home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Fókuszban a mezőgazdaság
Fehér Márta
2022.03.11.
LXXVII. évf. 10. szám
Fókuszban a mezőgazdaság

Oromon tartott lakossági fórumot a VMSZ az április 3-ai anyaországi és szerbiai választásokra készülve. A kultúrotthonban megszervezett telt házas összejövetel témája a mezőgazdaság volt, hiszen mint arra a házigazda Nyilas Mihály, a helyi közösség tanácsának alelnöke, a szerbiai igazságügyi minisztérium államtitkára rámutatott, a vajdasági magyar közösség jelentős része mezőgazdaságból él, így a Vajdasági Magyar Szövetség politikájában és céljai között fontos helyet foglal el ez az ágazat.

Az est vendége Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes, Molnár Viktor, a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap igazgatóhelyettese, Újvári Zsombor, a VMSZ Magyarkanizsa községbeli köztársasági képviselőjelöltje, Újhelyi Ákos, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselőjelöltje és Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere volt. A jelenlevők arra kérték a kettős állampolgár vajdasági magyarokat, hogy levélszavazatukkal támogassák Orbán Viktor magyar miniszterelnök politikáját, azaz a Fidesz—KDNP pártszövetségét, a szerbiai államfőválasztáson Aleksandar Vučićot, a szerbiai köztársasági parlamenti választáson pedig a Vajdasági Magyar Szövetség listáját, a 3-as sorszám bekarikázásával, hiszen csak e hármassal tud folytatódni a megkezdett közösségi építkezés és a beruházások.

— A 2022-es költségvetése a tartományi mezőgazdasági titkárságnak 8,4 milliárd dinár, ez körülbelül 700 millió dinárral nagyobb, mint a 2021-es költségvetési keret — mutatott rá Ótott Róbert. — Két nagy csoportba lehet sorolni a titkárság által nyújtott pályázati lehetőségeket. Az egyik az, amit az önkormányzatoknak nyújtunk a határutak kiépítésére, rendezésére, az ivóvízhálózatok kiépítésére, a szennyvízhálózatok tervdokumentációjának a pénzelésére, illetve a kettős rendeltetésű kanálisrendszereknek a tisztítására, kiépítésére. Ami közvetlenebbül érinti a mezőgazdasági termelőket, azok a pályázati lehetőségeink, ahol különféle eszközöket tudnak vásárolni annak érdekében, hogy a gazdaságok jobban, hatékonyabban tudjanak működni. Az ilyen pályázati kiírásaink például az öntözőrendszereknek a kiépítése, a gyümölcsösökben a jéghálók, kerítések kiépítése, fontosnak tartjuk a fóliás termelés támogatását, akárcsak a farmok felszerelését, hiszen az állattenyésztők egészen nehéz helyzetben vannak évek óta. A tavalyi évben újból visszatért a titkárság támogatáspolitikájába a kapcsolható eszközöknek a támogatása. Támogatjuk a borászokat, a pálinkakészítőket, a kis hús- és tejüzemeket, a méhészeket, az organikus termelést, illetve startuppályázatokkal a negyven évnél fiatalabb gazdákat, a kézművessöröket készítő kisüzemeket, a halastavakat, továbbá az önkéntes tűzoltó egyesületeket és a mezőgazdasági középiskolákat — sorolta a titkárság szerteágazó munkáját, és hozzátette, hogy folyamatban van a Vajdaság-szerte működő jégvédelmi radarállomások modernizálása is.

Molnár Viktor felszólalásában hangsúlyozta, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség által kidolgozott gazdaságfejlesztési program, mely az anyaország támogatásával, Szerbiával együttműködésben, a Prosperitati Alapítvány lebonyolításában valósul meg, nagyon jelentős anyagi segítséget nyújtott a mezőgazdasági termelőknek is, április 3-a sikerességétől nagymértékben függ ezeknek a fejlesztési támogatásoknak a folytatása is. A Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap igazgatóhelyettese ismertette azokat a kölcsönvonalakat is, amelyeket az alap nyújt a mezőgazdasági termelőknek, a rendkívül kedvező, egyéves nyugalmi időszakot magában foglaló 1 százalékos hitelek formájában.

— Nagy választások, sorsdöntő választások előtt állunk április 3-án, nemcsak itt Szerbiában, hanem Magyarországon is parlamentáris választások lesznek — hangsúlyozta Újvári Zsombor, a Vajdasági Magyar Szövetség magyarkanizsai köztársasági képviselőjelöltje. — Mindig elmondjuk választások előtt, hogy most nagyon kell szavazni, most nagy a választások tétje. Ez tényleg így van? Így, mert mi, vajdasági magyarok, kisebbségi párt vagyunk, kisebbségi politikát folytatunk, és számukra minden egyes választás valóban hatalmas jelentőséggel bír. Jelen pillanatban Magyarországnak olyan nemzeti kormánya van, amely minket, vajdasági magyarokat támogat, és én úgy gondolom, hogy nem kell különösen részletezni azt, hogy miért is kell támogatásunkban részesíteni. Szerbiában is köztársasági parlamenti választások lesznek, illetve államfőt is választunk. A 250 fős parlamentben jelen pillanatban 9 képviselője van a Vajdasági Magyar Szövetségnek. Akármi történik, ezt a 250 férőhelyet föltöltik, és az önökön múlik, hogy vajon hány magyar képviselő fog bekerülni. Miért van szükség a magyar érdekképviseletre? Azért, mert akkor tudunk érvényesülni, akkor tudjuk érvényesíteni a magyar érdekeket, hogyha mi ott vagyunk, jelen vagyunk, könyökölünk, unalmaskodunk. Ha mi nem vagyunk ott, értünk nem fog szólni senki sem. Ez ilyen egyszerű történet.

