Focival a székely autonómiáért

Focival a székely autonómiáért

A magyarországi Diósd DNS Sport-és Szabadidőközpontja volt a házigazdája december elseje és másodika között a III. Székelyföldért Kupát és a II. Autonómia Kupát felölelő III. Székelyföldért Labdarúgó Tornának.

A magyarországi Diósd DNS Sport-és Szabadidőközpontja volt a házigazdája december elseje és másodika között a III. Székelyföldért Kupát és a II. Autonómia Kupát felölelő III. Székelyföldért Labdarúgó Tornának. Egy, a  Székelyföldért Társaság szervezésében létrehívott, vérbeli Kárpát-medencei magyar összefogódzási sportrendezvényen, amelyen enyhe pátosszal szólva valóban a sport, ez esetben a labdarúgás játszotta a főszerepet. No meg persze a székely autonómiatörekvés, mely „nem egy sugárút, hanem egy közös cél felé vezető ösvények sokasága”. Mottóul választott szavai voltak ezek Izsák Balázsnak, a Székely Nemzeti Tanács elnökének, aki dr. Simicskó István úrral, a sportért felelős államtitkárral egyetemben vállalta a rendezvény fővé„dnökségét. Főtámogatója dr. Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke volt. A december eleji fedett pályás és műfüves focitorna további rangos támogatóinak, védnökeinek és díszvendége(i)nek méltatását követően a Felvidékről (Dunaszerdahely ), az anyaországból (Pilisvörösvár, Csömör, Kerepes, Ócsa, Áporka, Budapest, Zsámbék, Biatorbágy, Diósd, Érd és Bonyhád), a Kárpátaljáról (Beregújfalu), Székelyföldről (Maroshévíz, Nyárádszereda, Gyímesfelsőlok, Csíkmenaság, Csíkszentmárton, Csíkszentgyörgy, Székelyudvarhely, Kézdivásárhely és Kovászna), valamint a Vajdaságból (Torontálvásárhely) érkező huszonnyolc focicsapat vette át a szót.
A vajdasági magyarságot mezükön csupán láthatóan, míg mélyebben teljes erő- és lélekbevetéssel képviselő torontálvásárhelyi legények zsinórban másodszor vettek részt ezen a rangos tornán — tudtuk meg a csapatkapitányságot vállaló Berkán Jánostól. Mindenekelőtt szolidaritásból, amire a határtalanságot is éltető sportszellem már csak az erősítő pántokat adta. A debellácsi fiúk a III. Székelyföldért Kupa mezőnyében a Bukovinai székelyek és a Csíkmenaság csapatai mögött, de az Áporka előtt a harmadik helyen végeztek, míg az Autonómia Kupán Maroshévíz, Csíkszentgyörgy, Beregújfalu, Gyimesfelsőlok volt a sorrend. A torna legjobb játékosának Bálint Dávid (Kerepesi Székely Fiúk) bizonyult, a gólkirály Albu László (Csíkmenaság) lett, a legjobb kapusnak pedig Sipos Szilárdot (Csíkszentgyörgy) választották. A legsportszerűbb csapat címet az Ócsai Székelykapu Baráti Társaság érdemelte ki. 
Berkán János, Szolnoki Zsolt, Mezei Attila, Rozgonyi Zoltán, Zsivu Arnold, Vári Zsolt, Csáki Zoltán, Pénzes Endre és Pénzes Attila  példamutató teljesítményére méltán lehet büszke közösségü(n)k.
 

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Sport rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Facebook

Támogatóink