home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Fizető parkolási rendszer lesz Zentán is
Tóth Lívia
2013.01.16.
LXVIII. évf. 3. szám
Fizető parkolási rendszer lesz Zentán is

Beszélgetés Bodó Józseffel, a Kommunális-lakásgazdálkodási Közvállalat igazgatójával

Tovább bővül a zentai Kommunális-lakásgazdálkodási Közvállalat tevékenysége — hallottuk Bodó József igazgatótól, akit a községi képviselő-testület október 29-én nevezett ki ismét erre a tisztségre. Novembertől ugyanis ehhez a közvállalathoz tartozik a mezőőrszolgálat, azonkívül a fizetőparkolási rendszer üzemeltetése is a hatáskörébe tartozik, ha majd a tervek szerint 2013 áprilisában bevezetik a városban.
— A 2012. évet pozitív mérleggel zártuk, habár elég nagyok a kinnlevőségeink, nehezen tudjuk ugyanis behajtani a követeléseinket. A jogi személyek esetében 79, a magánszemélyekében 65 százalékos a díjszabások megfizettetése. A realizálásra természetesen vannak különféle módszereink, mint a felszólítás, az adósság átütemezése, a tartozás összegének a letiltása a személyi jövedelemből vagy a nyugdíjból. Ha viszont az adós részéről semmilyen szándék sincs a törlesztésre, akkor a bírósági végrehajtás következik, ami — megjegyzem — már kezd a gyakorlatban is megvalósulni. A rendszerről való lekapcsolást nem praktizáljuk, mert a polgárok úgysem engedik be a munkásainkat a vízórájukhoz. Korábban voltak olyan próbálkozásaink, hogy az utcán bontottuk ki a vezetéket, és ott szakítottuk meg a víz betáplálását, de már ezt sem alkalmazzuk.
A meglévő 10-11 tevékenység mellé, amely nemrégiben a mezőőrséggel bővült, várhatóan áprilisban megkapjuk a parkolási szolgáltatást is. A készülő tanulmány, mely januárban kerül közvitára, a jelenlegi 450 parkolóhely helyett 795-öt irányoz elő, főleg a város központjában és a hozzá csatlakozó utcákban. Márciusban kezdjük az útfelületek kijelölését, a táblák kihelyezését. Parkolni sms-ben és a megfelelő jegy vásárlásával lehet majd, a díjszabásról még nem tudok nyilatkozni, de valószínűleg lesznek olcsóbb és drágább övezetek.
Természetesen az összes többi feladatunk, mint a vízszolgáltatás, a szennyvíz elvezetése és tisztítása, a piac és a vásár fenntartása, a köz- és zöldfelületek takarítása, karbantartása, a temetők gondozása megmarad. Már azt is elmondhatom, hogy az árainkat 2013-ban lineárisan 5 és fél százalékkal emeljük.
• Milyen fejlesztéseket irányoztak elő a Kommunális-lakásgazdálkodási Közvállalatban?
— Vannak olyan tételek, amelyekhez már elkészültek a tervek, de vár még ránk a feladatok egy másik csoportja is, melyekhez még ki kell dolgozni a megfelelő dokumentációt. Új kút fúrását és teljes felszerelését tervezzük, továbbá a meglévő kút regenerálását, illetve a törpehálózatok rácsatlakoztatását a városi vezetékre. Mivel az elmúlt időszakban nagy változások történtek, új generális tervet kell meghozni a város vízellátásáról. A szennyvíztisztító telepen két nagykapacitású szivattyú beszerelésére lenne szükség, melyeknek magas vízállás esetén vennénk hasznát, egy úgynevezett lajtos kocsira, mellyel súlyosabb meghibásodás esetén biztosítanánk a vízellátást. Ki kellene dolgozni a meglévő, de elavult vízhálózat, valamint a nyitott csatornahálózat tervszerű felújítására vonatkozó projektumot — a teljesség igénye nélkül talán ezeket említeném meg a ránk váró munkálatok közül.  
• Karácsony előtt elégedetlenség tört ki a piaci árusok körében. Mi történt, és lecsillapodtak-e már a kedélyek?
— Az illetékes minisztérium az egész országra kiterjedő akciót indított, melynek az a lényege, hogy a piacon csak regisztrált árusok kínálhatják a portékájukat. Az érintettek bejegyeztethetik magukat viszonteladóként, mezőgazdasági termelőként, sőt akár erdei gyümölcs gyűjtője és árusítójaként is, valamilyen engedéllyel azonban rendelkezniük kell. Még az úgynevezett használt ruha sem kerülhet ki megfelelő papír nélkül a piacra. Az a legegyszerűbb, ha azok, akiknek van valamekkora földterületük, mezőgazdasági termékek árusítására jegyeztetik be magukat. Számunkra az a legfontosabb, hogy regisztráció esetén már nem a közvállalatot bünteti a felügyelő, ha a kofa nem azt árulja, amire a dokumentációja vonatkozik. Ha viszont engedély nélküli árusokat találnak, nemcsak minket szankcionálnak, hanem a piacot is bezárathatják bizonyos időre. Ezt a drasztikus lépést mindenképpen szeretnénk elkerülni, ezért mi is megszigorítottuk az ellenőrzést, de ezt némely polgár nagyon nehezen érti meg.
• Mekkora procedúrát jelent a regisztráció és mennyibe kerül?
— Maga a folyamat viszonylag egyszerű, a városháza gazdasági osztályán kell elindítani, az egyszeri illeték 1200 dinár. Viszont a bejegyzési bizonylatot automatikusan megkapja az adóhivatal is, és ez már — legalábbis az árusoktól így hallottam — havi kilencezer dináros adókötelezettséget jelent. Ez a tétel az, amit a legtöbben soknak tartanak. 
• A községi képviselő-testület legutóbbi ülésén elhangzott egy megjegyzés, miszerint a kommunális vállalat mindig arra szolgált, hogy ott helyezzék el azokat, akiket a politikai alkuk során munkahellyel jutalmaznak. Ön hogyan vélekedik erről az állításról?
— Engem október végén neveztek ki a vállalat élére. Az elmúlt két hónapban meghoztuk az új kollektív szerződést, a munkahelyek átcsoportosítását, illetve az új munkahelyi beosztást, mindezek vetületében pedig kialakítottuk a káderszükségleti tervet. A létszám 122-ről négy szakképzett dolgozóval bővült, plusz a mezőőri szolgálatra előirányzott tíz személy, ami összesen 136, de megjegyzem, ez a létszám továbbra sincs betöltve, vagyis nem vagyunk ennyien. 2013-ban négy egyetemi végzettségű gyakornokot szeretnénk felvenni, mert nagy szükség van a szakkádereink pótlására. Ezzel a létszámmal a fizetési keretünk is növekedett, de az egyéni átlagbérek nem változtak.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..