home 2024. március 04., Kázmér napja
Online előfizetés
Földépítészet és nemzetközi együttműködések
Szerda Zsófia
2024.02.11.
LXXIX. évf. 6. szám
Földépítészet és nemzetközi együttműködések

A Nyári Mozi Színházi Közösség az idén is rengeteg programot tervez, lesz itt földépítészet, koncert, felújított előadás, de készül új produkcióval is, s egy nemzetközi projektumban is részt vesz majd. A 2023-ban indított Homeland Fesztivált egész évre kiterjeszti, ennek programja még alakulófélben van, hiszen támogatást még nem kapott rá.

Hatodik éve rendszeresen megszervezik a nemzetközi földépítészeti tanfolyamot és konferenciát, évi egy-két alkalommal a Nyári Mozi Színházi Közösség bázisán. Ebbe mindig újabb embereket kapcsolnak be, tavaly egy geokupola épült Somlósi Lajos építész, tájépítész, borász, geobiológus vezetésével.

— Minden évben velünk van Dragana Kojičić, a Mošorini/Mozsori Földépítészeti Központ kezdeményezője és Horvát Lehel szabadkai építészmérnök, aki a szalmabálaház-építés nagymestere. Az idén a szlovén Ira Zorko csatlakozik hozzánk a május 14-e és 18-a közötti időszakban, aki egy szabadúszó építész, társalapítója az Open Circle és a Sestava csoportoknak. 2004-ben megkapta Ljubljana városának Župančič-díját az egykori katonabörtönök művészeti és építészeti átalakításáért (Hostel Celica). Az építészet mellett a land art és a fényképezés terén is kreatívan dolgozik. A nemzetközi konferencián előadást tart a hagyományos épületek helyreállításáról, a természetes anyagok felhasználásáról és az ökológiai települések kialakításának módszeréről a lakosság aktív részvételével. Az építészet és a tér nyelvének felfedezéséről és Marko Pogačnik földgyógyításmódszeréről is tart beszámolót. „A Föld tudatossággal, azaz intelligenciával bír. A föld és az ember természetüknél fogva harmóniában kell legyenek egymással” — ezt vallja és tanítja Pogačnik. Lesz még egy vendégünk, ő Somogyi László Tibor közgazdász, kályhaépítő, aki tao csikung oktatóként is működik. Élete középpontjában a belső alkímia beteljesítése áll. Az idei tanfolyamon tao csikung gyakorlatokkal fog elkápráztatni bennünket, hogy közelebb juthassunk saját belső építkezésünkhöz, ezáltal megelőzhessük a betegségek támadását. Reggel egy alapos bemelegítés után az ötelemes csikungot, az őssejtcsikungot mutatja meg a résztvevőknek, majd megtanítja belobbantani és egyesíteni a három tüzet. Ezután lehetőségük lesz megtapasztalni egy belső alkímiai meditációt, ahol a mikrokozmikus pályán keringetjük az életerőt. Mindez segít letenni a stresszt, kiegyensúlyoz, és életerővel telít. A földépítészeti tanfolyamokra bárki jelentkezhet, semmilyen megkötés nincs — meséli lelkesen Döbrei Dénes, akitől Varga Heni veszi át a szót, s az idei legnagyobb, a Creative Europe pályázatán elnyert kétéves projektumot ismerteti bővebben. Mint mondja, ezzel új kapuk nyíltak meg előttük a pályázatnak köszönhetően. 

— A Moving Matters program keretében Norvégia, Tenerife és Szerbia háromszögében dolgozunk. A három partner: Norvégiából az Eilertsen-Granados Teaterkompani, a The Contemporary Performing Arts and Citizenship Laboratory of Tenerife és Kelebiáról a Nyári Mozi Színházi Közösség. Három országból hat alkotóval fogunk együttműködni a rezidenciaprogram során, akiknek a kétéves projektum végén el kell készíteniük saját előadásukat, melynek bemutatója Norvégiában lesz a Bodø Európa Kulturális Fővárosa program keretében. Mindhárom országból két-két fiatal alkotó vesz részt, Szerbiából Nagy Anikó és Tóth Dániel. Februárban kezdődik a program egy kick-off meetinggel Norvégiában, Mo i Rana városában. Az első kreatív munkafolyamat májusban és júniusban lesz Kelebián a Nyári Mozi Színházi Közösség székhelyén, Oláh Tamás, jómagam és Salamon Luna vezetésével, majd Tenerifén folytatjuk. Mindhárom régióból két-két mentor is követi a munkájukat. És van még egy különlegesség, John Farragher az írországi Non-Prophet szervezet vezetője, aki a Well being process during the artistic work elnevezésű módszerrel segíti a fiatalokat egy tanfolyam során Írországban, végigkíséri az alkotómunkát. Tehát lelkileg megpróbálja olyan állapotban tartani a csapatot, hogy minél kiegyensúlyozottabban tudjanak részt venni az alkotómunkában.

Dénes néhány gondolattal egészíti ki az elhangzottakat.

