home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Fókuszban a turizmus
Tóth Tibor
2020.02.03.
LXXV. évf. 5. szám
Fókuszban a turizmus

A magyarkanizsai Gastro-Balkán vendéglőben átadták a Turisztikai Tiszavirág díjakat, melyeket a Turisztikai Desztinációs Menedzsment harmadik alkalommal ítélt oda mindazoknak, akik meghatározó szerepet töltenek be a turizmus fejlesztésében és népszerűsítésében a község területén. Az idén tizenegy kategóriában tizenhat díj lelt gazdára.


A díjazottak (a szerző felvételei)

Koza Róbert, a Turisztikai Desztináció Menedzsment Egyesület elnöke köszöntőjében kiemelte, hogy fontosnak tartják mindazokat megjutalmazni, akik a község területén a legtöbbet teszik az idegenforgalom terén.

— A Turisztikai Tiszavirág díjnak köszönhetően községünk lakosai megismerik a turizmusban tevékenykedő szereplőket, azok tevékenységeit, lehetőségeit, és a díj által a községünkön kívül élők is tudomást szereznek róluk. A korábbi kategóriák mellé három újat is bevezettünk. Többen már nem először kapták meg az elismerést, hiszen azok részesülnek benne, akik egy-egy évben a legtöbbet tették az idegenforgalom fejlesztése terén — emelte ki Koza.


Koza Róbert

Magyarkanizsa községben minden megvan ahhoz, hogy a turisták közkedvelt célpontja legyen. Ezt támasztotta alá Fejsztámer Róbert polgármester is, kiemelve, hogy az idegenforgalmi szolgáltatókat nem könnyű úgy összefogni és koordinálni, hogy egységes arculattal, színvilággal, termékkel jelenjenek meg a piacon.

— A következő idegenforgalmi idényt felismerhető arculattal szeretnénk elindítani, ezért fontos megtalálnunk a közös hangot a helyi szervezetekkel. A díjazottakat és azokat, akik ma ugyan nem kaptak díjat, de kiváló minőségű szolgáltatást nyújtanak, önkormányzati és községi szinten össze kell fognunk, egységesen kell fellépnünk a piacon, hogy jelentős riválisai lehessünk Szabadkának, Újvidéknek, Eszéknek, Szegednek, Temesvárnak... — mondta Fejsztámer.

2019-re vonatkozóan a következők kapták meg a Turisztikai Tiszavirág díjat: а szobákon és apartmanokon kívül a vendégeknek étteremet, nyitott és fedett medencét, szaunát, konferenciatermet kínáló magyarkanizsai Aqua Pannon Hotel, a magyarkanizsai Gyógyfürdő Rehabilitációs Szakkórház, a huszonnyolc férőhelyes New Family panzió, a rendkívül gazdag ételkínálattal bíró Strand Békavár étterem, a rostélyos ételekről és pizzákról ismert Gastro-Balkán étterem, a jazz és a klasszikus zene otthona, az Art Kávézó, a kispiaci Nemzetek Főzőversenye Határok Nélkül elnevezésű rendezvény, az 1500 táncost felvonultató Euro Show Dance Fesztivál, a község turisztikai zászlóshajójává vált Kanizsa Feszt, a Wemsical Szerbia Ifjúsági és Kulturális Egyesület a kalákarendezvényeiért, a több mint 5000 tárgyi emlékben bővelkedő tóthfalusi tájház és a Tandari-tanya Sport- és Szabadidőközpont.


Lékó Lajos 1970 óta vesz részt a község közéletében

Az év idegenforgalmi személyének járó díjat a község turizmusáért kifejtett munkájának elismeréseként Lékó Lajos nyugalmazott közgazdász vehette át. Lékó 1970 óta aktív résztvevője a község közéletének, fontos mozgatórugója volt a strand és a Tisza-part rendezésének, több mint tíz évig a Községi Idegenforgalmi Szervezet titkára volt, illetve a gyógyfürdő bővítésében is részt vett. Látványos eredményeket ért el Tóthfalu idegenforgalmi fejlesztésében, ma is aktív szervezője a kis település turisztikai életének.

— Az eddigi elismerések közül a ma átvett a legkedvesebb a szívemnek. Az elmúlt időszakban Magyarkanizsa sokat tett az idegenforgalom fellendítéséért. Megteremtettük az alapját annak, hogy gyorsabb léptekkel haladjunk azon az úton, amelynek végén igazi ökoturisztikai község lehetünk. Ebben benne van a fürdő- és a wellnessturizmus, a klasszikus falusi és tanyasi vendéglátás, a természetjárás, valamint a lovas, a vízi, az ifjúsági, a kerékpár- és a sportturizmus is. Falvaink lakosai egyre többet fektetnek az idegenforgalmi fejlesztésekbe. Akkor érjük el célunkat, ha a vendégek olyasmire lelnek nálunk, amit máshol nem kaphatnak meg — mondta Lékó.


Az év bora a Bálint pincészetből került ki

Az év bora díjat a horgosi Bálint pincészet kövidinkája kapta. A gazda a levegő kizárásával, fahordók helyett tartályokban érleli a nedűt, így a szőlő frissessége megmarad, ízvilága maximálisan kiteljesedik. Az év pálinkája díjat a velebiti Kravić fivérek pálinkafőzdéjéből kikerült vilmoskörte nyerte el.


Sarnyai Csaba Az év vállalkozója díjat érdemelte ki

Az év vállalkozója Sarnyai Csaba lett, a Tiszai Tangó hajóskapitánya és a Réti Tangó vezetője.

— Magyarkanizsán a vízi turizmus idegenforgalmi szempontból kiaknázatlan területnek számít. Ígéretes jövőt és lehetőséget látok benne. Vállalkozásomat a jövőben fejleszteni szeretném, egy nagyobb hajó beszerzésével nemzetközi hajózással is tervezek foglalkozni. A tiszai turisztikai látványosságokat, természeti adottságokat be kellene mutatni a világnak, hiszen egyedi szépségekben, lenyűgöző természeti jelenségekben bővelkedik a folyó, mint amilyen például a tiszavirágzás. Április elejétől november elejéig üzemeltetem a járatot. Az első három-négy évben nehéz volt fenntartani, az elmúlt három évben azonban egyre több turista érkezett, akinek 40%-a külföldről látogatott Magyarkanizsára. Követem a pályázatokat, lehetőségeket, eddig teljesen önerőből, saját eszközökből fejlesztettem a vállalkozást. A további fejlődéshez, céljaim eléréséhez a huszonkét személyes hajómmal együtt kevesek vagyunk. Bízom benne, hogy lehetőségem lesz nagyobb hajót vásárolni, valamint a nemzetközi és a téli hajózást is bevezetni — mondta Sarnyai.

Az ünnepség a díjátadás után kötetlen beszélgetéssel, tapasztalatcserével ért véget.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..