home 2024. szeptember 20., Friderika napja
Online előfizetés
Földfogyatkozás?
2006.04.19.
LXI. évf. 16. szám
Földfogyatkozás?

Szalai Attila karikatúrájaAz első Föld napján, Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére, 1970. április 22-én 25 millió amerikai emelte fel szavát a természetért. Ez a történelmi jelentőségű esemény az Egyesült Államokban - és az ország határain túl is - fontos változásokat hozott:...

Szalai Attila karikatúrája

Az első Föld napján, Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére, 1970. április 22-én 25 millió amerikai emelte fel szavát a természetért. Ez a történelmi jelentőségű esemény az Egyesült Államokban - és az ország határain túl is - fontos változásokat hozott: az USA-ban szigorú törvények születtek a levegő és a vizek védelmére, új környezetvédő szervezetek alakultak, és több millió ember tért át ökológiailag érzékenyebb életvitelre.
Húsz évvel később Denis Hayes és barátai, az ökológiai válság jeleit, a bioszféra pusztulását, az ipari szennyezést, az őserdők irtását, a sivatagok terjeszkedését, az üvegházhatást, az ózonlyukakat, a veszélyes hulladékokat, a túlnépesedést, a savas esőt, az óceánok szennyezettségét stb. látva kezdeményezték, hogy az 1990-es évek a környezet évtizedeként a közös felelősségre hívják fel a figyelmet.
Ennek érdekében Denis Hayes és barátai 1989-ben Kaliforniában létrehozták a Föld napja Nemzetközi Hírközpontot, és havonta küldtek hírlevelet a világ minden országába, hogy a városi tömegfelvonulásoktól kezdve szabadegyetemi előadásokig, faültetéstől a hulladékok újrahasznosításának megszervezéséig, a nemzetközi hírközlési rendszerek bevonásától falusi majálisokig sokféle akcióval ünnepeljék április 22-én a Föld napját a világ minden országában, a környezetbarát, fenntartható társadalom közös vágyával. Több mint 125 ország környezetért aggódó polgárai, civil szervezetei válaszoltak felhívásukra, és városok, falvak, iskolák, környezetvédő szervezetek mind-mind saját szervezésű programmal, a legkülönfélébb módon tették emlékezetessé és világméretűvé ezt a napot.
Az eredetileg amerikai kezdeményezés immáron a Föld minden országában arra sarkallja a zöld mozgalmakat, hogy helyi, vagy tágabb környezetük számára emlékezetessé tegyék e napot. Ugyanakkor felhívják a figyelmet azokra az aktuális problémákra, melyeknek megoldásában a közösség és a hétköznapi ember is aktívan részt tud venni. A Föld napja vidám, pozitív, de egyben figyelemfelkeltő is.
Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot? Így hangzik a Föld napja mozgalom egyik jelmondata. Sok helyen, sok országban egyre többen érzik úgy, legalább megpróbálják, és legalább a Föld napján, április 22-én tesznek valamit ennek érdekében: fát ültetnek, rajzpályázatot hirdetnek, környezeti vetélkedőt, patak- és falutakarítást szerveznek. És ez a Föld napja mozgalom legnagyobb sikere: hogy helyi igény szerint, helyi kezdeményezésre szerveződnek a Föld napi programok, és ma már nem csak a Föld napján.
Egy magyarországi példán szemléltetjük, hogyan lehet tömegeket megmozdítani, legalább a Föld napján. Tekerj a Földért! - ez a szlogenje az idei Föld napja rendezvényének, melynek Budapesten a Felvonulási tér lesz a központi helyszíne. Ez alkalomból a környezettudatos életvitelt támogató hazai civil szervezetek együtt kívánnak megjelenni, hogy a fenntartható fejlődéshez szükséges környezettudatos gondolkodás és a szemléletváltozás fontosságát hangsúlyozzák.
A házigazda környezetvédő-, ökopolitikai-, városvédő- és civil szervezetek arra kérnek mindenkit, hogy hozzanak magukkal egy marék földet, mert a tér betonját feltörve, ,,felszabadítják” a talajt, s fát ültetnek. Ezzel a gesztussal is igyekeznek felhívni a figyelmet a környezettudatos gondolkodásra, s arra, hogy a ,,kevesebb beton, több zöldfelület” céljának érvényesítése is hozzájárul egy élhetőbb város megteremtéséhez.
A Felvonulási téren lesznek még gyerekprogramok, bringaverseny, BMX-bemutató, kiállítások, filmvetítések, ,,kukabúvárkodás” stb.
A Föld napja és a Fenntartható közösségek mottóval színes rendezvénysorozat ad keretet a globális kihívásokról való gondolkodásnak, amelyet várhatóan szakemberek, családok és gyerekek százai látogatnak meg.
A Föld napja program fontos üzenete az, hogy mindannyiunk felelőssége, hogy milyen környezetben élünk ma és milyen környezetet örökölnek tőlünk unokáink. A közös felelősségérzeten túl, a különböző településen élők együttes cselekvési programja tudja megvédeni a helyi környezeti és természeti értékeket a mának és a jövő nemzedékének.
Amikor a Föld napja mozgalom útjára indult az Egyesült Államokból, 20 millió ember emelte fel a szavát a talajt, vizeket szennyező hulladéklerakók, a levegőt egyre súlyosabban szennyező közúti közlekedés, a fogyasztói társadalom, a fajok kiirtása, a természetes élőhelyek eltűnése ellen. A problémák semmit sem csökkentek, csak újabb veszélyforrások sorakoztak fel: az éghajlatváltozás, a minket körülvevő százezer mesterséges vegyület melynek hatásáról mit sem tudunk, a tengerek beszennyezése.
Mégis történt változás. Harminchat éve egy országban 20 millió ember, ma már 200 országból több mint 600 millió ember mozdul meg a Föld napján. A problémák felvetése mellett már megindult az alternatívák kidolgozása, a tüntetések családi, közösségi eseménnyé nemesültek. A tiltakozásokat milliók esetében példamutató környezettudatos életmód kialakítása követte. A Föld napja ma már nem a problémák, hanem a lehetséges alternatívák és a cselekvés napja - egyre több ember és család számára.

Az eseményhez kapcsolódó internetes oldalak:
A hivatalos "Föld napja" honlap: www.earthday.org
A nemzetközi "Föld napja" magazin: www.gristmagazine.com/grist/
Számolja ki "ökológiai lábnyomát": www.rprogress.org/programs/sustainability/ef/quiz/

,,Az időjárásváltozás valóságos globális fenyegetés"
Kofi Annan, ENSZ-főtitkár
,,A klímaváltozás a jelenkor legsúlyosabb problémája, abban az esetben is, ha összehasonlítjuk a terrorizmus fenyegetésével."
David King, molekuláris biológus
,,Grönland jéghegyei minden bizonnyal eltűnnek a következő 50 évben, amennyiben nem kerül sor az üvegházban kibocsátott gázok lecsökkentésére."
Jonathon Gregory, meteorológus
,,Parterózióval, szárazsággal, és az utóbbi évtizedben szokatlanul nagyszámú trópusi viharral szembesülünk.A sós víz mind több szárazföldet önt el..."
Paani Laupepa, tuvalui miniszter
,,Az emberek egyre inkább nem gazdaságosan üzemeltetik gépkocsijukat."
Mike Lucky, hírmagyarázó

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..