Újhelyi Ákos, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági képviselőjelöltje kitért arra is, miért támogatja a VMSZ Aleksandar Vučić államfőjelöltet.

— Ez azért fontos — és itt szeretnénk arra kéri önöket, hogy önök is tegyék meg ezt —, mert Vučić az az egyedüli jelölt, aki a mi politikánk mellé tud állni, és támogatni tud bennünket, és az érdekérvényesítésünknél egy nagyon fontos szerepet játszik. És ha azt szeretnék, hogy a vajdasági magyarság ügyei továbbra is hathatósan képviselve legyenek, akkor a köztársasági parlamenti választáson szavazzanak az egyetlen magyar és az egyetlen valóban vajdasági listára, a Vajdasági Magyar Szövetségre. Fontos, hogy Kanizsának van egy jó jelöltje, fontos, hogy Újvári Zsombor bekerüljön a képviselőházba. Olyan témákkal fog majd tudni foglalkozni, amelyek az elmúlt időszakban nem voltak bevonva, ilyen a turisztika, ami a híres oromi rendezvényeket szem előtt tartva igencsak fontos az önök számára is, emellett azt gondolom, hogy fiatal családapaként a Vajdasági Magyar Szövetség családpolitikáját is sokkal hatékonyabban fogja képviselni.

— Minden mindennel összefügg — hangsúlyozta Magyarkanizsa polgármestere, Fejsztámer Róbert. — Tehát az, hogy önkormányzati szinten, községi szinten mit tudunk tenni, milyen a mezőgazdasági vagy éppen milyen a turisztikai támogatáspolitika. Tudjuk-e a rendezvényeket támogatni? Vagy tudjuk-e a művelődési egyesületet, vagy ami szintén szóba került, az önkéntes tűzoltó egyesületet támogatni? Tudunk-e bármilyen fejlesztést kieszközölni itt, helyi szinten — ez összefügg azzal, hogy milyen az érdekképviseletünk köztársasági szinten, vagy tudunk-e a párton keresztül kommunikálni egy másik ország, magyarán az anyaország kormányával. Szeretném kihangsúlyozni újra, hogyha önök nem segítenek nekünk, akkor egy idő után mi sem tudunk segíteni önöknek. Oda-vissza megy ez a történet. Tudom, hogy mindenkinek elege van a választásokból, elege van abból is, hogy ez minden évben ismétlődik, de hát egyszerűen szükségünk van arra, hogy mindenki — nemcsak azok, akik a teremben vannak, hanem mindenki, akit ismernek, akire tudnak hatni — segítse a VMSZ munkáját, segítse úgy, hogy levélszavazatában a kettős állampolgársággal rendelkezők a Fidesz—KDNP-t támogatják, itthon pedig a VMSZ-es köztársasági listát, és támogatják Aleksandar Vučić köztársasági elnökjelöltet, hiszen a többi köztársasági elnökjelölt más-más pártokból jött, akikkel sajnálatos módon még kapcsolatunk sincs, így egyezkedni sem tudunk velük. Azokat, akik most hatalmon vannak, már hat éve ismerjük, tudjuk, hogy mire hogyan reagálnak, tudjuk, hogy mit tudunk elérni, és tudják ők is, hogy mi mit szeretnénk.

A lakossági fórumon elhangzott kérdések alapján szó volt az oromi—csantavéri út kiépítéséről, a Magyarkanizsa községet Szabadkával összekötő békovai út kiszélesítéséről és javításáról, a Völgyes és Tóthfalu közötti út építésének folytatásáról. A jelen levő politikusok elmondták, a Szabadka illetékességébe tartozó utak rendbetétele Szabadka fizetőképességétől is függ, ez viszont szoros összefüggésben áll a Népszínház építésének a befejezésével. Ami pedig a Völgyes és a Tóthfalu közötti út befejezését illeti, ahhoz legalizálni kellene a Tóthfaluba bevezető utat, hiszen hiába állapodott meg az önkormányzat a NIS-szel, ha utóbb kiderült, egy papíron nem létező út felújítását kérték — jogászok és mérnökök dolgoznak az ügy megoldásán, bízva abban, hogy az orosz cég működése nem kérdőjeleződik meg a jelenlegi nemzetközi politikai színtéren zajló folyamatok és az orosz—ukrán háború következményeként.

Fényképezte: Gergely Árpád

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..