisboltok működhetnének vasárnap és ünnepnapokon. A kereskedelemben dolgozó munkavállalók jelentős része támogatta a tervezetet, miután a szakszervezetekkel is egyeztettek a kérdésről. A magyar kormánnyal ellentétben a francia kormány az eddigi ötről évi tizenkettőre növelné azoknak a vasárnapoknak a számát, amelyeken engedélyezik az üzletek nyitva tartását. Az elképzelés szerint ez hozzájárulhat a gyengélkedő francia gazdaság fellendítéséhez. A legforgalmasabb helyeken működő kiskereskedelmi üzletek már régóta szorgalmazzák, hogy a kormányzat tegye lehetővé a hétnapos munkahetet. A vasárnapi munka azonban tabutéma a franciák többsége és a szakszervezetek számára.

800 millió éhező — a családi gazdaságok lehetnek a megoldás

Nemrég tartották meg Rómában az Egyesült Nemzetek Szervezetének élelmezésügyi világkonferenciáját, melyen a részvevők szomorúan konstatálták, hogy mintegy 800 millióan éheznek világszerte. A tanácskozáson Ferenc pápa is jelen volt, és felhívta rá a figyelmet, hogy miközben Fekete-Afrikában gyerekek milliói éheznek, addig a világ fejlett országaiban a túlsúly népbetegség. A 172 állam képviselői a lesújtó adatok ellenéré is bizakodóak. Egyöntetű vélemények szerint ugyanis az emberiségnek elegendő élelmiszere van ahhoz, hogy mind a hétmilliárd ember egészséges táplálkozását meg lehessen oldani. Az ENSZ szakemberei szerint a családi gazdaságok lehetnek az éhezés felszámolásának követhető útja, mivel ők termelik meg a világ élelmiszer-szükségletének 80 százalékát. A családi gazdaságok a világ mezőgazdasági erőforrásainak 75%-át tartják a kezükben, így kulcsszerepük van az ökológiai egyensúly és a fenntartható természetierőforrás-gazdálkodás szempontjából is. Egyúttal ők a legnagyobb veszélyeztetettjei a természeti erőforrások pusztulásának és a klímaváltozásnak is.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Világkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Földrengések hete
Világkép
Földrengések hete
Világkép
Facebook

Támogatóink