home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Fogyatkozóban
Talpai Lóránt
2023.08.03.
LXXVIII. évf. 31. szám
Fogyatkozóban

Tovább csökkent Japán népessége — A fekete-tengeri térség fokozott megfigyelése — Már kezd kiszáradni a Rajna

Tovább csökkent Japán népessége

A japánok száma az eddigi leggyorsabb ütemben csökkent, miközben a külföldiek száma rekordszintre, csaknem 3 millióra emelkedett — derült ki a legújabb kormányzati adatokból. A statisztikák alapján a japán társadalom országszerte tovább öregszik, az viszont üdvözlendő, hogy a külföldi állampolgárok egyre nagyobb szerepet töltenek be a csökkenő népesség pótlásában. A belügyi és kommunikációs minisztérium által közzétett 2023. január 1-jei nyilvántartási adatok szerint a japán állampolgárok száma mintegy 800 000 fővel 122,42 millióra esett — ez zsinórban a 14. év volt, hogy csökkenést mértek. Az adatok alapján először fordult elő, hogy mind a 47 prefektúrában megfogyatkozott a japán lakosok száma. A Japánban élő külföldi állampolgárok száma rekordra emelkedett: 2,99 millió volt, ez 10,7%-os növekedés az előző évhez képest, és a legnagyobb éves növekedés azóta, hogy a minisztérium egy évtizede elkezdte az adatok nyomon követését. 2020. január 1-jén, közvetlenül a COVID—19-világjárvány elterjedése előtt 2,87 millió külföldi élt Japánban.

 

A fekete-tengeri térség fokozott megfigyelése

A NATO közölte, fokozza a megfigyelést és a felderítést a Fekete-tenger térségében, egyebek között repülőgépekkel és drónokkal, miután Oroszország nem hosszabbította meg az ukrán gabonát szállító hajók biztonságos áthaladását garantáló megállapodást. A NATO és Ukrajna képviselői azért ültek össze a napokban, hogy foglalkozzanak a fekete-tengeri térségben kialakult biztonsági helyzettel, miután Oroszország felmondta az ENSZ és Törökország közvetítésével létrejött fekete-tengeri gabonaszerződést. A szövetségesek és Ukrajna elítélték Oroszország lépését, valamint azt, hogy „szándékosan megpróbálja leállítani Ukrajna mezőgazdasági exportját, melytől világszerte több százmillió ember függ”. Elítélték továbbá Oroszország közelmúltbeli rakétatámadásait Odessza, Mikolajiv és más kikötővárosok ellen, valamint Moszkva „cinikus” dróntámadását az ukrán gabonatároló ellen a román határhoz közeli Reniben.

 

Már kezd kiszáradni a Rajna

Németországban hivatalosan még csak három hete kezdődött a nyár, de a Rajna folyó — az ország és Európa más szárazföldi részei számára létfontosságú ütőér — vízszintje máris olyan alacsony, hogy korlátozza a kereskedelmet. A német kormány adatai szerint Kaubnál, az egyik legfontosabb pontnál a vízszint 1,43 méteren állt a múlt héten. Az előrejelzések szerint a következő időszakban a vízszint továbbra is jelentősen fog csökkenni. Ez jóval az évszakos normális szint alatt van, bár messze elmarad a tavaly augusztusi mélyponttól, amikor a vízállás mindössze 30 centiméter volt, és széles körű kereskedelmi fennakadásokat okozott.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..