home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Fiskális lutri
Tóth Lívia
2017.03.01.
LXXII. évf. 9. szám
Fiskális lutri

Egy hónappal ezelőtt kezdődött meg és pontosan egy hónapig tart még az a nagyszabású nyereményjáték, amelyet Szerbia kormánya azzal a céllal hirdetett meg, hogy a lakosságot is bevonja a szürkegazdaság elleni küzdelembe. A nagy hírverésnek köszönhetően talán nincs is az országnak olyan polgára, aki ne tudná, miről van szó.

A Vedd el a számlát, és nyerj! elnevezésű játék iránt óriási az érdeklődés. Már az első napon csaknem 32 000 küldemény érkezett a megadott címre, majd február 20-án ez a szám már az 1,2 milliót is elérte. A postahivatalokból viszont ugyaneddig a dátumig 2,8 millió borítékot vittek el. A szervezők előbb felkérték az embereket, hogy ne vigyenek haza több borítékot, mint amennyire szükségük van, majd napi háromra csökkentették az egy személynek kiadható mennyiséget. Hogy ennek a döntésnek mi lett a következménye? Természetesen megjelentek az illegális árusok, akik 50-100 dinárra taksálták az egyébként ingyenes kopertákat. Sőt, arról is olvashattunk, hogy egyesek az interneten árulják a nyugtákat. És ezen már nem is csodálkozunk!

A számlagyűjtési láz nyilván még inkább erőre kapott, amikor közzétették a várható nyeremények listáját. Az összesen 742 ajándék között van például hat belgrádi lakás (egy a most épülő Belgrád Vízivárosban), 50 Fiat 500L személygépkocsi, New York-i és párizsi utazás (utóbbi Roland Garros-belépővel kiegészítve), belföldi üdülések, többtucatnyi laptop, táblagép, televízió, hűtőszekrény, mobiltelefon… A szerbiai állami televízió élőben közvetíti a négy sorsolást március 11-én, 18-án, 25-én és 31-én.

Hogy hány boríték érkezik be március 30-áig, azt senki sem tudja megtippelni. Tény viszont, hogy 4,2 millió borítékot nyomtattak, de utánnyomás is lesz, vagyis ez a szám az 5 milliót is elérheti. A statisztikai adatok kedvelőinek azt is kiszámították, hogy a beérkező borítékmennyiség térfogata mintegy kétszáz köbméter lesz, a súlya pedig meghaladhatja a száz tonnát.

Az illetékesek nem győzik hangsúlyozni, mennyire jó, hogy az állam és a lakosság közösen harcol a szürkegazdaság ellen, mely évente mintegy hárommilliárd euróval rövidíti meg a költségvetést.

Márciusban tehát nyereményekre várunk, áprilisban pedig ismét választunk. Vagyis igazán nem panaszkodhatunk, hogy unatkozni hagynak bennünket. Mert közeledik a tavasz, és mi még mindig Szerbiában élünk. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..