Főhajtás és emlékezés

Kedves olvasó,

Alábbi cikkünk weboldalunk előző változatából automatizálva került áthelyezésre, így szövegformázási és megjelenítési hibák előfordulhatnak. Megértésüket köszönjük!

Főhajtás és emlékezés

Csoportkép Muhi Béla tanár úrral és a Ribár családdal a szobornálA sorrendben a XII. Apáczai Nyári Akadémia keretében zajló Történelem és magyarság címet viselő szeminárium július 16-i nyitónapján került sor a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete (VMPE) keretében tevékenykedő tízéves GENI...

Csoportkép Muhi Béla tanár úrral és a Ribár családdal a szobornál

A sorrendben a XII. Apáczai Nyári Akadémia keretében zajló Történelem és magyarság címet viselő szeminárium július 16-i nyitónapján került sor a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete (VMPE) keretében tevékenykedő tízéves GENIUS -- a tehetséges diákokért mozgalom legsikeresebb és legaktívabb tehetséggondozó pedagógusainak kitüntetésére, ugyanakkor a mozgalom mindhalálig lelkes támogatójának és a GENIUS-konferenciák versenybizottsága állandó elnöke, dr. Ribár Béla (1930--2006) akadémikus bronz mellszobrának felavatására is. A Nemzeti ima akkordjait követően az egybegyűlteket, soraikban Váradi Emillel, Magyarország Belgrádi Nagykövetségének első titkárával, Nagy Margit, a VMPE elnök asszonya köszöntötte. Embert és pedagógust egyaránt méltató gondolataiban kiemelve Ribár professzor úr töretlen hittel kezdeményezett, szívósan vívott, de sajnos mindmáig be nem teljesedett álmát: a magyar anyanyelvű egyetem létrehívását a Vajdaságban.
A torontálvásárhelyi születésű tanár úr szakmai tevékenységét Muhi Béla újvidéki fizikatanár, a GENIUS-mozgalom alapítója és elnöke méltatta, illetve adta át a mozgalom legszorgalmasabb és leglelkesebb pedagógusainak járó GENIUS Arany Mentor Díjat. Ifjú Muhi Béla, a Vajdasági Diákmenedzsment Bajnokság megálmodója pedig Arany GENIUS-díjat kapott. Ezt követően afféle tehetséggondozói intermezzóként a muzslyai Rácz Robertó hozott bravúros hegedűjátékot, majd pedig Matuska Márton, az Újvidéki Diáksegélyző Egyesület elnöke vázolta Ribár tanár úr életpályájának kevésbé ismert részleteit. A mellszobrot Tallós Zsuzsa temerini alkotóművész, a talapzatot pedig Moldvai Károly tiszakálmánfalvi/budiszavai kőfaragó mester készítette, s az Apáczai Diákotthon telepi épületének lépcsőházában kapott helyet. Mellé a magyar kultúra lovagjainak nemzetiszín-pántlikás virágfonata mellé a torontálvásárhelyi VIVE képviselete is elhelyezte az emlékezés koszorúit.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Körkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Főhajtás és emlékezés
Szabadkai Napló
Főhajtás és emlékezés
Riport
Facebook

Támogatóink