home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Foglalkozás szépkorúaknak
Tóth Tibor
2020.11.10.
LXXV. évf. 45. szám
Foglalkozás szépkorúaknak

Az elmúlt hetekben szépkorúak számára szervezett klubfoglalkozásokat a magyarkanizsai Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény. A pilótaprojektumot a KárpátHáló Közösségi Együttműködés a Szépkorúakért elnevezésű magyarországi egyesület szervezte a határon túli magyarlakta területeken.

A világjárvány megmutatta, hogy a bezártság különösen az idős emberekre volt rossz hatással. Az elszigeteltséget az internet általi kapcsolattartás orvosolhatja, melynek feltétele a digitális írástudás és a megfelelő eszközhasználat. Így született meg Az Okostelefon-használók baráti köreinek megalakítása határon túli, idős magyarok körében elnevezésű projektum.

A program fejleszti az idősek digitális írástudását és az okostelefon használatát, másrészt olyan virtuális közösségeket hoz létre, amelyek tagjaként könnyebb lehet az elszigeteltség elviselése, és a virtuális térben lehetővé válik a közösségi élmények megélése.

Magyarkanizsán kilencen vettek részt a klubfoglalkozásokon, a szakember által irányított találkozókat otthoni, egyéni gyakorlás, online ismeretszerzés követte. A résztvevők közösen tanulták meg egy-egy applikáció használatát, beszélgettek az információszerzés és a kapcsolattartás lehetőségeiről, kérdéseikre együtt keresték a választ. A részvétel díjmentes volt. A foglalkozások végén mindenki oklevelet vehetett át Sarnyai Károlytól, a klubtalálkozók koordinátorától.

— Több családban a fiatalok elhagyják otthonukat, az idősek magukra maradnak, és a kommunikációs eszközök adta lehetőségeket nem tudják kiaknázni, mert nem ismerik azokat az új lehetőségeket, amelyeket a mobiltelefon nyújt. Programunkban ezért az idős embereket az okostelefon használatára ösztönöztük, tanítottuk. Szándékosan nem iskolának és nem tanításnak neveztük a programot, hanem az Okostelefon-használók baráti köre nevet adtuk neki, hiszen a lehetőségeket, problémákat együtt beszéltük meg, kisegítettük egymást — mondta Sarnyai.

A foglalkozások egyik résztvevője Koncz József volt. Mint mondta, az ismertető előadás-sorozatnak köszönhetően a számítógép és a laptop bekapcsolása nélkül, okostelefon által férhet hozzá a kívánt adatokhoz, fényképekhez, jegyzetekhez.

— Az előadás-sorozat hozzájárult ahhoz, hogy hiányos ismereteimet bővítsem, hiszen kérdéseinkre részletes választ kaptunk. Köszönöm, hogy ránk, idősebbekre is gondoltak — mondta József.

A szervezők köszönik a lehetőséget a magyarországi partnerszervezetnek, és bíznak a folytatásban.

A felvételek a dicsérő oklevelek átadásán készültek.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..