home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Fogjunk össze egymással egymásért!
KOVÁCS Nándor
2013.07.31.
LXVIII. évf. 31. szám
Fogjunk össze egymással egymásért!

Huzsvár László nyugalmazott püspök jubileumát ünnepelték Horgoson

— Amikor az I. világháború idején az olasz csapatok a Doberdó-fennsíkon a hófehérre borotvált sziklahegyen a magyar honvédek ellenállását hatalmas ciszternákból sugárzott vízzel akarták megtörni, parancsszó hangzott el: Kapaszkodjatok össze! Így, egymásba kapaszkodva talpon tudtak maradni, nem sodorta őket a mélybe az erős vízsugár. Nekünk, magyaroknak, bácskaiaknak és bánságiaknak is most ismét össze kell kapaszkodnunk, hogy talpon maradjunk, megmaradjunk — mondta Huzsvár László, a nagybecskereki egyházmegye nyugalmazott püspöke a horgosi Domus Pacis ferences lelkigyakorlatos ház udvarán a július 27-én, szombaton megtartott hálaadó szentmisén, melyet a nyugalmazott főpásztor Német László nagybecskereki és Pénzes János szabadkai egyházmegyék püspökeivel és számos papjával, valamint Orlando Antonini érsek, szerbiai apostoli nunciussal és két testvér egyházmegye képviselőjével, Gyulai Endre szegedi és Martin Ross temesvári püspökökkel együtt mutatott be püspökké szentelésének huszonötödik évfordulója alkalmából.
— A püspök elsősorban a lelkipásztorok lelkipásztora. Gondoskodik papjairól, ezáltal pedig a plébániákról és a hívekről is — hirdette szentbeszédében Martin Ross püspök, ünnepi szónok. Mint mondta, a Hitélet folyóirat beindításával és szerkesztésével Huzsvár atya valódi sajtóapostolkodást végzett, mert a lelki életet erősítő folyóiratot nemcsak szerkesztette, hanem olyan időben juttatta el a magyar olvasókhoz a határokon túlra is, amikor a hitéletet minden eszközzel akadályozták a környező országokban is. A temesvári főpásztor kiemelte Huzsvár atya templomépítő bátorságát is. Hangsúlyozta, hogy akinek hite van, az sosincs egyedül, ezért tartsunk össze egymásért egymással.
Horvát nyelven Harmath Károly ferences atya mondott prédikációt, melyben Huzsvár László püspök atya újvidéki plébánosi tevékenységét is méltatta. Úgy fogalmazott, hogy igazi szolgálója ő egyházunknak. Nemcsak az a feladatunk, hogy részt vegyünk a szertartásokon, hanem hogy segítsük, támogassuk is egymást. A püspöknek ebben is példamutatónak kell lennie, és nem zárkózhat be a püspökség falai közé.
A szentmise végén Orlando Antonini pápai nuncius adta át Ferenc pápa szóbeli üdvözletét, arra kérve a nyugalmazott püspököt, hogy továbbra is segítse imáival az egyházat.
Német László, a nagybecskereki egyházmegye püspöke háláját fejezte ki Istennek, hogy folytathatja az elődjei, Jung Tamás címzetes püspök, bánáti apostoli kormányzó és Huzsvár László atya által megkezdett munkát.
— Bácskaiak és bánságiak, kapaszkodjatok egymásba! — ismételte meg kérésként a Doberdó-fennsíkon elhangzott katonai vezényszót a püspökké szentelésének évfordulóját ünneplő Huzsvár atya, miközben megköszönte a vele kapcsolatban elhangzott szavakat.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..