home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Fókuszban a kormányalakítás
2016.08.10.
LXXI. évf. 32. szám
Fókuszban a kormányalakítás

Az áprilisi választások után továbbra sem alakult meg az új szerb kormány. A dolgok mostani állása szerint az események végre kezdenek felpörögni. Meglepő fordulat: Selaković vélhetően távozik a kormányból. Ivica Dačić, a szocialisták első embere a Kurir szerint ismét „furcsa” személyekkel találkozott. A hét belgrádi szemmel.

Tizenöt órás beszéd?

Aleksandar Vučić kijelentette, hogy expozéja még nem teljesen kész, de a végső változata nagyjából 450 oldalas lesz. A Danas belgrádi napilap ezzel kapcsolatban azt írta, hogy ha ez így marad, akkor a jelenlegi és a leendő kormányfő mintegy 15 órát fog majd beszélni a parlamentben, mivel egy óra alatt nagyjából 20-30 oldalt lehet felolvasni. (Danas)

Selaković távozik

A Blic napilap úgy értesült, hogy Nikola Selaković távozik az igazságügyi tárca éléről, s a helyére a 34 éves Nela Kuburović kerül majd. A belgrádi napilapnak nyilatkozó hírforrás azt is megerősítette, hogy Selaković egyáltalán nem lesz az új kormány tagja. „A miniszterelnök elégedett a munkájával és az eredményeivel, de Selaković a közeljövőben más fontos és felelős tisztséget fog majd betölteni.” (Blic)

Marad a szocialista—haladó koalíció

Noha az elmúlt időszakban, különösen a választási kampány során számos súlyos kritika, sőt sértés hangzott el a két kormánypárt, a szocialisták és a haladók részéről a másik kárára, a Blic úgy értesült, hogy minden marad a régiben. A következő kormány gerincét is ez a két párt fogja alkotni. (Blic)

Radulović amerikai adótartozása

A mérvadó Deutsche Welle olyan információk birtokába jutott, amelyek szerint Saša Radulović, az ellenzéki Elég volt mozgalom vezetője több mint egymillió dollárral tartozik az amerikai adóhatóságnak. A mérvadó német sajtóorgánum úgy tudja, hogy Radulović 2000 és 2002 között halmozta fel a tartozását, összesen 1 069 670 dollárt. Az Elég volt mozgalom ezzel kapcsolatban kiadott egy nyilatkozatot, mely szerint Radulović egyetlenegy dollárral sem tartozik az amerikai államnak és az adófizetőknek, s a legerélyesebben cáfolja ezeket az információkat. Egyúttal azt is bejelentette, hogy pert fog indítani a német médium ellen. (Deutsche Welle, B92)

Dačić „leleplezése”

A Kurir arról írt, hogy Ivica Dačić külügyminiszter amerikai útja során találkozott Mile Miljanićtyal, a hírhedt Amerika bűnözőcsoport vezetőjével. A napilap azt állítja erről a bűnbandáról, hogy hozzá köthető több rendőr és állami tisztséget betöltő személy meggyilkolása, emellett pedig a kábítószer-kereskedelemben is igen nagy szerepe van. (Kurir)

A szüleidnek mondd”

Nebojša Stefanović belügyminiszter meglehetősen indulatosan azt üzente a kormányzó horvát HDZ párt elnökének, Andrej Plenkovićnak, hogy a szerbek nem fogják elhallgatni a fasiszta és az usztasa bűnöket, s arra kérte, hogy a horvát pártelnök a szüleinek mondja azt, hogy hallgassanak. Minderre azután került sor, hogy Plenković újságírói kérdésre azt válaszolta, pártja részvétet érez minden olyan civil áldozat iránt, aki Horvátország 1991 és 1995 közötti megszállása és a Vihar hadművelet során vesztette életét. (Tanjug)

Csökkent a munkanélküliség

Aleksandar Vulin szociális ügyekkel megbízott miniszter úgy nyilatkozott, hogy jelenleg 706 311 munkanélküli van az országban, ez az adat pedig a tavalyi évhez képest 5,3 százalékos csökkenés. A miniszter szerint az elmúlt évben a foglalkoztatottak létszáma növekedésének köszönhetően emelkedett a szociális járulékok befizetése is, így a nyugdíjalapba 9 milliárd dinárral több került, mint amennyit terveztek. (Tanjug)


A nyitóképen Corax karikatúrája

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..