Firigyháza az idén is mindenkit hazavár

Firigyháza az idén is mindenkit hazavár

A Törökkanizsáért Egyesület 2018. szeptember 30-án rendezi meg a Firigyháziak VII. Találkozóját. Az esemény az egykori önálló község 160 éves jubileuma jegyében telik.

A Törökkanizsa községhez tartozó Firigyházának jelenleg 110-120 lakosa van, de már csak mindössze 30-40 százalékuk magyar. A 2011-ben megvásárolt és teljesen felújított Ricze-ház — mely a falusi parasztházak jellegzetességeit viseli magán — a település művelődési, egyházi és más rendezvényeinek a helyszíne. Ezek közül a legjelentősebb Szent Mihály-arkangyal és Firigyháza búcsújának ünnepe, mely egyúttal a faluban élők és az elszármazottak találkozója is.

— Ebben a faluházban állítunk emléket annak a Firigyházának, amely mára már szinte nem is létezik. A kiállításokkal minden évben más témára helyezzük a hangsúlyt, megpróbáljuk a különféle évfordulókra irányítani a figyelmet. Az idén arra szeretnénk rámutatni, hogy 1858-ban, vagyis 160 évvel ezelőtt a település önálló községi rangot kapott. A jubileum alkalmából összeállított tárlaton kívül közszemlére tesszük azokat az érméket is, amelyek arról a helyről kerültek elő, ahol valamikor a középkori templom állt — mondta Újhelyi Nándor, a törökkanizsai képviselő-testület és a Törökkanizsáért Egyesület elnöke.

Az emlékház ad helyet a faluhoz kötődő, az enyészettől megmentett fényképeknek, térképeknek, újságcikkeknek, kegytárgyaknak és az összegyűjtött néprajzi anyagnak is. Tavaly avatták fel Kuppis Józsefnek, az 1848—49-es magyar forradalom és szabadságharc hadnagyának az emléktábláját. Ezekkel a történésekkel, valamint a nyári néptánctáborral — melyen az idén hatvan gyermek és fiatal tanult, illetve barátkozott egy héten át — Firigyháza magyar közössége azt üzeni, hogy még létezik, és nem adja fel.

— Van még két romos épület, melyet szeretnénk megvásárolni, majd átalakítani, hogy rendezvényközpontot hozhassunk létre ezen a helyen. Firigyháza sorsa tükrözi a bánáti falvak helyzetét, melyek kiürülése az iparosodás következtében a múlt század ’70-es éveitől gyorsult fel. A kitörési pontot a faluturizmus fejlesztése, a hagyományőrzés, a különféle konferenciák, táborok szervezése hozta el — hangsúlyozta Újhelyi Nándor, majd azt is elmondta, hogy szeptember utolsó vasárnapján három település, a magyarországi Kétegyháza, a romániai Szentegyháza, valamint Firigyháza képviselői írják alá az együttműködési szándéknyilatkozatot.

A szeptember 30-ai rendezvény a Ricze-ház udvarában 16 órakor ünnepi szentmisével kezdődik, majd 17 órakor művelődési műsorral folytatódik. A 160. évfordulóra készült kiállítást 17.30-kor nyitják meg, majd a találkozót a hagyományos búcsúnapi bál zárja.

Firigyháza az idén is mindenkit hazavár: a falu egykori lakosait, az idegenbe szakadt, más vidékre költözött rokonokat, barátokat, valamint minden kedves vendéget, akivel szívesen osztja meg ünnepének pillanatait.

Fotók: A Törökkanizsáért Egyesület Facebook-oldala

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Firigyháza az idén is mindenkit hazavár
Bánáti Újság
  • Kőművesné Nyáry Márta
  • 2020.08.14.
  • LXXV. évfolyam 31. szám
Firigyháza az idén is mindenkit hazavár
Bánáti Újság
Facebook

Támogatóink