home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Fokozódó (ellen)hatások
Kartali Róbert
2022.06.23.
LXXVII. évf. 25. szám
Fokozódó (ellen)hatások

Putyin: a Nyugat a felelős a válságért — Az élelmezési világválság és a migráció — Hideg tél vár Európára — Tagjelölti státuszt ajánlanának Ukrajnának

Putyin: a Nyugat a felelős a válságért

Az orosz gazdaság nem szigetelődik el, fejlődésében a magánvállalkozásokra fog támaszkodni — jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a XXV. Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórum plenáris ülésén elmondott beszédében, melyben a világgazdaság gondjaiért a Nyugatot tette felelőssé. „Tektonikusnak” és „forradalminak” nevezte a gazdaságban, valamint a nemzetközi politikában végbemenő változásokat, melyek között a nyugati elit szerinte illúziókban él, a múlt árnyékába kapaszkodva. Tévedésnek nevezte, hogy a viharos változásokat ki lehet várni, arra számítva, hogy minden visszatér a normális kerékvágásba. Az Oroszország ellen bevezetett szankciókat Putyin „őrültnek” és „meggondolatlannak” nevezte. Azt mondta, az orosz gazdasági helyzetet lépésről lépésre normalizálják. Prognózisa szerint az orosz költségvetés az idén 3000 milliárd rubel többlettel fog teljesülni. Putyin szerint az Európai Uniónak a tulajdon szankciói miatti közvetlen veszteségei egy év alatt meghaladhatják a 400 milliárd dollárt, aminek terheit az emberek viselik. Szerinte az unió „végleg elvesztette politikai szuverenitását”, és a jelenlegi európai helyzet a radikalizmus fellendüléséhez, hosszú távon pedig az elitváltáshoz fog vezetni. Az inflációt, az élelmiszer- és energiaproblémákat a Nyugat „elhibázott gazdaságpolitikájával” indokolta.

 

Az élelmezési világválság és a migráció

Ez a legmélyebb élelmezési válság a II. világháború óta — fogalmazott egy szakértő az ukrán—orosz konfliktus kapcsán kirobbant válságról. Afrikában ugyanis sokan maradnak élelem nélkül, mert az ukrán búza — a harcok miatt — nem jut el hozzájuk. Vagy ha el is jut valamennyi, az megfizethetetlenül drága lesz. Az élelmiszerhiány pedig újabb migrációs válságot indíthat el. Világszerte félmilliárd ember függ az ukrán élelmiszerexporttól. Ez több mint Ukrajna lakosságának tízszerese. A háború és az Oroszország elleni nyugati szankciók miatt a gabona, az étolaj, a műtrágya és az energia ára is megugrott. Mindez globális élelmiszerválsággal is fenyeget, mivel Oroszország és Ukrajna adja a világ búzakínálatának csaknem egyharmadát.

 

Hideg tél vár Európára

Beláthatatlan következményekkel járhat, ha nem érkezik elég gáz Oroszországból Európába. A Gazprom Magyarországra továbbra is szerződés szerint szállít, az elmúlt napokban azonban egyre több nyugat-európai ország jelezte, hogy kevesebb orosz gázt kap, mint kellene. A múlt hét végére 60 százalékkal csökkent a Németországba érkező orosz gáz mennyisége, így veszélybe kerülhet a földgázellátás a téli fűtési szezonban. Olaszországban és Szlovákiában is felére esett vissza a múlt héten az orosz gáz mennyisége, Franciaország pedig szerdától egyáltalán nem kap orosz gázt. Ennek hírére az egekbe szökött a gáz ára Európában. Szakértők szerint ha továbbra is korlátozzák a gázszállítást, akkor a tél közepére vagy végére Európa nyugati fele teljesen kifogyhat a földgázból.

 

Tagjelölti státuszt ajánlanának Ukrajnának

Az Európai Bizottság azt ajánlja a tagállami kormányokat tömörítő tanácsnak, hogy adjon európai perspektívát és tagjelölti státust Ukrajnának, ha az ország számos reformot végrehajt — jelentette be Ursula von der Leyen, a brüsszeli testület elnöke. Véleménye szerint Ukrajna egyértelműen bizonyította elkötelezettségét az európai uniós értékek iránt, az ország évek óta fokozatosan közeledik az EU-hoz. Ukrajna összességében előrehaladást ért el a demokráciát, a jogállamiságot, az emberi jogokat, valamint a kisebbségek tiszteletben tartását és védelmét garantáló intézmények stabilitását illetően.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..