— Amellett, hogy a művészi vonalon van a hangsúly, a fiatalok abba is betekinthetnek, hogyan kell felépíteni egy csoportot, miként kell nemzetközi pályázatokat írni. Ezenkívül megismerkednek a három szervezet munkájával azok székhelyén. Az a tervünk, hogy amikor itt vannak, Szabadkán is be tudjanak mutatkozni, hogy az itteni fiatalok is találkozzanak ezzel a projektummal, tudjanak egymással beszélgetni, s lássák, mit csinálnak kortársaik. Szeretnénk, ha egy kiállítás, könyv is születne a két év végére, s ezáltal még több emberhez eljutna. Mert Szerbiában a fiatalok nem nagyon tudják, milyen lehetőségeik vannak, akár ami a rezidenciaprogramokat illeti, és ezen is szeretnénk változtatni.

A Nyári Mozi Színházi Közösség csapata a már létező előadásait tovább játssza, az ősszel pedig felújítja az Imago Sonus című táncelőadását Bolcsó Bálint, Márkos Albert zenészekkel, Varga Heni, Döbrei Dénes táncosokkal, s egy kisebb turné is kilátásban van Kolozsváron, Budapesten és Vajdaság területén. Az év vége felé pedig új előadás várható, melynek munkacíme Anima locum — A lélek helye.

— A tavaly decemberi minifesztivál-sorozat Szabadkán, Budapesten és Kolozsváron ismét erőt adott a folytatáshoz, illetve enyhíti a nehéz körülményeket. A Csodálatos hétköznapok és a Terra Vojvodina című előadásainkat vittük el az említett helyekre — emelte ki Dénes.

További műhelymunkára is számíthatnak az érdeklődők, hiszen július 1-je és 10-e között Katharina Seyferth tart tíznapos tanfolyamot Jerzy Grotowski munkamódszere alapján Kelebián. Ő egyike azon kevés még élő művészeknek, akik Grotowski előadásaiban részt vettek, személyesen a mestertől tanulhattak tehát, s ezt a tapasztalatát próbálja majd átadni a résztvevőknek. A részleteket Varga Henitől halljuk.

— Test, hang és mozgás gyakorlati felfedezése színészek, előadóművészek, színészhallgatók és a színészi mesterség iránt érdeklődők számára. A résztvevők a teljes pszichofizikai elköteleződést igénylő elemek (plasztika, tudatosság/jelenlét) által fedezhetik fel szerves energiájukat, személyes ritmusukat, emlékeiket, belső élő lüktetéseik áramlását és természetes hangjukat. Katharina 2000 óta vezeti Franciaországban, egy kis városkában a Las Téoulères nemzetközi művészeti központját, mely hasonlóképp működik, mint a kelebiai központunk. A szellemi fejlődésre is hangsúlyt kell helyezni, hogy meg tudjuk őrizni életünk egyensúlyát. A szellemi minőség a pozitív tulajdonságaink függvénye, az erényünk valójában a bölcsesség és a szeretet. Bölcsesség pedig csak a természettel, a körülöttünk lévő életformákkal és testünkkel egymásra utalva tud megnyilvánulni. A tanfolyam során betekintünk abba, hogyan juthatunk anyagi és szellemi élelemhez, hogy táplálni tudjuk lelkünket és szellemünket, illetve gyarapítani egész lényünket, a teljességünket.

Dénes tapasztalata szerint más települések jobban odafigyelnek a náluk működő kulturális közösségekre, a mi helyzetünk igen mostoha ebben a gyönyörű, szecessziós városban, az egyesület évek óta semmi támogatást nem kapott a város kulturális pályázatain, mert nem elég innovatív — az indoklás szerint.

— A város szinte egyetlen független művészeti egyesületeként létezünk évi több nemzetközi programmal. Az egyre nagyobb számú fiatalnak hála, akik bekapcsolódnak munkákba, egyre többfelé megjelenik a Nyári Mozi Színházi Közösség, és munkánk elismerésben részesül. Célunk minél több fiatalt bekapcsolni a kreatív munkába, lehetőséget adni számukra, hogy megvalósítsák a saját elképzeléseiket, és megismertetni velük a különféle országokból érkező művészeti csoportok munkáját. A nemzetközi együttműködések keretében az idén betekinthetünk az írországi Non-Prophet szervezet, a franciaországi Las Téoulères nemzetközi művészeti központ és a szlovéniai Cornucopia Institute for Space and Culture tevékenységébe.

„A fény nem a sötétségből születik” — ez a mondat a Mallász Gitta által lejegyzett Az Angyal válaszol című könyvből, a Csodálatos hétköznapok című előadásunkból egyre nagyobb jelentőséggel bír számunkra, és ez a 2024. év mottójaként is használható.

Az aktuális programokról a közösségi oldalakon tájékozódjanak, hiszen az említettek mellett az idén is sok meglepetéssel szolgálnak.

Fényképezte: Szerda Zsófi

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..