home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Finomságok a hagyomány jegyében
Tóth Tibor
2016.07.04.
LXXI.. évf. 26. szám
Finomságok a hagyomány jegyében

Igazi kánikulában került sor a kispiaci vásártéren a helyi közösség és a Vajdasági Hagyományőrző, Idegenforgalmi és Gasztronómiai Szövetség szervezésében nyolcadik alkalommal megtartott Nemzetek Főzőversenye Határok Nélkül elnevezésű rendezvényre, melynek keretében hatodszor szervezték meg a politikusok, polgármesterek, helyi közösségi elnökök és választott képviselők főzőversenyét.

Az esemény célja a Kárpát-medencei magyarság összetartozásának erősítése, egymás ételeinek megismerése, hagyományaink őrzése. A csapatok bemutatták településük és tágabb környezetük gasztronómiai ízvilágát, így az étkek széles skálájával mutatkoztak be a bírálóbizottságnak.

Az idén 79 — Magyarországról, Felvidékről, Kárpátaljáról, Erdélyből és Szerbia minden részéből érkezett — csapat üstje alatt lobbant fel a láng, hogy néhány óra elteltével az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend, az Erdélyi Magyar Fehérasztal Lovagrend, a Vajdasági Magyar Fehérasztal Lovagrend és a Szabadtűz Lovagrend tagjai értékeljék a kiváló étkeket. Amíg a bográcsokban főtt, a rostélyokon pedig sült a sok finomság, addig gazdag művelődési műsort tekinthetett meg a közönség, majd Csocsesz lépett színpadra. A műsor után a bírálóbizottság tagjai értékelték az étkeket, felhívták a szakácsok figyelmét a leginkább előforduló hibákra, majd eredményt hirdettek.

Az idén is több kategóriában választották meg a legjobbakat, így elismerést kapott a legfiatalabb csapat, a legvidámabb társaság, átadták az Arany-, Ezüst- és Bronzbográcsot, jutalmat vehetett át a legdekoratívabb főzőhelyet teremtő csapat, a leghosszabb bajszot viselő személy, emellett díjazták a legjobb levesek, grillételek és pörköltek elkészítőit is, valamint a politikusok, polgármesterek, helyi közösségi elnökök és választott képviselők kategóriájában is elismerést vehettek át a legjobbak. A rendezvény keretében a Horgosi Termelők Klubja pálinkaversenyt tartott, a legjobb mintákat a klub pálinkaszakosztályának zsűrije bírálta el.

A rendezvény keretében kézműves-kirakodóvásárra és jószágvásárra, valamint pálinka- és borkóstolóra is sor került, valamint oldtimerbemutató is színesítette a 8. Nemzetek Főzőversenye Határok Nélkül elnevezésű rendezvényt.


Szabó Attila felvételei

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..