home 2024. május 19., Ivó napja
Online előfizetés
Fókuszban a nagyvilág, fókuszban a benne zajló események
Martinek Imre
2023.10.11.
LXXVIII. évf. 41. szám
Fókuszban a nagyvilág, fókuszban a benne zajló események

Szeptember 22-én tárta ki kapuit, illetve november 5-ével bezárólag várja látogatóit a mögöttünk hagyott esztendő legkiválóbb sajtófotóiból készült válogatás. Helyszínileg Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumban.


Ráhangoltatás a világvárosi metróállomások egyikén; Budapest — 2023. szeptember 23.

A 2023. évi World Press Photo kiállítás egy képeskönyv. Történetesen arról, mi is történt valójában a nagyvilágban 2022-ben. Mi több, nem csupán „sima” visszatekintés, de egy finomítatlanul nyers, a társadalom elé tartott tükör is, mely az év legfontosabb, fotóriporteri aspektusból megközelített történéseit dolgozza fel. Mindazt, amit lényegében felsorolni is rengeteg és fájdalmas, nemhogy személyesen is megélni. Látni és láttatni! Ezúttal is ez volt a feladat. Mindennemű megalkuvást elutasító és az egyetlen cél. Így, közvetetten is.

„Ez a kiállítás [melynek idei győzteseit több mint 60 448 fotóból választotta ki egy független zsűri] a World Press Photo versenyre benevezett legkiemelkedőbb fotókat és fotósorozatokat mutatja be, különös tekintettel azokra a lényeges hírekre és fontos pillanatokra, amelyeket a média fősodra 2022-ben figyelmen kívül hagyott. […] A díjazott művek a világ legégetőbb problémáira hívják fel a figyelmet, az ukrajnai háború pusztításától a mexikói hétköznapok apró mozzanatáig. A World Press Photo kiállítások a tájékozottság és a tudatosság elősegítése érdekében, a sajtószabadság fontosságát hangsúlyozva viszik el ezeket a fontos felvételeket a világ minden szegletébe” (a fotókiállítás felvezető szövegéből).

 Jegyzetünk helyszíni fotói a nyitónapon, 2023. szeptember 22-én készültek.

Fényképezte: Martinek Imre

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..