home 2024. május 26., Fülöp napja
Online előfizetés
Fókuszban a fiatal néprajzkutatók
Gazsó Orsolya
2014.09.24.
LXIX. évf. 39. szám
Fókuszban a fiatal néprajzkutatók

Hogy ki a jószágok védőszentje, hogyan de- és reszakralizálódik egy szobor, mit jelent a szellemi környezetvédelem, miért hordunk Szent Antal-szobrocskát a zsebünkben — a többi közt ezekről is szó volt szeptember 12-én Topolyán. A Kiss Lajos Néprajzi Társaság nyolcadik alkalommal szervezte meg a fiatal néprajzkutatók és kulturális antropológusok konferenciáját a Topolyai Múzeumban.A találkozón párbeszéd indult el két generáció között: a fiatal néprajzkutatók és antropológusok megismerkedhettek a szakma nagyjaival, tanácsot kérhettek tőlük, és együtt gondolkodhattak a jövőbeli kutatási tervekről. A konferenciát a Topolyai Napok rendezvénysorozat keretében szervezték meg.

Szőke Anna, a Kiss Lajos Néprajzi Társaság vezetője szerint Vajdaságnak minden tekintetben gazdag hagyománya és szokásai vannak.

— A néprajz egy adott jelenből vagy egy valamikori kulturális állapotból indul ki, és a kettő viszonyából fejti ki azokat a tradícióval hitelesített elemeket, amelyeknek múltját föl szeretnénk tárni. A jelent alaposan kell ismernünk, és el kell tudnunk különíteni azokat a rétegeket, amelyek hagyományosnak mondhatóak. Föl kell ismernünk, hogy hová jutott el egy közösség, egy kultúra, melyek a mai jellegzetességei, és melyek voltak múltbeli történései.

Egyházaskérről, Észak-Bánát egy pici falujából érkezett a konferenciára Fehér Viktor, aki az Újvidéki Egyetem Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékén tanul, ám érdekli a néprajzkutatás is.

— Szülőfalum népszokásai foglalkoztatnak, az emberi élet három nagy fordulóját igyekszem fölgyűjteni. Azért jöttem el Topolyára, mert itt szakmai tanácsokat tudok kérni, a szakemberek eligazítanak a munkámban, segítenek megszerkeszteni az anyagaimat, és általuk magasabb szintre emelhetem a tudásomat. Az a tapasztalatom, hogy a bánáti területeken nagyon kevesen érdeklődnek a néprajz iránt. Ez nekem azért kedvező, mert több publikációs lehetőségem lesz, és még sok kiaknázatlan kutatási terület vár rám.

A gödöllői Cs. Tóth Gabriella a Szegedi Tudományegyetem néprajz szakos hallgatója. Azért csatlakozott ehhez a konferenciához, mert egy vajdasági területet választott kutatási témájának.

— Az egyetemen nagyon sok vajdasági diákkal ismerkedtem meg, akik közül sokan barátnőim is lettek. Általuk megkedveltem a Délvidéket, és elkezdtem érdeklődni a néprajza iránt is. Jelenleg a gombosi népviselet változásával foglalkozom. Szeretnék a vajdasági néprajzosokkal minél szorosabb kapcsolatot kialakítani, hogy a jövőben segítséget kérhessek tőlük a kutatásomban.

A konferencián két könyvismertetőt is tartottak. Silling István Szenttisztelet és népi vallásosság a Vajdaságban című könyvét Fehér Dorottya és a szerző mutatta be, a Tóth Ferenc folklórgyűjteményeiből összeállított Szó és szív című kiadványt pedig Jung Károly és Pastyik László ismertette.

A bemutatók után megkoszorúzták Borús Rózsa, Harkai Imre és Tóth Ferenc sírját.

 

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..