home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Fokozottabb odafigyelés a vajdasági magyarokra
(Tha)
2005.03.09.
LX. évf. 10. szám
Fokozottabb odafigyelés a vajdasági magyarokra

A küldöttség tagjai Zentán a Vajdasági Magyar Művelődési Intézetben (Horváth Zsolt felvétele)A múlt héten a Vajdaságba látogatott Szabó Béla, a Határon Túli Magyarok Hivatalának elnökhelyettese és Kocsi László, a magyar Országgyűlés MSZP-s képviselője, a parlament külügyi bizottságának tagj...

A küldöttség tagjai Zentán a Vajdasági Magyar Művelődési Intézetben (Horváth Zsolt felvétele)

A múlt héten a Vajdaságba látogatott Szabó Béla, a Határon Túli Magyarok Hivatalának elnökhelyettese és Kocsi László, a magyar Országgyűlés MSZP-s képviselője, a parlament külügyi bizottságának tagja. Bunyik Zoltán tartományi oktatási és művelődési titkárnak, valamint Dudás Károly, a CMH-irodák vezetőjének és a VMMSZ elnökének kíséretében Zentán találkoztak Juhász Attila polgármesterrel meg Hajnal Jenővel, a Thurzó Lajos Közművelődési Központ igazgatójával, és megtekintették a Vajdasági Magyar Művelődési Intézetet, a Bolyai Természettudományi-matematikai Tehetséggondozó Gimnáziumot és Kollégiumot és a helyi információs irodát. Az utazás és megbeszélés célja elsősorban az volt, hogy nemsokára elkezdődik az oktatási-nevelési támogatások bonyolítása.
Kocsi László egyebek között elmondta, hogy a magyarországi kormányzati erők és a határon túli politikai szervezetek között egyetértés van abban, hogy a vajdasági és a kárpátaljai magyarságot fokozottabb odafigyeléssel és nagyobb beruházásokkal kell támogatni. Segíteni kell őket, hogy a többiekéhez hasonló esélyeik legyenek, hiszen ez az a két régiója a Kárpát-medencének, amely egyhamar nem kerül be az Európai Unióba.
- Mi most nem teszünk mást itt a Vajdaságban, mint tájékozódunk. Tárgyalunk azokkal a felelős személyekkel, akiknek ebben az ügyben számunkra is elfogadható javaslatuk lehet - hangsúlyozta Kocsi László, és hozzátette: belső megállapodás kell arra vonatkozóan, hogy a vajdasági magyarság az eddig létrehozott oktatási és kulturális intézményeit hogyan képes hatékonyan működtetni, az erőforrásokat hatékonyan felhasználni. Az anyaország a támogatások idejuttatásában, a kapcsolatépítésben és a szakértői tanácsadásban tud segíteni.
Szabó Béla az oktatási-nevelési támogatást ajánlotta az érdeklődők figyelmébe, Dudás Károly pedig az együttgondolkodás fontosságát emelte ki a nemzet sorsát érintő kérdésekben.
A vendégek Szabadkán találkoztak Józsa Lászlóval, a Magyar Nemzeti Tanács elnökével, Pásztor Bálinttal, az Intézőbizottság elnökével és dr. Varga László titkárral, valamint Kern Imrével és Bús Ottóval, a VMSZ képviselőivel.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..