home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Fogyunk
2016.09.25.
LXXI. évf. 38. szám
Fogyunk

Szerbia lakossága egyre fogy, számos élelmiszeripari cikk adatai hiányosak, négy személyt letartóztattak kenőpénz elfogadásának gyanúja miatt, a fővárosban pedig megtartották a büszkeségnapi felvonulást.

Népességcsökkenés

Fölöttébb aggasztónak tartja az ország demográfiai helyzetét Slavica Đukić Dejanović tárca nélküli miniszter, korábbi egészségügyi miniszter.

A közszolgálati televíziónak (RTS) nyilatkozva elmondta, az országban 2014-ben több terhességmegszakítás volt, mint születés. Szerbia népessége évente egy kisváros lakosságával, 40 000 fővel csökken, ennyivel kevesebben születnek ugyanis, mint ahányan meghalnak.

Slavica Đukić Dejanović szerint a gondot meg kell oldani, nem elég elemezni, s hozzátette, az elkövetkező időszakban ez lesz a legfőbb feladata.

A miniszter asszony szerint nem kizárólag a kedvezőtlen gazdasági paraméterek okolhatóak azért, hogy mind kevesebb gyerek születik, mert a tapasztalat azt mutatja, hogy a lakosság szegényebb rétegei előbb szánják rá magukat a harmadik vagy akár a negyedik gyerekre. Rámutatott, mind több az olyan harminc éven felüli nő, aki még nem is gondol rá, hogy gyereket szüljön. Szerinte a fiatalok értékrendszerében tudatosítani kell, hogy „szülőnek lenni a világ egyik legjobb érzése”.

Đukić Dejanović arra is emlékeztetett, hogy a kormányfő kinevezésekor tartott beszédében kitért a demográfiai problémákra is, s ugyancsak fontosnak és halaszthatatlannak tartotta az aggasztó népességi mutatók javítását. A demográfiai kérdésekkel megbízott tárca nélküli miniszter emlékeztetett arra is, hogy Putyin Oroszországban úgy ösztönözte a gyermekvállalást, hogy a családban a második gyermek után 10 000 dollárnyi összeget adott az állam a családoknak, Dánia agresszív kampánnyal változtatta meg a tendenciát, Macedóniának és Szlovéniának viszont jó szabályozása van ezen a téren, az eredmények azonban mégsem jobbak a szerbiainál. (RTS)

Belgrádi Pride

Békésen, incidens nélkül folyt le vasárnap a belgrádi melegfelvonulás, melyen valamivel több mint ezren vettek részt. A szeretet megváltoztatja a világot jelszóval megtartott eseményt a szervezők történelminek nevezték, mert a felvonulók először sétálhattak végig békében egészen a főváros központjáig, azaz „Belgrád szívéig”, igaz, fokozott rendőri jelenléttel. (Beta)

Hiányos adatok

A szerbiai üzletekben az élelmiszeripari cikkek 68 százalékán szerepelnek valódi adatok, 32 százalékán pedig hiányosak, áll az IHIS Nutricionizam szervezet kutatásában, mely során 2500 terméket vizsgáltak meg.

Az adatok az édes és a sós rágcsálnivalókon a legpontosabbak, a leghiányosabbak pedig a kenyéren, a péksüteményeken és az egészséges ételélelmiszerként megjelölt termékeken.

A fogyasztók szándékos megtévesztésére a legtöbb példa az alkoholmentes italok kategóriájában található, ahol szinte nem is létezik megjelölés.

„A termékmegjelölésről szóló törvény csak 2 százalékban járult hozzá a termékek megjelölésének javításához, viszont a törvény miatt olvashatóbbá és érthetőbbé vált a megjelölés szövege, ami a fogyasztók védelme szempontjából is fontos, hiszen a gyártók kötelesek feltüntetni az allergiát okozó összetevőket” — mondta Danica Zarić, az IHIS Nutricionizam igazgatója az N1-nek. (N1)

Korrupció

A korrupció és a bűnözés visszaszorítása érdekében végzett küzdelem folytatásaként egy több hónapos akció után a belügyminisztérium és a Biztonsági Információs Ügynökség (BIA) emberei, a szervezett bűnözés elleni ügyészséggel együttműködve, letartóztattak négy személyt, akit kenőpénz elfogadásával gyanúsítanak — jelentette be Biljana Popović Ivković, a belügyminisztérium államtitkára.

Letartóztatták Gojko Lazarevet, a šabaci felső bíróság elnökét, Dragan Cvetinovićot, a loznicai alapfokú bíróság elnökét, Olivera Lazarevićet, a loznicai alapfokú bíróság bíráját és D. R.-t, akikkel kapcsolatban fennáll a gyanú, hogy kenőpénzt fogadtak el, illetve adtak, és visszaéltek hivatali helyzetükkel — tájékoztatott a belügyminisztérium.

Nela Kuburović igazságügyi miniszter szerint a bírósági elnökök és bírák kenőpénz elfogadása és hivatali helyzettel való visszaélés gyanúja miatti letartóztatása azt a világos üzenetet közvetíti a polgárok felé, hogy a törvény mindenkire egyaránt vonatkozik, függetlenül attól, hogy milyen tisztséget tölt be. (Blic.rs)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..