Fókuszban
Martinek Imre
2021.11.30.
LXXVI. évf. 47. szám
Fókuszban

Egy tartalmilag kötetlen, viszont ennek ellenére igen fajsúlyos országos ifjúsági fényképpályázat eredményhirdetését tartották meg Sándoregyházán. Sorrendben a negyvenediket.

A változatlanul két korcsoportra (16, illetve 21 éves korig) tagolt pályázatra beérkező fénybe írt alkotásokból összesen ezúttal is volt majd 700. Ebből a felhozatalból válogatott a zsűri. Díjra és elismerésre vagy „mindössze” nyilvános közszemlére tételre ajánlva belőle 140-et. Egyelőre odahaza, azaz a társszervezést is készséggel vállaló ivanovai művelődési otthon kistermében. Mert, mint azt a helyszínen is hallhattuk, a továbbiakban — a töretlen népszerűségű rendezvény jubileumának apropójából (is) — a legsikeresebb művekből készült válogatást mozgatni is kívánják a szervezők. A jövő évi biennálén mindenképp, egyúttal Szerbia színeit is képviselve.


Sara Torbica, a torontálvásárhelyi Felderítők csapatának képviselője

A távoli 1971-ben létrehívott rendezvény helyszíne egyébként 2015-ben állandósult Sándoregyházán. Mindenekelőtt a helyi Žarko Zrenjanin Művelődési Otthon és a Dunavac Fotócsoport magas fokú szakmai elhivatottsága, ebből adódóan pedig a Szerbiai Fotószövetséggel való együttműködésük eredményeképp. Az idei rendezvényt a már említettek, továbbá Pancsova város mellett a tartományi művelődési titkárság is támogatta. Mint megtudtuk, az előttünk álló 2022. évtől indítva az ugyancsak hagyományos sándoregyházai fotoszafari szervezői az ifjúsági korosztályok képviselőinek is terveznek megméredzkedési lehetőséget nyújtani.


Martinek Viktor a pitypangos fotója előtt

Tapasztalhattuk, hogy e rendezvény az ifjabb generációk bátorításában, szakmai pallérozásában is jelentős szerepet tölt be. S ami ugyancsak lényeges, a közszemlére került fényképek elkövetői előtt-mögött élő és hiteles alkotói példaképek is vannak.

A torontálvásárhelyi ötödikes természetjárókból és környezetvédőkből a közelmúltban verbuválódott, Felderítők nevet viselő csapat esetében mentoruk az osztályfőnökük volt. A csapat a magvető havának utolsó délutánján tett faluszéli barangolását örökítette meg. Percekkel napszentület előtt. Az igyekezetet a szervezők oklevéllel méltatták. És ha már szóba került a generációváltás is, engedtessék meg számomra egy kis elfogultság: kiállított munkájáért Martinek Viktor pancsovai hatodikos legényke ugyancsak szóbeli dicséretben részesült. Alkotásához a gyermek ezúttal egy bóbitás gyermekláncfüvet kért fel pózolásra. Tavalyi debütálásának idején egy öntörvényű, bevetésre készen álló kormorán volt részéről a befutó. Fókuszban. 


Csoportkép szervezőkkel, díjazottakkal és bizakodással…

Fényképezte: Martinek Imre

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..