home 2024. május 08., Mihály napja
Online előfizetés
Főhajtás az 1944/45-ös áldozatok előtt
Talpai Lóránt
2023.11.14.
LXXVIII. évf. 45. szám
Főhajtás az 1944/45-ös áldozatok előtt

Az 1944/45-ös áldozatokra emlékeztek Topolyán, a Nyugati temetőben. A Vajdasági Magyar Szövetség Topolyai Szervezetének és a Vajdasági Magyar Demokrata Párt Topolya—Kishegyes Körzeti Szervezetének közös szervezésében megtartott koszorúzáson Tomik Nimród történész mondott történelmi ismertetőt. Kiselőadásában arra hívta fel a figyelmet, hogy Vajdaság több településén, vagyis szinte mindegyik településén mindenszentekkor és halottak napja alkalmával emlékeznek meg az 1944/45-ös eseményekről. Topolya ezen a téren kivétel, itt november 14-én emlékeznek 1990 óta. Azért éppen ezen a napon, mert ekkor végezték ki a legtöbb topolyai áldozatot (250 fő eltűnéséről lehet tudni), és minden évben ezen a napon misét szolgáltattak emlékükért.

A ’90-es évek elejéig nem beszélhettek erről Vajdaságban, Topolyán is kevesen tudtak ezekről az eseményekről. A helytörténészek foglalkoztak először a témával, a későbbiekben pedig a Vajdasági Magyar Szövetség is az ügy mögé állt. Vegyes bizottságot, akadémiai bizottságot hoztak létre mind a szerb, mind a magyar oldalon, és mindez egy nagyon fontos lépés volt a megbékélés felé vezető úton.

A megemlékezésen elsőként Magyarország szabadkai főkonzulátusának konzulja, majd Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, a VMSZ községi szervezeteinek képviselői, a VMDP községi szervezeteinek képviselői, illetve Topolya Önkormányzata nevében Szatmári Adrián polgármester helyezte el a koszorúkat az emlékműnél. A VMSZ Női, Nyugdíjas- és Ifjúsági Fóruma, a Nagyapáti Kukac Péter Magyar Hagyományőrző és Néprajzkutató Társulat, továbbá a Vox Humana nevében is koszorúztak.

Végül a jelenlévők Szakály József címzetes prépost vezetésével mondtak közös imát az elhunytakért.

Fényképezte: Talpai Lóránt

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..