Fiskális lutri

Fiskális lutri

Egy hónappal ezelőtt kezdődött meg és pontosan egy hónapig tart még az a nagyszabású nyereményjáték, amelyet Szerbia kormánya azzal a céllal hirdetett meg, hogy a lakosságot is bevonja a szürkegazdaság elleni küzdelembe. A nagy hírverésnek köszönhetően talán nincs is az országnak olyan polgára, aki ne tudná, miről van szó.

A Vedd el a számlát, és nyerj! elnevezésű játék iránt óriási az érdeklődés. Már az első napon csaknem 32 000 küldemény érkezett a megadott címre, majd február 20-án ez a szám már az 1,2 milliót is elérte. A postahivatalokból viszont ugyaneddig a dátumig 2,8 millió borítékot vittek el. A szervezők előbb felkérték az embereket, hogy ne vigyenek haza több borítékot, mint amennyire szükségük van, majd napi háromra csökkentették az egy személynek kiadható mennyiséget. Hogy ennek a döntésnek mi lett a következménye? Természetesen megjelentek az illegális árusok, akik 50-100 dinárra taksálták az egyébként ingyenes kopertákat. Sőt, arról is olvashattunk, hogy egyesek az interneten árulják a nyugtákat. És ezen már nem is csodálkozunk!

A számlagyűjtési láz nyilván még inkább erőre kapott, amikor közzétették a várható nyeremények listáját. Az összesen 742 ajándék között van például hat belgrádi lakás (egy a most épülő Belgrád Vízivárosban), 50 Fiat 500L személygépkocsi, New York-i és párizsi utazás (utóbbi Roland Garros-belépővel kiegészítve), belföldi üdülések, többtucatnyi laptop, táblagép, televízió, hűtőszekrény, mobiltelefon… A szerbiai állami televízió élőben közvetíti a négy sorsolást március 11-én, 18-án, 25-én és 31-én.

Hogy hány boríték érkezik be március 30-áig, azt senki sem tudja megtippelni. Tény viszont, hogy 4,2 millió borítékot nyomtattak, de utánnyomás is lesz, vagyis ez a szám az 5 milliót is elérheti. A statisztikai adatok kedvelőinek azt is kiszámították, hogy a beérkező borítékmennyiség térfogata mintegy kétszáz köbméter lesz, a súlya pedig meghaladhatja a száz tonnát.

Az illetékesek nem győzik hangsúlyozni, mennyire jó, hogy az állam és a lakosság közösen harcol a szürkegazdaság ellen, mely évente mintegy hárommilliárd euróval rövidíti meg a költségvetést.

Márciusban tehát nyereményekre várunk, áprilisban pedig ismét választunk. Vagyis igazán nem panaszkodhatunk, hogy unatkozni hagynak bennünket. Mert közeledik a tavasz, és mi még mindig Szerbiában élünk. 

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Heti Jegyzet rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Facebook

Támogatóink