home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Fókuszban a Közel-Kelet
2016.03.07.
LXXI. évf. 9. szám

A szerb politikai közéletet a múlt héten a közel-keleti migránsválság, illetve a háborús övezetekben lévő nagykövetségek esetleges bezárása foglalkoztatta. Ettől függetlenül ez a hét sem múlhatott el kisebb botrány nélkül. Filip David ismert szerb író ugyanis elhatárolódott Tomislav Nikolić államelnöktől és politikájától.

Irinej pátriárka: A szerbekhez a horvátok állnak a legközelebb

Irinej szerb pátriárka a múlt héten Horvátországban felkereste az egykori jasenovaci koncentrációs tábort, ahol a második világháború során több százezer szerbet gyilkoltak meg. A szerb egyházfő nyilvános kijelentéseiben a múlt tragédiáira emlékeztetett, egyszersmind a horvát állami delegációhoz fordulva azt mondta, hogy „hozzánk, szerbekhez a horvátok állnak a legközelebb”, és legyen mindenki számára figyelmeztetés mindaz, ami a múltban történt. A jobb jövő érdekében felszólította a két ország vezetőit a szorosabb együttműködésre. (B92)

A migránsokat a származási helyük közelében kell tartani

Ivica Dačić szerb külügyminiszter kijelentette, hogy Szerbiának mint tranzitországnak nincs nagy manőverezési lehetősége a migrációs folyamatokban. A szerb külügyminiszter Bécsben az EU egységes fellépését sürgette, és egyúttal úgy vélekedett, hogy az egyetlen tartható megoldás az lenne, ha a menekülteket és a migránsokat a származási helyükhöz a lehető legközelebbi területeken tartanák. Dačić szerint ezzel Görögországot is tehermentesíteni lehetne, s ez lehetőséget adna arra is, hogy a migránsok a háborús összetűzések lezárulása után gyorsan hazatérjenek országuk felépítése céljából. (Beta)

Készültségben

Tomislav Nikolić szerb államelnök a migránskérdés ügyében a múlt csütörtökön összehívta a Nemzetbiztonsági Tanácsot. Nikola Selaković igazságügyi miniszter pedig bejelentette, hogy a biztonsági szolgálatokat készültségbe helyezték. Nebojša Stefanović belügyminiszter szerint nem elképzelhetetlen, hogy a határok védelmére esetleg a hadsereg egységeit is be fogják vetni, egyszersmind nyomatékosította, hogy az Alkotmány szerint ebben a kérdésben az államfő dönthet. (Tanjug, B92)

Bezárják a nagykövetségeket

A szerb kormány mostanság sokat foglalkozik azzal a kérdéssel, hogy a válságövezetekben mely nagykövetségeket zárja be. A Večenje novosti úgy tudja, hogy a Tripoliban és a Bagdadban lévő diplomáciai képviseletekre egészen biztosan lakat fog kerülni. Az illetékesek emellett azt is fontolgatják, hogy a tunéziai nagykövetséget is bezárják. A Szíriával kapcsolatos ügyeket egyébként már egy ideje a bejrúti követségen intézik. (Večernje novosti)

Miért is kell fizetni?

Az újvidéki Dnevnik napilap Leona Besermenji nyugdíjas példájával illusztrálta a televízió-előfizetéssel kapcsolatos gondokat. A nyugdíjas asszonynak ugyanis nincs televíziója, ennek ellenére mégis fizetnie kell. Slobodan Kremenjak ügyvéd válasza minderre az volt, hogy az előfizetést az állam nem is a televízió tulajdonlásához köti. „Az emberek mobiltelefonok és más technikai eszközök segítségével hozzá tudnak jutni azokhoz az információkhoz, amelyek a köztelevíziótól származnak” — mondta mindezzel kapcsolatban a jogász, aki egyébként maga is részt vett a kérdéses törvény előkészítésében. (Dnevnik)

Elhatárolódott

Filip David szerb író a múlt héten átvette a legjobb könyvért járó állami kitüntetést. Az ismert író a rendezvényen elhatárolódott az ott jelen lévő Tomislav Nikolić szerb államelnöktől. Az Al Jazeera hírtelevíziónak Filip David azt nyilatkozta, hogy mindez egy normális cselekedet volt részéről. „Ez az elhatárolódás Tomislav Nikolićnak a kilencvenes években megkezdett politikai tevékenységére vonatkozik” — mondta. (Beta)

Csillagászati összegek

A múlt héten megkezdték a Belgrád Víziváros keretében épülő lakások értékesítését. A Večernje novosti beszámolója szerint az ingatlanokat számos kritérium alapján osztályozzák. Az egyelőre még csak tervekben létező lakásokra nagy volt az érdeklődés, noha a beruházó csillagászati árakat kér értük. A legolcsóbb 55-60 négyzetméteres lakások ugyanis 200 000 euróba kerülnek. (Večernje novosti)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..